Att klaga mindre och leva mer

Att klaga mindre och leva mer

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

När hårda tider råder kan det vara nyttigt att ventilera tankar och känslor med nära vänner och familjemedlemmar. Men ibland verkar det som att vår favorithobby är att klaga.

Om ditt problem har en lösning, varför klagar du? Om inte, varför klagar du?

Österländskt ordspråk

Vi klagar över att det är för kallt, men även över att det är för varmt. Vi klagar över allt mellan himmel och jord till den grad att vår klagan blir till en vana genom vilken vi definierar oss själva, som en personlig signatur som stämplats in i vår existens och som kommer följa med oss resten av våra dagar.

Att klaga kommer alltid att vara lätt; den svåra biten är att ta på sig ansvaret för våra klagomål. Med andra ord: Om problemet har en lösning borde vi helt enkelt göra vad som krävs. Om det inte finns någon lösning borde vi släppa det, som nämndes i ordspråket. Det finns ingen anledning att trötta ut oss själva över någonting vi inte kan kontrollera.

När vi lever våra liv med en lätt packning, och endast bär på det nödvändigaste, blir det, tro det eller ej, lättare att vara glad, och som ett resultat påverkar vi människorna i vår omgivning positivt.

Genom att klaga gör vi oss själva till offer, och ju mer vi gör det, desto mer blir det en roll vi väljer att spela. Som ett resultat fastnar vi i problem och hittar inga lösningar, vilket hindrar oss från att upptäcka och utveckla vår fulla potential.

Megafon

Varför tenderar vi att klaga?

Vanligtvis klagar vi för att vi lider och inte tror att det finns någon lösning på våra problem. Till exempel är vi inte nöjda med vårt utseende, vi har inte jobbet eller bilen vi alltid önskat oss, eller pengarna och resurserna vi tror vi är i sådant desperat behov av.

Men om vi verkligen vill ändra på den här repetitiva och ohälsosamma situationen måste vi först och främst sluta fundera så mycket, och istället börja agera mer. Och innerst inne kommer många av de saker vi önskar oss inte att tillfredsställa de behov som bekymrar oss så mycket.

Du kanske frågar dig själv “Vad behöver jag egentligen?” Tänk på hur många saker du införskaffat dig under de senaste åren som du trodde var livsviktiga bara för att senare inse att du egentligen inte behövde dem. Kanske har de helt enkelt bara blivit en prydnadssak, eller så kanske de bara står och samlar damm i något hörn i huset. Så när du ställer dig den här frågan, var noga med att verkligen tänka på svaret.

Vad behöver jag? Vilken nytta har jag av att klaga? Fråga dig själv och tänk efter ett tag.

Börja nu!

Kanske vill du inte ha själva föremålet, utan känslan som hör till det. Oftast är den känslan välmående.

Det kan även vara så att det vi vill ha är väldigt svårtillgängligt, men oroa dig inte. Det är inte omöjligt. Du måste bara dela upp målet i mindre steg, och ta ett steg i taget tills du nått fram till mållinjen.

Vi tar ett exempel: Du är frustrerad över att du inte kan resa runt i landet, men för tillfället skulle du kanske kunna nöja dig med att besöka några nya städer. Det är någonting du skulle kunna förverkliga.

Genom att tackla problemet på det här sättet kommer du åtminstone att börja lösa problemet du klagat över, och fokusera din energi på någonting produktivt som får dig att må mycket bättre, istället för att bara klaga.

Sluta klandra dig själv och ge dig själv en chans. Börja nu: prova i två veckor. Du kommer att bli förvånad över resultaten. Ingen säger att det kommer vara lätt, men det kommer vara bra för dig. Så sätt igång!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.