Vi bör ägna mindre tid åt att sms:a och mer åt att umgås

Vi bör ägna mindre tid åt att sms:a och mer åt att umgås
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 19 december, 2022

Visst är det sant att de nya teknologierna hjälper oss att hålla våra relationer vid liv. Men det är inte utan negativa effekter. Textmeddelanden kommer allt mer att ersätta möten öga mot öga, och detta är inte bra. Vi borde använda mindre tid åt att sms:a och istället satsa mer på fikaträffar.

Numera grundar sig vänskap mer på WhatsApp-konversationer än på pratstunder över en kopp kaffe. Följden är att våra utbyten oftast blir mer ytliga och mindre tillfredsställande än de möten vi har med personer öga mot öga. Att se en annan människa i ögonen och att få en värmande kram när det är kallt ute ger en helt annan upplevelse.

Kramar är viktiga för god kommunikation. Och hur som helst borde det inte vara så svårt att avsätta tid åt dem vi älskar. Om så är fallet bör vi kanske ompröva våra prioriteringar.

Negligera inte att ta hand om dig själv och dem du älskar. De bästa samtalen och de bästa stunderna äger inte rum på WhatsApp. Det som verkligen får oss att må bra som människor är mötena ansikte mot ansikte.

Sociala medier främjar inte aktivt lyssnande

Virtuella sociala nätverk: fiender till aktivt lyssnande och direkt ögonkontakt

Det finns inte många studier som analyserar vilka effekter bruket (eller missbruket) av sociala nätverk har på vår mentala hälsa. Ingen har riktigt studerat hur sociala nätverk påverkar skapandet av stabila (och reella) stödnätverk.

Men mycket tyder på att vi inte längre ser varandra i ögonen när vi förmedlar viktig information. Ständiga avbrott och “multitasking” (att göra flera saker samtidigt) är numera normen. Vi håller på att förlora vår förmåga att vara aktiva lyssnare.

När vi försöker föra en betydelsefull dialog via WhatsApp går mycket viktig information förlorad. Vi går miste om upplysningar eller reflektioner som skulle kunna hjälpa oss att bättre utläsa problemet. Denna brist på information gör också att det stöd vi kan erbjuda våra nära och kära är begränsat.

På sociala medier faller vi för ytliga intryck och halvsanningar. Folk väljer hur mycket av sin verklighet de vill dela med omvärlden och detta gör det svårt att ha värdefulla relationer. Vi kan inte se varandra, så egentligen känner vi inte varandra. Vi kan inte tolka våra vänners ansikten eller förstå vad de genomgår. 

Den här sortens kommunikation kan mycket väl vara uppriktig, men den är alltid ofullständig. Detta är ytterligare ett skäl till att vi bör träffas oftare och använda mindre tid åt att sms:a varandra. Vad värre är så har den nya trenden en förödande kumulativ effekt. Efterhand börjar vi tillämpa dessa kommunikationsvanor i vårt dagliga liv. Resultatet är att vi får en allt mer förvrängd bild av oss själva.

Vad som brukade vara en alternativ kommunikationsform har gjort oss till slavar. Vi är stolta över att kunna svara omedelbart. Om vi inte gör det kan det få allvarliga följder. Någon kan bli upprörd och du riskerar att bli indragen i en meningslös dispyt som bottnar i förtret och misstro.

Sociala medier har gjort oss till slavar

FOMO-syndromet

FOMO, eller “fear of missing out” (rädslan att gå miste om något), är en reaktion som uppstått på grund av vårt behov av att alltid vara uppkopplade mot nätet. Vi är rädda att missa vad som händer på sociala medier.

Det innebär att andra människors liv blir mer intressanta än våra egna. Följden blir att även våra verkliga relationer blir mindre intressanta. Detta kan få katastrofala konsekvenser för vår attityd, eftersom vi slutar att bry oss om våra liv. Allt vi vill göra är att tillfredsställa detta inbillade behov att kontrollera vår virtuella miljö.

Detta konstanta behov att vara uppkopplade och medvetna om vad som pågår i molnet ger oss mindre möjlighet att njuta av den tid vi tillbringar med andra. Den sorgliga verkligheten är att smarta telefoner numera finns överallt, och de gör våra interaktioner sämre och kyligare.

Gör det till en utmaning att använda mindre tid åt att sms:a och mer åt att träffas över en kopp kaffe

Vi utmanar dig att lägga din smarttelefon åt sidan nästa gång du umgås med någon. Ansträng dig att få riktig kontakt. För som vi tidigare konstaterat så är det inte via WhatsApp som de bästa samtalen äger rum. Därför måste vi träffas oftare och se till att sociala nätverk inte är våra enda kontaktformer. Sikta på “mindre tid åt att sms:a, mer tid åt fikaträffar”.

Till syvende och sist fungerar sociala nätverk utmärkt när man vill förmedla information, men mindre bra när man vill främja ömsesidig förståelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.