10 livsregler, enligt en japansk buddhistlärare

10 livsregler, enligt en japansk buddhistlärare
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 10 april, 2023

Miyamoto Musashi var en berömd samurajkrigare under Japans feudalera. Han var författaren till berömda The Book of Five Rings. Han är också känd för att ha skrivit en lista med livsregler två veckor innan han dog.

För Miyamoto var kampen mycket mer än en kamp. Samurajerna gav satte enormt värde på personlig tillväxt. Det var själva nyckeln till att bli en bra krigare. Reglerna för Miyamotos liv har överlevt tidens test som en sann klassiker. De reflekterar visdom hos dem som har levt med mod och ägnat sig åt ädla kall. Vi har sammanställt dessa föreskrifter i tio regler, som vi nu delar med dig.

“Om du vill vara lycklig i en timme, ta en tupplur; vill du vara lycklig för en dag, gå ut och fiska. Om du vill vara lycklig i en månad, gift dig; vill du vara lycklig i ett år, ärv en förmögenhet. Men om du vill vara lycklig för en livstid, hjälp någon annan.”

-Kinesiskt ordspråk-

1. Den första av dessa viktiga livsregler: acceptans

Den första av Miyamotos livsregler är att acceptera livet precis som det är. Acceptans betyder inte att ge upp, utan att vara ödmjuk. Livet är vad det är, och var och en av oss måste ha en attityd att lära av omständigheter som vi inte valde, men som vi måste leva med i alla fall.

Konsekvensen av att inte acceptera verkligheten är permanent lidande. Detta leder till en inre kamp som vi alltid kommer att förlora. Acceptans innebär å andra sidan att vi kommer att lära av varje situation.

2. Tänk lite på dig själv och mycket på andra

Personer som tänker för mycket på sig själva blir till slut förvirrade. De avskärmar sig från världen och matar sina osäkerheter. Istället för att tänka på dig själv, är det okej att låta dig själv bara vara.

Sann lycka kommer från att tjäna andra. Det finns inget som kan jämföras med tillfredsställelsen med att göra gott. Personer som är generösa visar sig också vara kraftfulla. I slutändan är det detta som gör att de kan uppskatta sig själva.

Barn framför Buddha

3. Lär dig att släppa dina begär

Begär, sett som en längtan efter det man inte har, leder bara till evigt missnöje. Att ha saker är som att samla dem i en bottenlös tunna. Ju mer du har, desto mer du vill ha. Och varje gång är det svårare att bli nöjd.

Miyamoto, liksom många östliga tänkare, kämpade för att utrota begäret. En person som längtar är frustrerad. Verklig kraft ligger i förmågan att klara sig utan, att vara beredd att ge upp. En person som behöver lite, är lycklig med lite.

4. Miyamotos livsregler säger att du inte ska göra plats för skuld

Skuld är grunden till mycket lidande. Det värsta av allt är att det är värdelöst. Det här är vad Miyamoto säger i den fjärde av hans livsregler. Han insisterar på att vi inte ska se fel som en fördömelse, utan snarare som vår natur.

Varje handling vi utför lär oss något. Det förändrar oss också på något sätt. Om en person gjorde något fel, lärde han oss en läxa. Därför bör vi inte avfärda allt vi går igenom. Det viktiga är att lära av det och bli klokare.

5. Sluta klaga och var inte bitter

Klagande öppnar bara dörren till dålig energi och plågar människor runt dig. Det är meningslöst eftersom det istället för att föra dig till handling, paralyserar dig. Enligt Miyamotos livsregler så förgiftar klagande och bitterhet en person inifrån och ut. De är värdelösa känslor. Istället dödar de eventuella positiva känslor som också kan finnas där.

Kvinna släpper ut fåglar

6. Gör dig av med saker du inte behöver

Prylar påverkar våra känslor och vårt sätt att se på livet. Om vi ​​blir för bundna till dem slutar det med att de kontrollerar oss. De gör vårt medvetande mindre fritt. Det gäller särskilt saker som vi inte längre behöver men ändå behåller. I slutändan gör de oss till osäkra, stela människor. Därför lär livets regler oss att göra oss av med värdelösa saker.

7. Följ inte andras uppfattningar blint

Denna visdom handlar om att lita på dig själv. Lita på ditt eget sunda förnuft. Respektera dina egna övertygelser och dina egna värderingar. Annars är du lätt att manipulera. Ingen behöver få berättat för sig vad som är bra eller vad som är dåligt. Vi har alla möjlighet att bestämma detta för oss själva. Att blint följa andras uppfattningar leder oundvikligen till att du förråder dig själv.

8. Vårda alltid din heder

Heder är ett ord som vi nästan har glömt. Det har att göra med självkärlek. Med att inte låta dig själv falla in i beteenden som står i konflikt med dina värderingar. Dina övertygelser är som en slags kompass, och när du respekterar dem trots frestelsen att inte göra det så känner du dig stolt.

Heder är den mest värdefulla sak en person har. Hederliga personer inspirerar till respekt och eftertänksamhet. De attraherar andras välvilja och eftertänksamhet, även sina fienders. Det är så heder ger värde till livet.

Man vid solnedgång som tänker på livsregler

9. Kärlek får inte invaderas av behov

Känsloyttringar är i allmänhet impulsiva svar. Om det finns en anledning bakom dem så uppstår de. Känslor kan vara djupa och tunga, och de bör vara förknippade med värderingar och inte med behov.

Kärlek är en extraordinär känsla. Ibland kan det vi kallar kärlek faktiskt vara en blind, övergående känsla. Detta är fallet när det som inspirerar kärlek är behov. Här gör det ont snarare än hjälper.

10. Miyamotos livsregler uppmanar dig att inte vara rädd för döden

Det är ett faktum: vi är dödliga. Livet har ett slut och detta är en verklighet. Vi får inte frukta vår egen död eller den av dem vi älskar. Vi övervinner rädslan för döden om vi lever livet intensivt.

Miyamotos livsregler har överlevt tidens test tack vare den stora visdomen som de innehåller, och också tack vare allt de inspirerar. De uppmanar till realism, ödmjukhet och inre frid. De uppmanar oss att fokusera på livets essens och inte på det triviala.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Miyamoto Mushashi (2018) El libro de los 5 anillos. EDAF
  • Kelsang Gyatso, Gueshe (1993) Introducción al budismo. Tharpa

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.