Varför äter vi när vi inte är hungriga?

Varför äter vi när vi inte är hungriga?

Senaste uppdateringen: 13 september, 2022

Otvivelaktigt har du upplevt stunder när du slukade det första du kunde lägga vantarna på. Detta kanske sker hemma eller till och med på gatan när du går förbi en butik. Du ser något du vill äta, och lockelsen att köpa den där kakan, påsen med chips eller glassen överväldigar dig bara. Men när detta sker, är du verkligen hungrig? Hur kommer det sig att vi äter när vi inte är hungriga?

För att förklara denna känsla måste vi börja med standarddefinitionen av hunger:

“Hunger är känslan som indikerar det naturliga behovet att tillhandahålla kroppen med föda. Den produceras av substanser som verkar i hjärnan, i hypotalamus.”

När vi tänker på stunderna då vi överväldigats av längtan efter mat, kanske vi kommer på att vi faktiskt inte var hungriga. Du kanske nyligen hade ätit en måltid, men kände fortfarande att du ville ha mer.

I dessa stunder märkte du nödvändigtvis inte det fysiska tillståndet i magen eller matsmältningen, eller i allvarligare fall möjligheten för lågt blodsocker, vilket kan orsaka trötthet och yrsel.

Tröstäta choklad

Det som är viktigt i dessa situationer är att inse skillnaden mellan önskan att äta eftersom vi är hungriga och önskan att äta trots att vi rent fysiskt inte känner någon hunger. Denna särskiljning kommer markera skillnaden, och att inse den kommer hjälpa oss att kontrollera suget.

Med detta i åtanke ska du försöka hålla koll på hur många gånger du äter utan att ha någon egentlig aptit. Varför gör du detta? Dessa beslut och handlingar kan vara starkt influerade av våra humör, känslor och olika situationer vi befinner oss i under dagen.

Situationer som gör att vi äter när vi inte är hungriga

1. Stress från arbete eller studier

Dessa stressiga situationer kan visa sig fysiskt i form av beteenden såsom rökning, ätande eller alkoholkonsumtion.

Vidare kan vår bedömningsförmåga försämras i dessa situationer, och i viss utsträckning kan vi tappa kontrollen. I dessa stunder är det vanligt att omedvetet vända sig till onyttig mat (fett, salt snabbmat och sötsaker).

När vi är stressade kan vi även äta vid olämpliga tider, äta mycket mellan måltider eller konsumera stora mängder nattetid. När vi gör detta är det lätt att tappa räkningen på hur mycket vi äter. Det är viktigt att alltid försöka hålla koll på portioner och kvantitet.

Detta överdrivna småätande av onyttig mat kan generera ännu mer stress och ångest. Det kan till och med få oss att känna ånger och/eller frustration över våra handlingar eller vad vi ätit.

2. Oro när vi konfronteras med förändring

Det är väldigt vanligt att folk inte kan sova på grund av oro över något. Och när de inte kan sova kan de gå upp och äta eller dricka något mitt i natten.

Ibland äter vi för att vi försöker “tysta” våra nerver, som om de kurrar i våra magar.

Det är nödvändigt att identifiera situationen vi upplever som orsakar stress eller som skiljer sig från vår vanliga rutin. Vi måste göra detta för att kunna veta varför vi har denna aptit för mat.

Att oroa sig över hur saker kommer bli eller huruvida vi kommer kunna uppnå något i samband med förändring i våra liv, kan skapa stora mängder stress. Det kan få oss att förlora sömn, inte sova bra eller bli helt upptagna med att tänka på de potentiella konsekvenserna som förändringen kan föra med sig. Denna ansamling av stress kan avsevärt påverka oss när det kommer till vad och hur vi äter.

Kvinna vid grönsaker

3. När reklam påverkar vår hunger och leder till att vi äter

Reklamvärlden vet mycket väl hur den ska frammana olika känslor eller drifter, och drar nytta av dessa mänskliga svagheter för att sälja fler produkter. Företagen får oss att nynna med i jingeln, ha kunskap om deras kännetecken och känna igen deras märken.

Med detta i åtanke kan vi när vi ser en annons för ett visst livsmedel eller en viss dryck se att vi är lockade att konsumera produkten ifråga, oavsett tid på dygnet eller situationen vi befinner oss i. Hur ofta har du sett en annons för en dryck och omedelbart känt dig manad att köpa den?

Vad kan vi göra för att kontrollera våra drifter?

Räkna hur många timmar du spenderar utan att äta. Om det är mindre än tre timmar ska du försöka att inte äta något mer. Om det har gått mindre än tre timmar sedan du senast åt något är det troligt att du inte känner äkta hunger riktigt ännu.

Luta dig tillbaka, ta ett djupt andetag och identifiera ditt känslomässiga tillstånd. Är du nervös? Har du varit stressad under dagen? Om du märker att svaret är ja så är du förmodligen inte hungrig, utan känner snarare behovet att på något sätt distrahera dig eller lindra din känslomässiga upprördhet.

Nästan gång du ser på TV och du ser någon form av mat eller dryck, antingen i en serie, film eller reklam, och din omedelbara reaktion är att hämta något att äta eller dricka, ska du istället ta ett glas vatten. Prova och se om det hjälper dig att motstå att äta eller dricka något mindre nyttigt.

Oavsett anledningen till att du äter utan att egentligen vara hungrig är det generellt sett viktigast att inse och acceptera det, så att du kan identifiera orsaken till impulsen. Endast på den vägen kan den verkliga källan för stressen konfronteras och lösas.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.