Lidandet som kommer med att undvika lidande

Lidandet som kommer med att undvika lidande
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 19 december, 2022

Det kan verka svårt att tro, men under de senaste årtiondena har det uppstått en sorts social konsensus om att vi i sociala sammanhang ska tvinga oss själva att vara lyckliga över allt annat. Många verkar ha som motto i livet att undvika lidande, oavsett vilka konsekvenser det har.

Det har blivit så påtagligt att många nu talar om “lyckans diktatur”. Analytikern Ima Sanchís påpekade att “lycka har blivit ett tortyrinstrument”. Paradoxalt nog har depression blivit en utbredd epidemi, för på ett eller annat sätt har undvikandet av lidande blivit en stor källa till just lidande.

Många människor känner en stark avsmak mot vad de ser som “negativitet”. Ingen kan prata om sitt lidande, sörja eller visa tecken på pessimism. Det är som om vi är en del av ett stort skådespel där det är förbjudet att visa smärta. Det är som om vi plötsligt slutat vara mänskliga. I förlängningen är att undvika lidande inte att leva.

“Några av er har kommit hit genom stora prövningar och triumfer […]. Ni har blivit veteraner av kreativt lidande. Fortsätt att arbeta med tron ​​att oförtjänt lidande är frälsande. “

Martin Luther King

Fällan att försöka undvika lidande

Faktum är att om människor fick välja skulle få medvetet säga att de vill uppleva smärta. Men något annat uppstår på det omedvetna planet. Människor snubblar tusen gånger på samma sten och fortsätter i blindo att gå in i situationer som orsakar lidande. Men det är en annan historia.

Med det sagt betyder inte detta att poängen är att vi aktivt ska söka lidande. Snarare är vårt mål att uppmärksamma tendensen att undvika lidande. Vi väljer inte smärtan i vårt liv, den kommer redan med det. Att försöka förneka, undvika eller ignorera det gör oss inte lyckligare. Tvärtom, eftersom det kan leda till svårare smärta att behöva övervinna.

Den mest upprörande aspekten av denna rådande önskan är att den kan bli en form av bedrägeri. När någon frågar dig “Hur mår du?” och du inte mår bra, är du tvungen att ljuga. Ditt svar måste vara “Jag mår bra”. Människor som förespråkar denna “galenskap” tänker att du kanske kan övertyga dig själv om att du mår bra, även om det inte är sant. På samma vis, om du svarar, “Dåligt, jag har ont”, kommer folk troligen att fly ifrån dig som om du var smittsam.

En kvinna i ett rum fyllt med vatten

Falsk lycka

Psykoanalytikern Dr. Luis Hornstein säger att många människor anländer till sitt kontor med liknande mönster av lidande. Några exempel är överdrivet beroende av andra, allvarligt felprioriterade värderingar, upp- och nedgångar i självkänsla och svårighet att skapa meningsfulla relationer. Vi lever inte längre i Freuds tider då människor hade exotiska och unika problem. Även lidandet har blivit standardiserat i dagens värld.

Önskan att undvika lidande har också blivit normen. Det är därför som många människor går och söker råd för att sluta lida. De vill inte förstå orsaken till sitt lidande och att arbeta med lidandet, utan är helt enkelt bara ute efter att eliminera smärtan. Det är därför som de ger upp om psykoterapin när de misslyckas med att uppnå denna omöjliga uppgift. Istället fördjupar de sig i blind kärlek, någon invasiv besatthet eller en undvikande cynism.

Vi har glömt att vi alla behöver lida för att växa. Emotionell smärta är det som gör att vi kan sätta omöjliga fantasier på plats och lära oss att hantera gränser och förluster. Vi lär oss att klara av det när vi möter lidande, inte när vi undviker det.

En man på ett leksaksflygplan på marken

Att lära sig att vara lycklig

Lycka är något som går utöver en tillfällig prestation eller ett ögonblick av eufori. Det är också mycket mer än positiva fraser skräddarsydda för varje tillfälle. Vi är lyckliga när vi lär oss att dra nytta av varje upplevelse vi upplever och när vi lär oss att tro att vi kommer att kunna möta vad vi än stöter på.

Vi blir lite lyckligare när vi accepterar att vi också är sårbara varelser, utsatta för osäkerhet och gränser. Att undvika lidande är motsatsen till lycka. Att förneka lidandet är att förneka oss själva. Samtidigt förnekar vi också möjligheten till tillväxt som är inneboende i varje ögonblick av smärta i våra liv för att göra oss till bättre människor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Allouch, J. (2006). Erótica del duelo en tiempos de la muerte seca. El cuenco de plata.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.