Hur njutningshormonet serotonin påverkar kroppen

Hur njutningshormonet serotonin påverkar kroppen

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

Njutningshormonet serotonin påverkar kroppen och är en kemikalie som våra neuroner producerar för att kommunicera med varandra. Det är en signalsubstans som finns i flera regioner av vårt centrala nervsystem. Vissa forskare kallar det för lyckohormonet, och det är en sövande och antidepressiv substans, som har en direkt påverkan på vårt humör.

Det har flera funktioner, som exempelvis att det ingriper i kroppen och reglerar och balanserar vår aptit genom mättnadskänslan. Det reglerar även våra sömncykler, men alltför mycket av denna signalsubstans kan leda till insomni. Det spelar en viktig roll inom vår sexualitet eftersom det vid en måttlig nivå ökar den sexuella lusten. När det ligger på låga nivåer kan det ligga bakom en minskad sexlust.

Gubbe med blomma

Serotonin påverkar kroppen och reglerar även ilska, aggression, humöret, kroppstemperaturen och upplevelsen av smärta.

Serotonin är det objektiva måttet av vårt sinnestillstånd.

Hur serotonin påverkar kroppen

Vid lämpliga nivåer producerar serotonin en känsla av välmående i kroppen. När det ligger på låga nivåer, p.g.a. en dålig kost eller långa perioder av stress är det associerat med ångestproblem.

En av dess viktigaste funktioner är regleringen av kroppstemperaturen. En förändring av kroppstemperaturen på några grader kan leda till förstörelse av en stor mängd cellvävnad.

Det spelar även en viktig roll för skeletthälsan. Personer som tar antidepressiva medel kan få en förändrad bendensitet. Under barndomen reglerar det hormonutsöndringen, som exempelvis tillväxthormon. Förändringar i dess nivåer har blivit associerade med mentala obalanser som schizofreni och barnautism.

Välmående och njutningshormon

Forskning rörande vårt välmående har givit oss värdefull information om källorna av individuell lycka. En viktig upptäckt är hur folk visar en större eller mindre tendens mot lyckan. Om vi bakar en kaka och inkluderar alla de faktorer som påverkar lyckan och delar den i 100 portioner kommer 50 korrespondera mot genetiken.

5-HTTLPR-genen är den gen som ansvarar för transport av serotonin – den är ansvarig för lyckokänslan. Jan-Emmanuel De Neve, författaren av studien som påpekade vikten av denna gen, varnar också för att det inte bara är en gen som avgör om en person känner sig tillfredsställd med livet. De Neve poängterar att det ännu inte är klart hur denna gen influerar hjärnan, men lämpliga nivåer av 5-HTTLPR är känt för att öka en persons benägenhet att vara lycklig.

“Lyckan beror inte på framgångar eller idealiska situationer, utan på mental hälsa.”

-Rafael Santandreu-

Ritar en smiley

Letar du efter lyckan? Öka dina serotoninnivåer

Att öka våra serotoninnivåer är en av de bästa sakerna vi kan göra för vår lyckonivå. Att regelbundet praktisera avslappningstekniker hjälper oss att eliminera stress, sova ordentligt och känna oss utvilade. Avslappningstekniker innebär att man slappnar av i kroppens delar genom att spänna och slappna av i musklerna.

Att utföra aktiviteter som får oss att må bra ökar serotoninnivåerna, vilket förbättrar vårt humör. Att solbada och bibehålla en regelbunden dygnsrytm hjälper oss att bibehålla en korrekt balans av våra serotoninnivåer, vilket har en direkt påverkan på vår känsla av lycka.

Om du vill bli full av serotonin måste du undvika ett överdrivet intag av alkohol, raffinerat socker och mjöl, energidrycker, koffein och även mediciner.

Serotonin - kemisk struktur

Det bör även noteras att genetiska faktorer kan påverka serotoninproduktionen, vilket förklarar varför vissa personer löper större risk för att utveckla vissa tillstånd än andra.

“Lyckan är intern, inte extern; den beror därför inte på vad vi har, utan på vad vi är.”

Henry Van Dyke


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.