Det jobbiga är att kyssar är beroendeframkallande

Det jobbiga är att kyssar är beroendeframkallande

Senaste uppdateringen: 20 september, 2022

Varifrån kommer kyssar? Vem var den första mannen eller kvinnan som visade tillgivenhet på detta sätt? Är de beroendeframkallande?

För inte så länge sedan frågade någon mig om syftet med kyssar. Vad är de till för? Vilken evolutionär kod följer de? Vilken överlevnadsinstinkt lyder de under?

Kyssar är kommunikationsverktyg; ett sätt att skapa förståelse mellan två personer. Vi talar inte bara om kyssarna du ger din partner, utan också kyssar mellan mor- och farföräldrar och deras barnbarn, föräldrar och barn, vänner och syskon…

“…det jobbiga är att kyssar är beroendeframkallande.”

-Joaquín Sabina-

Kyssar kan fånga något vi inte kan uttrycka i ord; de kan vara grädden på en explosion av känslor, början på ett oersättligt ögonblick eller slutet på en historia med ett utgångsdatum.

Varje stund har sin kyss, och studier har påbörjats om detta – men hur kan vi göra detta vetenskapligt? Varför kommer vi till slutsatsen att något är beroendeframkallande?

Kyss i siluett

Filematologi – kyssarnas vetenskap

Studien av kyssar kallas för filematologi. Den kombinerar kunskap från olika fält (fysiologi, evolution, psykologi) för att studera detta unika beteende.

Detta konstiga ord, som inte är tillnärmelsevis lika lockande som “kyssas”, refererar till termen philema (kyss) på grekiska. Kyssar fanns alltså redan under antiken som en gest av respekt och dyrkan.

Det verkar som att de första referenserna dyker upp i hinduiska texter runt 1.000 f.Kr., även om kopplingen mellan kyssar och sexualitet stärktes över tid.

Svaret på frågan varifrån kyssar kommer kan ligga så långt tillbaka som cromagnonmänniskan, då mödrar tuggade matten och överförde den till sina nyfödda barn. De kom i kontakt med sina bebisar med en utfodrande gest, men införstått omhändertagande, välmående, omvårdnad och kärlek.

Antropologer och biologer fortsätter att studera deras mening och hur de kan relatera till valet av partner. Filematologi är en disciplin som fortfarande har en lång väg att vandra…

Är kyssar verkligen beroendeframkallande?

Varför talar vi om beroende? Tack vare olika studier känner vi till effekterna som kyssar producerar inom oss bortom enkel kommunikation och demonstration av tillgivenhet.

Ett exempel på detta är att kyssar lindrar smärta eftersom de släpper ut hormoner och kemiska ämnen i hjärnan som relaterar till känslan av välmående, avslappning, frid och lindring.

Kyssar aktiverar vårt nervsystem, där en laddning skapas och överför enorma mängder information till vårt hjärta, våra muskler, vår saliv och vår andning. Vidare arbetar fler än 30 muskler tillsammans för att utföra denna handling, vilket leder till aktiveringen och upplivningen av huden.

Vetenskapligt talat kan man säga att kyssar är beroendeframkallande eftersom de släpper ut stora mängder signalsubstanser och hormoner. Här ingår adrenalin (njutningskänslor, upphetsning, känsla av kompetens), oxytocin (känslor av välmående, njutning och behag), endorfiner, testosteron och östrogen (relaterat till sexuell upphetsning).

Alla dessa substanser är tillräckligt kraftfulla för att attrahera oss till kyssar, kyssande eller att bli kyssta.

Våra läppar är fyllda med nervändar, och de är transmittorer och kommunikatörer för njutning och välmående. Enligt vissa studier har en kyss nästan samma effekter som ett gram kokain.

Kyssande koppar

Nyligen utförda neurala studier berättar för oss om stimulansen hos spegelneuronerna i denna aktivitet, vilket kan vara direkt relaterat till uppvisningar av empati.

Finns det personer som inte gillar att kyssas? Ja, de finns. Det finns “okyssiga” personer. Detta kan ha flera anledningar, såsom utbildning, temperament, blyghet, samvetsgrannhet eller dåliga upplevelser.

Och när det kommer till partners är det troligen en handling av kommunikation för att finna formler eller metoder för att överföra omvårdnad och önskan.

Kyss, kuss, kiss, baiser, beijo, calus…

I vissa avlägsna kulturer är munnen dörren till själen, och kyssen anses vara något hotande som kan inkräkta på eller stjäla din ande. I vissa länder är det förbjudet eller ofint att kyssas på allmän plats, eller så måste du till och med vara över en viss ålder för att ge eller motta kyssar.

En sak som är säker är att det känns bra att kyssas. Att kyssa är att dela, det är att överföra, det är att översätta känslor. Det är ett av de kraftfullaste sätten att visa kärlek, och mellan två människor utgör kyssar ett perfekt element.

“En kyss är ett fint trick som designats av naturen för att stoppa talet när orden blir överflödiga.”

-Ingrid Bergman-

Inuitkyssar, kyssar på kinden (två eller tre beroende på kulturen), kyssar på handen… det skiljer sig från land till land, populärkultur och traditioner.

Trots baciller, förlorade själar och “kyssjukdomar”, är det något som lyckligtvis inte visar något tecken på att det kommer försvinna.

Kyssar på stranden

Perfekta kyssar är beroendeframkallande

Det finns kyssar för alla tillfällen och personer. Med din partner för ni läpparna tillsammans och sluter ögonen. Du visar hur mycket du älskar ditt barn genom att täcka det med kyssar. Du mottar tillgivenhet från en vän eller släkting och låter kinden vara det perfekta målet för detta. Och du säger farväl till ett syskon med en kyss på pannan och ett “vi ses”.

Om vi tänker på partners kan de olika typerna av kyssar vara oändliga. Direkta kyssar, tajta, varsamma, med tunga, utan tunga, på båda läpparna, i kanten av munnen… Det som i slutänden spelar roll är sammankopplingen och att känna de känslor vi talade om innan.

Att känna som om du delar en stund och en känsla: det är vad en perfekt kyss består av. Och vi kan få detta varenda dag.

Att stärka banden med de viktigaste personerna i våra liv, visa dem tillgivenhet på kinden eller pannan, ger oss en känsla av välmående och närhet som gör att kyssar är beroendeframkallande…

Att kyssas är med andra ord ett fantastiskt beroende som är värt att ha.

“Kyssen är ärlighetens säkerhetsventil.”

-Paul Géraldy-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.