Vi är vad vi äter, men vi är även böckerna vi läser

Vi är vad vi äter, men vi är även böckerna vi läser
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2022

Vi är vad vi äter, det råder det inga tvivel om, men vi är även böckerna vi läser. Folk består av allt de har genomgått i livet och även varje berättelse de läst, deras karaktärer, deras strider, deras majestätiska universum.

Jorge Luis Borges sade att paradiset skulle vara ett stort och oändligt bibliotek. Det är en idyllisk bild som alla som deltar i det hälsosamma utövandet som är läsning nog håller med om. Det när oss och låter oss gå framåt, för att lära oss och bli lite friare.

“Dessa dagars sanna universum är en samling av böcker.”

-Thomas Carlyle-

Att därför säga att vi även är böckerna vi läser är ingen överdrift. I denna del av vårt sinne där vi förvara barndomsminnen finner vi även de böcker som på något sätt dragit en linje i våra liv mellan före och efter. Vi kommer sällan uppleva sådan intensitet, glädje och fröjd som vi gjorde när vi läste dessa böcker.

Dessa tidiga äventyr in i fantasivärldar, mystiska skogar och äventyrliga hav är ingjutna i oss, ord för ord, bild för bild. De slår i stor utsträckning fast vilka vi är idag. Därför består en stor del av oss av saker som vi kanske aldrig sett med våra ögon, men känt med våra hjärtan.

Resor vi utfört i våra sinnen.

Böcker och fantasi

Böckerna i din hjärna

En studie som publicerades i Journal of Business Administration bekräftade en bit information som vi alla tagit för givet, men inte alltid anammar. Högskolestudenter som har läst sedan barndomen har mycket högre förmåga till kritiskt tänkande, kreativitet, reflektion, megakognition och skriftliga uttryck.

Men något som ses idag är att våra unga personer läser, men inte ägnar sig åt “djup läsning”.

Djup läsning definieras som en ömtålig, långsam process där vi helt lever oss in i vad vi läser. Ingen stress, ingen yttre press. Det är denna exceptionella förmåga att “bli ett” med boken som fångar rikedomen i texten. När tydandet av orden gör något med oss på en sensorisk och emotionell nivå.

Genom djup läsning fångar vi även detaljerna i texten. Vi njuter av handlingen och färdigheten hos författaren. Men här kommer det mest intressanta: experter förklarar att denna typ av läsning utlöser en fantastisk process i hjärnan som får den att synkronisera.

Hjärncenter associerade med tal, syn och hörsel synkroniseras när vi djupläser.

Person i jättebok
  • Brocas område, som ansvarar för att uppfatta rytm och syntax aktiveras i hög utsträckning.
  • Wernickes område aktiveras också, som är relaterat till vår uppfattning av ord och deras betydelse.
  • Delar av parietalloben som reglerar uppfattning och språkbruk upplever högre sammankoppling.

Alla dessa processer och många fler skapar känslor och förnimmelser som lämnar ett permanent avtryck i hjärnan. Det är därför vi påverkas starkt av böckerna vi läser.

Böcker i en värld av distraherade sinnen

Enligt en intressant artikel som publicerades i The New York Times har försäljningen av böcker för vuxna sjunkit med 10,3% under det gångna året. Barnböcker har i sin tur minskat med 2,1%. Elektroniska böcker har fallit mycket mer än så, nästan 21,8%.

Digitala ljudböcker har däremot ökat med 35,3%, och fortsätter att öka.

“En öppen bok är en talande hjärna; stängd, en väntande vän; glömd, en förlåtande själ; förstörd, ett gråtande hjärta.”

-Hinduistiskt ordspråk-

För psykologer är anledningen bakom fenomenet att hellre lyssna på böcker uppenbar. Våra sinnen är distraherade, vi måste göra många saker på samma gång. Kolla vår mobiltelefon, uppdatera sociala medier, dricka kaffe, se på TV, läsa e-post…

Det finns ytterligare en detalj som Stephen King nyligen påpekade: folk har förlorat njutningen för att vända sida i en bok. Nu sätter vi bara i hörlurarna så att händerna är fria att använda mobiltelefonen. Det var därför han skrev sin roman “Signal”.

Försäljningen av ljudböcker har ökat kraftigt under de senaste månaderna. De är perfekta för “multitaskning” eftersom man bara kan sätta i hörlurarna och ha ögonen och händerna fria att göra annat. Det är till synes “perfekt”, men dessvärre sorgligt.

Flicka i bibliotek

Vi förlorar njutningen av att läsa, och i vissa fall är det barnen som blir berövadedet fantastiska med att leva sig in i en fysisk bok: att vända sidor, en efter en, i stora, dammiga bibliotek eller under det intima ljuset under täcket. Böckerna vi läser lämnar märken vi bär med oss för alltid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.