Hög ålder börjar där nyfikenheten slutar

Hög ålder börjar där nyfikenheten slutar

Senaste uppdateringen: 13 juli, 2022

Om det finns något som verkligen gör att vi går framåt så är det nyfikenhet och önskan att hitta nya saker, världar och upplevelser. Nyfikenheten har vi från födseln och den stannar med oss under hela vårt liv. Ögonblicket när vi känner att det inte finns något mer som motiverar oss att fortsätta lära, har vi ett problem.

Detta är en utmärkt anledning till att den portugisiske författaren José Saramago sade att “hög ålder börjar där nyfikenheten slutar”. Med andra ord att vi associerar ungdom med vitalitet och önskan att njuta av världen utan gränser, medan vi associerar hög ålder med nöjdhet med livet och förlust av vår aptit att upptäcka fler saker omkring oss…

“Jag skulle inte, vid någon ålder, kunna vara nöjd med att ta min plats vid elden och bara observera. Livet är menat att levas. Nyfikenheten måste hållas vid liv. Man får aldrig, av någon anledning, vända ryggen åt livet.”

-E. Roosevelt-

Nyfikenhet: det som kännetecknar barn

Säkerligen har du kunnat se att barn, framförallt när de är i sina yngsta åldrar, har en önskan att uppleva extremer. De är fyllda med en energi som får dem att ifrågasätta allt, att vilja ha allt och att röra allt som korsar deras väg. Detta är normalt; de växer och de vill veta var de är och vad livet har att erbjuda dem.

Barn på äng

Till en viss grad är detta det första steget för att lära sig som människor. Vi vuxna är därmed de som är förpliktade att uppmuntra dem att låta denna nyfikenhet fortsätta och utveckla sig på ett positivt och intellektuellt sätt. Det är på så sätt vi även måste lära oss att bibehålla vår konstanta nyfikenhet – den typ som gör att vi rör på oss och som leder oss till att övervinna utmaningar: det är vad som får oss att känna oss unga (mer som barn).

“Jag tror att om vi förlorar nyfikenheten så finns det inget; det finns ingen reflektion och därför ingen kunskap eller möjlighet att veta eller gå till botten med något. Utan nyfikenhet är du inte längre levande.”

-Luis Eduardo Aute-

Den inverterade bågen av nyfikenhet

Diverse studier har genomförts för att försöka förstå mänsklig nyfikenhet. Studierna har kort sagt visat att vi är mer nyfikna vid tidpunkter när vi vet lite grann om ett visst ämne och vill lära oss allt om det.

I dessa fall kan nyfikenhet representeras av ett upp-och-nedvänt U. Startpunkten väcker vår nyfikna önskan att känna till den fullständiga amplituden hos sagda U. Denna faktor relaterar till andra studier som har visat att nyfikenhet är sammankopplad med minne och inlärning. Nyfikenhet hjälper oss att inte glömma i form av vad man kan kalla motiverad inlärning.

Hur man främjar nyfikenheten

Med allt som sagts ovan kan vi förstå varför hög ålder ofta tros involvera brist på nyfikenhet: att inte längre vilja lära sig kan liknas vid att ta bort meningen med livet. Det är viktigt att alltid hålla kvar viss nyfikenhet inom oss – den typ som har fått oss att lyssna vid dörrspringor eller upptäcka Amerika. Tack vare detta har vi gjort framsteg inom alla möjliga fält.

Det bästa sättet att uppmuntra denna nyfikenhet är, som vi redan påpekat, att stimulera dess positiva aspekter hos barn. Här ska vi ta en titt på några sätt att göra detta:

  • Utveckla fantasin: Experimentera och låt dem experimentera, försök att göra den dagliga rutinen till nya “utflykter” där de lär sig något nytt varje dag.
  • Föregå med gott exempel: Om du vill att ditt barn ska lära sig något ska du följa upp det du säger med ett exempel. Om de ser att du fortfarande har nyfikenhet, även för dagliga saker, kommer även de ha det.
  • Svara på deras frågor: Det tjänar inget syfte att säga “bara för att”, förutom att tysta dem. Försök således att ge dem en bra förklaring. Dessa förklaringar kan dessutom leda dem till att lite i taget ställa fler frågor.
  • Låt dem göra saker själva: Barn måste veta att de får begå misstag. Att det är nödvändigt att göra detta för att lära sig. Om du ger dem chansen att förstå detta kommer du hjälpa dem att sköta sig själva i svåra situationer. Dessutom kommer det stärka deras kreativitet.
Barn

“Lyckligtvis har naturen tillhandahållit mig med en irrationell nyfikenhet för de mest triviala av saker. Det räddar mig. Nyfikenhet är det enda som håller mig flytande. Allt annat får mig att sjunka.”

-Pedro Almodóvar-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.