Måste jag verkligen ha ett förhållande?
Att ha ett förhållande som baseras på ömsesidig respekt kan vara tillfredsställande, förbättra ditt välmående och tillhandahålla ett hälsosamt stödsystem. I dessa typer av förhållanden finns det rum för båda parterna att utvecklas personligt, där båda lär sig från den andra på unika och fantastiska sätt.
Men om någon inte har en partner eller inte vill ha en?
“Balanserade individer åtnjuter tillfredsställande och stabila förhållanden. Leta inte efter någon för att ‘fylla ett hål’. Inse ditt eget värde.”
– Andrew Matthews –
Förhållanden är väldigt personliga, och många människor har andra prioriteter än att hitta en partner. För dessa personer kanske kraven som ett förhållande kommer med inte passar in i livsstilen de vill ha, och de väljer därför att inte skaffa en partner.
Att vara i ett förhållande är ett val som beror på vad personen vill eller inte vill ha i sitt liv. Det är fullt möjligt att leva ett rikt och lyckligt liv som singel eftersom vår tillfredsställelse och vårt värde som individ inte beror på huruvida vi har en partner eller inte.
Förhållandena vi väljer att vara i säger rätt mycket om oss själva, våra osäkerheter, svagheter och rädslor. Många av oss upprepar samma mönster när det kommer till förhållanden. Vi blir involverade i förhållande efter förhållande med samma “typer” av personer, trots att vi i slutänden blir missnöjda. Detta sker inte av en tillfällighet; det är ett tecken på att vi ännu inte vet hur ett hälsosamt förhållande ska se ut.
Vad utgör ett hälsosamt förhållande?
Ofta väljer vi att vara med människor som, snarare än att göra oss lyckliga, fyller oss med bitterhet och missnöje.
Att vara i ett kärleksförhållande med en annan person är en process av ömsesidig tillväxt där vi lär oss mycket om oss själva och varandra. Denna process involverar ett utbyte – av passioner och nöjen, men även svårigheter, rädslor och tillkortakommanden – som resulterar i att vi öppnar upp oss för en annan människa och avslöjar våra mest intima delar, som vi vanligtvis håller gömda.
Förhållanden slutar vara hälsosamma i samma stund som vi blir emotionellt beroende av dem. Det vill säga när vi börjar tro att våra egna värden är omslutna och beroende av den andra personen. Denna typ av tillgivenhet kan vara väldigt skadlig för båda individerna i förhållandet.
Oavsett om du är i ett förhållande eller inte, är det viktigast att älska, värdera och respektera dig själv. När vi beslutar att vara i ett förhållande tillåter denna grund oss att njuta av att vara med denna person på ett hälsosammare sätt.
I slutänden vill vi vara i ett kärleksförhållande eftersom det känns bra. Oavsett måste vi inse när vi använder en annan person som ett verktyg för ett ändamål.
Hälsosamma förhållanden baseras på acceptans. De tillhandahåller möjligheten att bjuda på oss själva och hitta gemensamma nämnare med en annan person, samtidigt som vi tillåts ha vårt egna personliga utrymme.
“Ibland blandar vi ihop vår önskan att vara ensamma med vårt behov av att vara med rätt person.”
– Frances Miralles –
Varför tror vi att vi måste ha ett förhållande?
Att ha en partner är normen i samhället. Eller det är åtminstone vad samhället vill få oss att tro genom media, litteratur och utbildning.
De flesta av oss kan dra oss till minnes ett tillfälle när en familjemedlem eller vän frågade: “Så när ska du skaffa en pojkvän/flickvän?” Vi får dessa frågor då och då, och det kan pressa oss att leta efter en partner. Därmed kan vi göra det till ett måste, vilket kan få oss att må dåligt när vi inte är i ett förhållande.
Vi får dessa budskap från filmer och böcker också. Romantik, prinsar och prinsessor och idén att det är nödvändigt att lida för kärleken är alla teman som presenteras för oss när vi är väldigt unga, och övertygar oss om att vi måste vara i ett förhållande för att vara lyckliga.
Ett monogamt förhållande mellan två personer, särskilt i form av äktenskap, har varit en grundläggande förening i de flesta samhällen. Trots detta finns det många personer som beslutar sig för att inte ha ett förhållande. Det kan vara under en specifik tidsperiod eller resten av livet.
Det viktiga att förstå är att det är ett val att vara i ett förhållande, och inte en nödvändighet. När förhållanden blir en nödvändighet börjar vi uppleva beroende, manipulation och härsklystnad, till den punkt när förhållandet blir hopplöst.
“Att veta var man kan hitta kärlek i våra liv och att veta hur man hittar sig själv i kärleken kräver mognad så att vi inte blandar ihop kärlek med andra saker: besittning, tryck, förstörelse etc. Att utveckla kärlekens konst i vårt dagliga liv är hur vi lär oss att förstå kärlek som konstform: konsten att dela, känna harmoni och vara kreativ.”
– Fina Sanz –