Rebecca-syndrom: Svartsjuka på din partners ex

Rebecca-syndrom: Svartsjuka på din partners ex

Senaste uppdateringen: 13 maj, 2016

Börjar ditt blod koka när du tänker på din partners gamla kärlek? Tycker du inte att hans eller hennes tidigare kärleksaffär var hälsosam, men stör dig även när någon kommer ihåg den? Jämför du dig själv med din nuvarande partners ex? Inom psykologi kallas detta för “Rebecca-syndrom”. Varför?

Rebecca är en novell av Daphne du Maurier som publicerades 1938. Den berättar historien om en kvinna som gifte sig med en änkling. Allt är fantastiskt tills Rebeccas spöke, mannens avlidna fru, dyker upp. Anden börjar kontinuerligt tala med maken om att skilja sig från sin fru. Utöver att vara skrämmande lyckas spöket få mannen att bli osäker kring sitt beslut att starta en ny familj, vilket leder till konflikter.

Rebecca säger till sin före detta make, Maxim, att den “nya flickan” aldrig kommer vara tillräckligt bra. Att alla talar om henne bakom hennes rygg, att ingen gillar henne, att hon inte är tillräckligt bra för honom etc. Boken blev en storsäljare när den släpptes och tolkades i radio av den genialiske Orson Welles. Den anpassades även till vita duken av fantastiske Alfred Hitchcock.

Rebecca-syndrom

Baserat på romanen definierar psykologer de med “Rebecca-syndrom” som personer som känner patologisk svartsjuka mot sina nuvarande partners ex. Precis som i boken är svartsjukan en vålnad som hemsöker dig när du ställs inför minnet av din nuvarande partners ex.

Det kan låta lite konstigt eller vara svårt att förstå, men det händer oftare än du tror. Människor som lider av Rebecca-syndrom strävar efter att lära sig allt om sina partners ex, i syfte att upptäcka något dåligt. På så sätt känns det som om tre personer delar samma säng istället för att det är ett förhållande bestående av två personer, som det bör vara.

Detta utgör ett jättestort problem för utvecklingen och funktionaliteten hos paret eftersom ogrundad svartsjuka kan påverka en persons normala beteende. I detta fall är den som är svartsjuk inte den enda som lider, utan även dennes partner.

Rebecca-syndrom i film

Hur man övervinner svartsjuka

Först måste man lära sig att leva med spöket. Acceptera det faktum att din partner har haft tidigare kärleksförhållanden. Vidare måste du förstå att svartsjuka är ett tydligt tecken på osäkerhet och en reaktion på ett uppfattat hot, som kan existera eller inte.

Svartsjuka kan även dyka upp när någon ser på sin partner som sin egendom. Allt som drar bort partnerns uppmärksamhet – oavsett om det är en person, ett objekt, ett djur eller en uppgift – uppfattas som en attack. När det kommer till just ex måste du komma ihåg att deras historia är en del av det förflutna, och att även du har ett förflutet.

Det är omöjligt att inte jämföra oss själva. Vi gör det hela tiden. Vi ser på ett foto av vår partners ex och börjar tänka: “Hon är så ful”, “Hon kunde ha klätt sig bättre” eller raka motsatsen; “Titta vad söt hon är”, “Hon är så elegant.” Om vi lider av patologisk svartsjuka spelar det ingen roll vad fotot visar; vi kommer alltid uppfatta personen som ett hot och reagera dåligt på detta.

Om du tror att du har lite Rebecca-syndrom i dig, om du inte kan sluta tänka på din partners ex, är det dags att göra något för att bättra på din självkänsla. Det spelar ingen roll hur viktig den personen var för din partner. Kom ihåg att det är det förflutna, och det bör inte komma emellan er två nu.

Det enda du kommer uppnå med denna attityd är att sätta förhållandet på spel. Försök att inte jämföra dig med dessa ex, för du kommer bara lida om du gör det. Det kommer alltid finnas saker som de gjorde bättre och sämre, men bli inte besatt av detta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.