Falsk generositet: narcissistens fälla

Falsk generositet: narcissistens fälla
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Falsk generositet är en av de vanligaste och skadligaste formerna av hyckleri. Det är personer som inte gör tjänster eftersom de vill hjälpa, utan för att de vill vinna något på det. Detta är den klassiska narcissistiska fällan: att göra en tjänst för någon som ett sätt att manipulera personen.

Vissa psykologer hävdar att ren, osjälvisk generositet inte alltid är naturligt för oss, och att vi inte handlar baserat på genuin empati. Detta stämmer, även om de flesta av oss vet att vi har kunnat överleva som art tack vare samarbete.

“Det är ett stort fel att anse att man är mer eller mindre värd än vad man egentligen är.”

-Goethe-

Falsk generositet är vanligt förekommande. Vissa personer är väldigt vänliga och uppmärksamma när det gäller andra eftersom de helt enkelt vill ha något i utbyte. Politiker gör det, vissa i din familj gör det och chefen gör det också med sina anställda, eftersom han eller hon vet att vänlighet kan förbättra arbetsmoralen. Chefens generositet kan dock ibland försvinna då den anställde blir sjuk eller drabbas av en kris inom familjen.

Som du kan se finns det flera dolda intressen bakom en del empatiska handlingar. Var uppmärksam! Faktum är att du kanske också omedvetet gör detta.

Kvinna med tulpan som tittar mot ett ansikte.

Falsk generositet och narcissistisk generositet

Tänk bara på föräldern som ger all sin uppmärksamhet åt sina barn. Men barnen är nu vuxna och bor inte längre hemma och försöker allt de kan för att skaffa sig ett eget utrymme där de inte blir störda. Föräldern vet att barnet kan klara sig självt. Men föräldern ger barnet konstant uppmärksamhet för att få det att känna sig bättre och validerat.

Detta är så vanligt att du antagligen har sett det med en vän eller upplevt det själv. Men verkligheten kan vara betydligt mer komplicerad om man ser bortom sin egen familj. En stor del av vårt samhälle utövar falsk generositet.

Sociologin säger också att världen håller på att bli allt mer narcissistisk. Den säger att “jag och endast jag”-generationen växer sig allt större. Detta kan låta deprimerande, men det är de sociala medierna som förstärker detta behov av att skrika ut “Hej, här är jag. Titta på mig, följ mig, tyck om mig, ge mig positiv uppmuntran!”

Visar falsk generositet

Tänk på alla de kändisar som använder sociala medier för att visa hur generösa de är. De stöder sociala projekt, de arbetar med icke vinstdrivna organisationer… men det är för det mesta bara deras sätt att sälja sin image. De använder falsk generositet för att övertyga oss om hur goda de är.

Bill Gates

Låt oss ta en titt på Bill Gates och skillnaden mellan falsk generositet och riktig empati. Under en viss tid kom det ut många rapporter rörande hur några av de rikaste, mest välkända personerna på planeten inte var så värst generösa. Microsoft tjänade mycket pengar och donerade inte alls åt några sociala projekt.

Men efter att Bill och Melinda Gates hade gift sig skapade de stiftelsen “Bill & Melinda Gates Foundation”.  Den ger nu mer pengar till sociala projekt inom hälsa och utbildning än någon annan.

De måste ha tänkt på hur viktigt det är att hjälpa till med denna typ av projekt och att göra något bra för samhället. Detta är ett exempel som ser ut som genuin empati. Det kan dock även vara så att hans rådgivare ansåg att det hade varit bra för Microsofts image.

Kanske Bill Gates nådde en punkt där han kände att han behövde donera pengar för att känna sig tillfreds med sig själv. Det sociala erkännandet han kunde få från detta hade kanske fått honom att må bra. Detta är falsk generositet.

Fågel med människoansikte.

De 4 huvudaspekterna hos falsk generositet

Vår värld behöver genuin empati. Amin Maalouf är en välkänd fransk-libanesisk författare och expert inom sociala problem, diskriminering och etiska konflikter. Han säger att om vi lär människor att vara empatiska som barn, kommer det hjälpa mänskligheten att bli mer generös och hjälpsam. Men den dynamik som vi har nu kommer bara föra oss mot en mer kaotisk och skadlig narcissism.

Den falska generositeten finns där. Det är bara ännu en del av en narcissistisk personlighet, så det är viktigt att du lär dig att känna igen den. Här är några av de främsta kännetecknen på falsk generositet:

  • Falska eller själviska “vänliga” handlingar från en person i maktposition. “Jag är överlägsen dig. Oavsett om du tycker om det eller inte så kommer min generositet göra dig beroende av mig.”
  • Utförs för att få personen att verka som en god person.
  • En känsla av “Om det inte hade varit för mig så hade du inte kunnat överleva eller lösa dina egna problem.”
  • Manipulation, utpressning och emotionella fällor.

Vi är alla viktiga, unika och fantastiska, men glöm inte att du har ett ansvar mot andra runt omkring dig. Glöm aldrig bort hur man samarbetar. Och kom alltid ihåg hur viktigt det är att praktisera genuin och osjälvisk empati.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.