12 sätt att främja ett barns självkänsla

12 sätt att främja ett barns självkänsla

Senaste uppdateringen: 25 april, 2023

Vi är så besatta av vuxet välmående att vi har glömt bort vikten av att stärka barns självkänsla.

Det är väldigt viktigt att våra små växer upp i en värld av välbalanserade vuxna, men det vore bättre om vi hjälpte dem att vara välbalanserade själva. Om vi stannar upp och tänker på det skulle det dock inte kosta oss mycket att tänka på hur vi gör våra egna tillkortakommanden synliga.

“Barn har sina egna sätt att se saker, tänka och känna på; det finns inget mer meningslöst än att försöka ersätta dem med våra egna.”

Jean-Jacques Rousseau

Barn, liksom djur, uppfattar våra rädslor och osäkerheter, och tar in dem väldigt enkelt. Med tanke på denna situation är sanningen att vi skulle behöva göra en ansträngning för att förhindra att så sker. Men hur kan vi göra detta?

Först av allt ska vi ha i åtanke att vi är deras bästa exempel att följa, att vi bör främja vår självvård. Vidare kan vi främja barns självkänsla genom hur vi agerar och behandlar dem såväl som genom de värderingar vi uttrycker till dem, eller med andra ord hur vi utbildar dem.

Stärk dina barns självkänsla med dessa effektiva strategier

Vi vill inte ha barn som måste vara perfekta för vi vill inte uppmuntra arrogans; vi vill ha barn som älskar och litar på sig själva och sin egen potential. Nedan är en lista på tolv tips som säkerligen kommer förbättra dina barns självkänsla:

1. Det är extremt viktigt att alltid ha dem i åtanke och ägna exklusiv tid åt dem

Vi bör överväga vad barnet ber om och behöver från oss. Och när vi spenderar tid med dem bör vi inte titta på våra mobiler hela tiden så vi inte missar viktiga ögonblick med dem.

2. Främja dina barns självkänsla genom att korrigera fel, men med kärlek

Med tålamod och utan att skrika. Barn är svampar som absorberar både det dåliga och det bra. Få dem att förstå att ni båda lär tillsammans från varandra.

3. Uppmuntra deras självständighet genom att ge dem ansvar

Låt dem ta små beslut angående deras förhållanden eller dagliga vanor. De kan till exempel laga mat med dig eller bereda sin egen lunch, hjälpa dig torka och ställa undan disken, duka bordet, välja ut sina egna kläder etc.

4. Jämför inte

Du ska inte jämföra dem med deras syskon eller vänner. Jämför inte ett barn med något annat, och jämför inte vuxna för den delen. Ingen är bättre eller sämre än någon annan, vi är bara annorlunda.

Lek

5. För att främja barns självkänsla ska du inte stämpla dem som “klumpiga”, “dåliga” eller “dumma”

Detta kommer inte på något sätt hjälpa dem att få en hälsosam självkänsla. När ett barn gör något fel finns det många sätt att berätta detta på: “det är inte bra att slå din bror”, “det finns inget behov av att slå sönder dina leksaker” eller “vi måste jobba rätt mycket med matten”.

6. Stämpla dem heller inte som “smarta”, “bra” eller “intelligenta”

Barnet kommer inte förstå dessa stämplar. Istället bör du säga till dem att “du gjorde läxan väldigt bra”, “du städade väldigt bra” eller “jag älskar att se när du målar”. Med andra ord ska du bedöma ditt barns handlingar, men inte barnet som person.

7. Stärk dina barns självkänsla genom att sätta tydliga gränser och vara konsekvent

Till exempel “Om du inte lägger undan leksakerna går vi inte till parken”. Barnet kommer vilja förhandla med dig, men det är inte värt att möta dem halvvägs. Om du har satt lämpliga villkor måste du upprätthålla dem om du vill att barnet ska ta dig på allvar. Bestämdhet.

8. Värdera försök, inte resultat

Stirra dig inte blind på att de måste ha perfekta betyg; det som är viktigt är att barnet konstant försökte. Uppmuntra detta.

9. Överdriv inte beröm och var specifik

Berätta för dem vad de har gjort bra och varför du gillade det så att barnen vet vad som gör dig nöjd. “Du gjorde ett jättebra jobb när du lade undan dina leksaker” är väldigt annorlunda jämfört med “Du är väldigt organiserad”.

10. Stärk dina barns självkänsla genom att validera deras känslor

Om barn gråter är det förmodligen för att de sårats på något sätt. Behandla detta som något viktigt. Undvik att säga åt dem att de mår bra. Något har fått dem att må dåligt och det är viktigt att uppmärksamma detta.

11. Var inte överbeskyddande, annars kan de bli osäkra och beroende

Bevaka dem inte som en hök om du inte vill ha curlade barn. De kommer inte gå sönder. De behöver en dynamik som konstant ger dem möjligheter att utvecklas och inte köra fast.

12. Reservera kvalitetstid med vart och ett av dina barn

Försök att finna individuell tid för vart och ett av barnen. Att känna sig viktig några minuter eller timmar gör att de känner sig säkra i sig själva. Att göra detta visar dem att det är viktigt att ägna tid åt varandra ibland, att du bryr dig om hur de känner och att du vill dela nya upplevelser med dem.

Bilder från nuvolanevicata.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.