Stress och dåligt näringsintag

Stress och dåligt näringsintag

Senaste uppdateringen: 18 april, 2024

Stress är ett problem i sig självt, men det kan ibland även leda till ohälsosamma livsmönster. Det blir en ond cirkel där du försämrar ditt näringsintag just för att du är stressad.

Antalet personer som drabbas av stress såväl som näringsbrister och dåliga matvanor fortsätter att öka. När vi ligger under stor press och stress tenderar vi att välja mat med sämre näringsvärde, såsom mat med mycket raffinerat socker och mättade fetter. Dessa onyttiga livsmedelsval kan orsaka mer stress i det långa loppet, såväl som andra hälsoproblem.

Ett sätt att reglera stress är att uppmärksamma sitt näringsintag. Nedan listar vi vanliga, ohälsosamma matvanor som är relaterade till stress. Om du känner igen och kan kontrollera dem kommer du kunna reglera dina stressnivåer eller åtminstone förhindra att de höjs.

1. Att dricka för mycket kaffe

Kaffe är ett starkt stimulansmedel som gör att vi känner oss fulla av energi, och hjälper även till att bekämpa trötthet och dåsighet. Men kaffe har en djup effekt på kroppen och är en potentiellt beroendeframkallande dryck.

Kaffe har fördelar när det intas i måttliga mängder, men man har visat att missbruk av koffein ökar stress. Koffein hittas även i te, vissa läskedrycker, energidrycker samt choklad.

Koffein ökar nivåerna av kortisol – stresshormonet – vilket kan producera huvudvärk, hjärtklappning och nervositet.

Dricka kaffe

2. Dåligt näringsintag ökar kortisolnivåerna

Kaffe är inte det enda som ökar dina kortisolnivåer. Raffinerat socker och enkla kolhydrater gör det också. Livsmedel som är rika på mättade fetter och transfetter kan också orsaka höga kortisolnivåer. Dessa fetter hittas ofta i snacks och stekt mat.

I stora kvantiteter kan animaliskt protein, såsom rött kött, ost och feta mjölkprodukter, orsaka obalans i kortisolnivåerna. För att hålla dem i schack är det bättre att välja komplexa kolhydrater som är rika på fibrer samt livsmedel som har mycket enkelomättade och fleromättade fetter.

3. Att hoppa över måltider

Många personer hoppar över måltider när de är under stress, vilket givetvis är dåligt för deras näringsintag. Men att äta är även fundamentalt för att kontrollera stress. Genom maten kommer du få i dig näringsämnen och den energi som krävs för att du ska fungera som du ska. Som vi sett kan du dock inte äta vad som helst.

För många personer är deras ursäkt för att inte äta att de har för mycket att göra. Att stanna upp för att äta är dock en handling som i sig själv gör att kropp och sinne slappnar av, vilket lättar på ansamlade spänningar.

Ett sätt att äta hälsosamt utan att komplicera livet är att dricka gröna, energigivande smoothies. De är enkla och snabba att bereda och tillhandahåller energi och näringsämnen som är enkla att absorbera.

Näringsintag

4. Att inte dricka vatten

Att dricka vatten är vitalt för att kroppen och hjärnan ska fungera. Men utöver att bara uppfyllda denna viktiga funktion har vatten även en viktig påverkan på stress. När vi stannar upp för att dricka vatten skickas ett budskap om lugn till hjärnan.

Om du har tid att stanna upp för att dricka betyder det att det inte finns någon fara för att någon ska smyga upp bakom dig, och det gör att ditt sinne är avslappnat.

5. Att äta tvångsmässigt försämrar ditt näringsintag

Att äta tvångsmässigt och känslomässigt är ytterligare en reaktion på stress, speciellt om du gått en lång stund utan att äta eller dricka vatten.

När människor äter känslomässigt tenderar de att välja onyttiga livsmedel som är rika på fett och kalorier. För att undvika detta ska du alltid ha hälsosamma alternativ tillgängliga för att stilla din hunger – framförallt färsk frukt och vatten.

Dåligt näringsintag påverkar inte bara stressnivåerna, utan leder även till lågt immunförsvar och andra allvarliga hälsoproblem. Om du äter bra kommer du minska din stress och få bättre mental och fysisk hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.