David Eagleman och mysteriet med medvetandet

David Eagleman är en mycket unik neurolog. Till skillnad från sina kollegor gillar han inte oändliga debatter om små detaljer; han föredrar långt dragna slutsatser baserat på stora mängder information. Han är också en flitig uppfinnare.
David Eagleman och mysteriet med medvetandet
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 17 april, 2021

David Eagleman är en av de mest populära neurovetenskapsmännen i dag, bland annat tack vare hans intressanta teorier om medvetandet. Hans tv-program, The Brain with David Eagleman har miljontals tittare. Vissa kallar honom till och med ”hjärnans Carl Sagan” på grund av den länk han skapar mellan kunskap och underhållning.

Vid sidan av sin berömmelse och popularitet har David Eagleman gjort intressanta bidrag till vetenskapen. I sina studier av hjärnan fokuserar han på frågor om medvetandet, ett ämne som han finner mycket spännande och fascinerande. Han har faktiskt tillhandahållit paradoxal och intressant information inom ämnet.

David Eagleman menar att medvetandet är ”städskrubben i hjärnans herrgård” och att det har varit för överskattat. Han håller med Sigmund Freud och är en följare av dennes teori om det undermedvetna. När allt kommer omkring är det omedvetna så mycket bredare och går mycket djupare än medvetandet.

Det visar sig att ditt medvetna sinne – den del du tänker på som dig själv – verkligen är den minsta delen av vad som händer i din hjärna, och vanligtvis sist i raden för riktig information.

-David Eagleman-

David Eagleman och medvetandet

Medvetandet förblir ett mystiskt ämne. David Eagleman gör en intressant liknelse: när vi försöker förstå medvetandet är som att en fisk skulle försöka förstå livet utan vatten.

Och det är sant. Mycket av det som händer i hjärnan sker utan att vi inser det. Därför tror David Eagleman, liksom många andra neurovetenskapsmän, att det inte finns något sådant som en fri vilja. Han tror att vissa delar av hjärnan drivs av andra, vilket får den att förstå allt som händer genom de fysiska lagarna.

David Eagleman har emellertid ett öppet sinne. Han utesluter inte att det kan finnas något som den aktuella vetenskapen inte har förmåga att begripa, och att det motsvarar utrymmet av frihet som vi har i sinnet. Dessutom säger han att känslor är mycket komplexa fenomen och att de villkorar vår definition av allt omkring oss.

Även om förnuftet arbetar med mycket specifik information, arbetar känslor med mer data i större skala. Han påpekar att optimala beslut egentligen är de som involverar kognition och känslor. Han går till och med längre och säger att förnuftet ensamt kan vara farligt, särskilt när man gör en analys ur moralisk synvinkel.

En hjärna som representerar mänskligt medvetande

Likheter med Leonardo da Vinci

Ett av de mest imponerande faktum om David Eagleman är att han är en flitig uppfinnare. Vid en av hans mest minnesvärda offentliga utläggningar, under en TED-konferens, såg publiken att han började prata och röra sig långsamt. Mitt i föredraget tog han av sig skjortan och hela publiken fick se att han bar en väst inunder.

Eagleman visade hur allt han sa samtidigt ”översattes” till hans hjärna. Orden omvandlades till vibrationer som cirkulerade via ryggen genom små motorer. Han jämförde detta vibrationssystem med en mobiltelefons.

På så sätt kunde signalerna från struphuvudet när han talade omvandlas till vibrationer som hans hud kunde uppfatta, och som sedan överfördes till hans hjärna. Följaktligen identifierade hjärnan ljuden. Så vad handlar det här om? Vad David Eagleman demonstrerade var att denna väst kunde göra det möjligt för en döv person att lära sig att höra.

Efter konferensen blev flera företag intresserade av uppfinningen, och David Eagleman tecknade avtal med ett av dem och inledde en massproduktion av sin väst. Det är värt att notera att apparaten kostar cirka 500 euro idag. Detta är dock inte den enda uppfinningen som neurovetenskapsmannen har patenterat.

En produktiv forskare

Han har också skapat en enhet som gör det möjligt att utvärdera om en spelare i en sport fått en hjärnskakning efter att ha tagit emot ett slag. Den här enheten fungerar som ett videospel och har kapaciteten att utvärdera 12 olika variabler för att utfärda en preliminär diagnos.

Dessutom har han designat en annan enhet som hjälper polisen att avgöra om någon har druckit alkohol eller använt droger. Han förespråkar ett mycket djärvt tillvägagångssätt i koppling till detta: i grund och botten säger han att i framtiden bör rättsliga prövningar ta hänsyn till neurovetenskap innan en dom blir utfärdad.

För det finns, enligt honom, faktorer som ligger utanför gärningsmännens fria vilja. Enligt Eagleman är till exempel människor som är födda på 1960-talet i USA mer benägna att bryta mot lagen. Varför? Även om ingen vet varför, så är det ett faktum. Faktum är att han har forskat om detta ämne i flera år nu.

I nuläget arbetar David Eagleman på en uppfinning relaterad till schizofreni. Denna skulle schizofrena patienter kunna bära i fickan, och detta skulle kunna hjälpa dem att korrigera vissa små uppfattningsfel. Om det lyckas blir det verkligen en sann revolution inom området.

Istället för att verkligheten registreras passivt av hjärnan, blir den aktivt uppbyggd av den.

-David Eagleman-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eagleman, D. (2013). Incógnito: las vidas secretas del cerebro. Anagrama.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.