Problemet med att skjuta upp saker

Problemet med att skjuta upp saker
Álvaro Cabezuelo

Skriven och verifierad av psykologen Álvaro Cabezuelo.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2024

Alltför ofta väljer vi att skjuta upp saker i livet. Det kan vara en liten läxa, små steg mot ett mål eller ett beslut. Vi går igenom livet och samlar på oss saker som vi måste göra; läxor såväl som mål – allt ackumuleras.

Det som vi ena dagen har framför oss utan någon riktig deadline kan lätt övergå till ett akut “måste” längre fram. Vanan att skjuta upp saker för sällan något gott med sig.

Ovanan att skjuta upp saker

Vår vardag kan vara full av saker att göra, men vår tid är begränsad, och vi är inga superhjältar som kan utföra mirakel på rekordtid. Det är normalt att vi inte hinner med allt, och det är därför bättre att göra några saker bra än många dåligt.

Måne

Men när vi väljer att skjuta upp saker har dessa en tendens att ackumuleras, och vi kan komma att känna ångest och obehag över detta. Vi får ångest när vi har många dörrar öppna utan att få några avslut.

Det kan även vara så att vi överskattar hur mycket tid och energi som krävs för att göra något. Det kan vara så att vi tror det tar längre tid än det egentligen gör. Ibland tar det längre tid att tänka på det än att göra det. Tänk på detta.

För sent är ett koncept som endast appliceras på saker som är definitiva.

Anledningar till att inte skjuta upp saker

Nästan alla beslut går igenom en logisk process när det kommer till beslutstagandet. Inflytandet från våra känslor är dock alltid närvarande. Om vi tänker för mycket kommer vi in på alla möjliga utgångar, och nästan alltid de dåliga.

Och så passerar dagarna förbi. Kanske hoppas vi att någon annan kommer att göra det åt oss så vi ska slippa resa oss ur soffan. Denna dag anländer såklart aldrig. När vi förstår att allt ligger i våra egna händer kan vi börja göra skillnad.

Det finns också många saker som har hänt och som vi inte kan ändra på, men vi kan ta tillfället i akt att lära oss av våra beslut. Men det är aldrig för sent att ändra på saker som vi kan fixa. Vi behöver bara försöka.

Att prata med någon som vi inte har pratat med på länge, att lösa konflikter från det förflutna, att återta den där passionen som gjorde oss lyckliga och att nå våra drömmar är bara möjligt ifall vi väljer att agera. Att fortsätta framåt.

Många gånger stannar vi upp och tänker alltför mycket på en dörr som har stängts, så att det blir alltför sent för att öppna en ny. Därför ska vi aldrig skjuta upp saker!

Fåglar

En upprepad handling blir till en vana

En vana är något som uppstår genom att vi upprepar en handling många gånger. Vi kan ha hälsosamma och fördelaktiga vanor eller vanor som inte hjälper överhuvudtaget. Nyckeln till att skapa en vana är att vara kontinuerlig.

Vanor uppstår eftersom hjärnan letar efter ett sätt att försöka spara energi, och det är därför en naturlig tendens att konvertera varje situation i livet till en rutin. Problemet är dock att hjärnan inte kan se skillnad på bra vanor och dåliga.

Här följer några tips för att påbörja en ny vana:

  • Försök att utveckla en hälsosam vana och skriv en lista med anledningar att sätta igång.
  • Markera dagen i en kalender som är synlig i ditt hem.
  • Förbered allt du behöver för att börja.
  • Tänk på att för att implementera en vana i ditt liv så krävs det tid och att du är kontinuerlig.
  • Introducera små förändringar och försök inte att ändra allt på samma gång.

“När svaret blir till en vana lär man sig inte längre.”

-John Seymour-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.