11 förvrängningar som gör våra liv bittra

11 förvrängningar som gör våra liv bittra

Senaste uppdateringen: 10 december, 2022

Vi har alla upplevelsen att vi processar världen precis som den är. Det är enkelt att förstå att våra känslor och vårt sinne skapar förvrängningar, men det är inte alltid lika lätt att ge upp dessa förvrängningar.

Det händer ofta att vi förvränger vår perception. Trots faktumet att detta är normalt så är det också sant att detta fenomen förstärks vid närvaron av mentala tillstånd som exempelvis depression.

Med andra ord gör dessa kognitiva förändringar oss sårbara för kognitiv ledsamhet och desperation. Personer som frekvent lider av dem tenderar att ha lågt självförtroende.

Låt oss nu titta på de 11 förvrängningar som ditt sinne gör i relation till verkligheten. Vi definierar vad de utgörs av och hur de manifesteras så att vi kan förklara varför de uppkommer.

De 11 förvrängningar som ditt sinne gör med verkligheten

Kognitiva förändringar hindrar oss från att se saker som de verkligen är. De omformar verkligheten genom att bara använda en aspekt av den.

  • Övergeneralisering: Baserat på ett isolerat faktum skapar vi en generell och universell regel. “De lyssnade inte på mig idag. Ingen tycker om mig.”
  • Godtycklig inferens: Att dra slutsatser utan att ha en anledning till att göra detta. “Om de inte tittar på mig så är det för att jag är ful” eller “Jag kommer att misslyckas med provet även om jag pluggar.”
  • Universell titel: Att automatiskt använda pejorativa titlar för att beskriva oss själva istället för att beskriva oss själva med precision. “Jag är en fegis, hopplös, dum, svag…”
  • Polariserat eller dikotomt tänkande: Att ta saker till dess extremer utan ett mellanting. “Det måste vara perfekt eller så är det inte värt något.”
  • Självanklagelse: Att hela tiden skylla på oss själva för saker som inte kan vara vårt fel. “Om jag hade påbörjat hemresan tidigare så hade det varit ljusare och olyckan hade inte hänt.”
Kvinna i buskage

Fler förvrängningar…

  • Personalisering: Att anta att allt har att göra med oss, även om det är andra personers situationer som har lite eller inget att göra med våra liv. “Titta hur bra Rosa ser ut, medan jag känner mig som en luffare.”
  • Tankeläsning: Att tro att du vet vad andra tänker och varför de beter sig på det sätt som de gör. “Han tror att jag är dum.”
  • Missförstånd angående kontroll: Du känner att du har ett totalt ansvar för allt eller att du inte har kontroll över något. “Detta går dåligt på grund av mig” eller “Jag kan inte göra något för att ändra det.”
  • Emotionellt resonemang: Att anta att saker är precis som du känner. “Jag kommer att dö”, “Alla mina vänner kommer att överge mig” etc.
  • Selektiv abstraktion: Mentalt filter som får oss att ignorera allt positivt och fokusera på det negativa. “Jag klarade det där viktiga provet för att jag hade tur.”
  • Maximering och minimering: Saker som händer utvärderas och överdrivs eller så ges de för lite uppmärksamhet. Ett fall med minimering kan ha att göra med att ta bort vikten av positiva händelser som har att göra med oss själva. “Han friade till mig, men han hade kunnat välja vem som helst.”

Förklaring till dessa kognitiva förvrängningar

De essentiella elementen i Becks teori för depression är kognitiva scheman, automatiska tankar och de kognitiva förvrängningar som vi precis har pratat om.

Kognitiva scheman är antaganden och grundläggande uppfattningar i relation till verkligheten. Automatiska tankar är irrationella, otillräckliga och avsiktliga reflektioner som upplevs som troliga.

Kognitiva förvrängningar är systematiska fel som uppkommer när man processar information. Felaktig kognition är därför ett centralt element i en persons obehag.

Alla dessa scheman formas under barndomen och de kan aktiveras genom en stressig händelse som ansluter till en del av personen. Efter dess aktivering processar vi allt med detta negativa schema, som leder till uppkomsten av en kognitiv förvrängning och automatiska tankar. Det är här depressionens triad visar sig: negativ bild av oss själva, världen och framtiden.

För att klargöra dessa koncept, låt oss titta på ett exempel:

“Mary är en flicka som sedan barndomen bevittnat den upprepade dåliga behandlingen av hennes mor av hennes far. Å andra sidan har hennes mor sagt till henne att detta är normalt eftersom alla män är likadana efter att man gift sig.

Många accepterar detta, och detta kommer att ha ett negativt schema när det kommer till relationer med män. Det kommer att aktiveras om hon upplever en stressfull situation liknande den i barndomen. Flera år senare kommer hennes pojkvän att skrika på henne och schemat att “alla män är dåliga” kommer att bli aktiverat automatiskt.”

All information kommer därefter att processas av det där schemat. Automatiska tankar kommer att uppstå i relation till vad partnern gör, exempelvis “All skada som han gör mig är för mitt eget bästa”. En kognitiv förändring kommer att aktiveras när hon processar information, som emotionellt resonemang: “Det känns som att jag kommer att dö och jag kommer inte att kunna stoppa detta.”

Allt detta kommer att bidra till aktiveringen av den KOGNITIVA TRIADEN av depression i Marys sinne: en negativ bild av henne själv, av situationen och framtiden.

Hur man behandlar depressivt schema, tankar och kognition

Det bästa sättet att behandla depression som har orsakats av detta sätt att processa information är genom Becks Kognitiva Terapi för Depression.

Becks kognitiva terapi är väldigt komplett, med en utbildningsfas, en fas för träning av färdigheter och applicering i det verkliga livet. Många tekniker används för att bryta ner all felaktig kognition.

I denna terapi kommer patient-terapeut-relationen vara väldigt viktig. Denna behandling är effektiv, speciellt när den tar upp beteendesidan av saker. Det är bra att göra saker och aktivera oss själva, även om vi mår dåligt och fortsätter att ha dessa kognitiva förvrängningar. Förr eller senare, med den energi som ger oss rörelse och förstärkning för att uppnå våra mål, kommer de att kollapsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.