Legenden om lögner och sanningen

Legenden om lögner och sanningen
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2023

Vår syn på lögner och sanningen är verkligen vag. Som tumregel föredrar vi sanningen, men när det vi får höra gör ont eller är komplicerat så orsakar detta en stor psykologisk konflikt. Lögn är generellt ett tecken på att man inte klarar av att hantera problem. Å andra sidan är lögnerna ett kännetecken för en elak person som vill dra nytta av en situation.

Samhället vet fortfarande inte hur man hanterar sanningen trots att sanning och ärlighet anses vara väldigt viktigt.

Legenden om lögner och sanningen

Det finns legender som skildrar den psykologiska verkligheten i våra liv. Här är en av dem:

Legenden säger att Lögnen och Sanningen en dag stötte på varandra.

“God dag”, sade Lögnen.

“God morgon”, svarade Sanningen.

“Det är en vacker dag”, sade Lögnen.

Sanningen tittade på himlen för att se om detta stämde. Det gjorde det.

“Ja, det är en vacker dag”, sade Sanningen.

“Sjön är ännu vackrare och ännu mer varm”, sade Lögnen.

Sanningen gick därpå ned till sjön och såg att Lögnen hade talat sanning, och nickade. Han tog Lögnen till vattnet och sade: “Vattnet ser fantastiskt ut. Låt oss ta en simtur.”

Sanningen rörde vid vattnet med sina fingrar och märkte att vattnet verkligen var varmt. Detta gjorde att han litade på Lögnen. De tog båda av sig sina kläder och tog en simtur. Efter ett tag gick Lögnen upp ur vattnet, satte på sig Sanningens kläder och gick sin väg.

Sanningen kunde dock inte bära Lögnens kläder, och gick längsmed sjön utan några kläder på, till allas fasa.

Detta är en illustration av hur människor nuförtiden föredrar att acceptera lögner som är förklädda som sanningar istället för att acceptera den nakna sanningen.

Man med skog i huvudet.

Vagheten mellan dessa begrepp

Vi associerar goda värderingar med ärlighet. Relationer som byggs på en grund av lögner är som ömtåliga och svaga korthus som kan förstöra allt om de kollapsar. Trots detta väljer vi många gånger att säga halvsanningar.

Vid University of Massachusetts utfördes en studie som visade att det i snitt dras en lögn var tredje minut. Andra studier visade att våra konversationer utgörs till 35% av lögner. Denna statistik är ganska nedslående. Vi säger ofta att vi är ärliga personer som aldrig ljuger, men det är faktiskt också en lögn.

Kvinna som är täckt av svarta grenar.

Inte bara ljuger vi, utan vi ljuger mycket. Vi ljuger om viktiga saker och oviktiga saker. Det är enklare att göra detta än att förklara och hantera den nakna och råa sanningen. Människor reflekterar inte rörande sanningen och ljuger istället väldigt bra. Vi drar därför både små och stora lögner och fastnar i ett nät som det är svårt att bryta oss loss från.

Men varför gör vi detta? Svaret ligger i faktumet att det finns en större psykosocial fördel med att ljuga. Vi gör även detta eftersom sanningen är riskabel. Många gånger frestas vi dessutom till att skydda vår integritet eller andra personers integritet och till att dra nytta av situationer.

Vi bör dock inte glömma att det inte spelar någon roll hur väl vi menar när vi drar dessa lögner, för de kommer ändå att undanröja grunden för förtroende. Lögner får oss att tvivla på även de mest grundläggande saker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.