Krishantering vid BPD (borderline personlighetsstörning)

Personer med borderline personlighetsstörning (BPD) tenderar att uppleva kriser under sina liv. Dessa episoder av emotionell instabilitet orsakar mycket lidande och rädsla för övergivning. Vad orsakar dessa kriser och vad kan vi göra åt dem? Fortsätt läsa för att få reda på det.
Krishantering vid BPD (borderline personlighetsstörning)
Alicia Escaño Hidalgo

Skriven och verifierad av psykologen Alicia Escaño Hidalgo.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Borderline personlighetsstörning (BPD) involverar mönster av instabilitet i en individs relationer, självbild och känslor. I de flesta fall anses dessa mönster vara självförstörande. Idag diskuterar vi krishantering vid BPD.

Personer med BPD upplever olika kriser under sina liv som svar på någon form av stressfaktor eller biologisk faktor.

I takt med att en individ åldras tappar denna störning fart. Det är dock viktigt att komma ihåg att borderline är kroniskt till sin karaktär eftersom det är en personlighetsstörning. Det är därför det är så viktigt att lära sig hantera det.

En BPD-kris är som en emotionell tsunami som är oerhört svår att kontrollera. Patienterna upplever impulsivitet, rädsla, hjälplöshet och övergivning. Ibland känner de behov av att skada sig själva.

Med denna tidvattenvåg av känslor inom sig är det väldigt lite de kan göra för att stoppa den.

Det är som om de är besatta av någon annan. När krisen är över känner faktiskt personer med BPD ofta skam och skuld eftersom de inte identifierar sig med sitt beteende.

Å andra sidan försöker personerna i patientens omedelbara miljö under en kris göra allt de kan för att se till att individen inte gör något denne senare skulle ångra.

Detta är extremt svårt och smärtsamt för patientens familjemedlemmar. Inte bara för att denne kan bli fysiskt eller muntligt aggressiv, utan för att familjemedlemmarna vet att den drabbade är den som lider mest.

En kvinna med borderline

Krishantering vid BPD och varför det är så viktigt

Om du frågar patienter med borderline personlighetsstörning vad de behöver under en kris, kommer de förmodligen att säga att de viktigaste sakerna är tillgivenhet, förståelse och kärlek.

Under en BPD-kris känner patienten sig otroligt tom, som om denne saknade en avgörande bit av sitt emotionella pussel. På grund av den känslan påbörjar personen en jakt på den biten.

Tyvärr gör borderlinepersoner sällan detta på ett lämpligt sätt. Istället för att be om tillgivenhet och kärlek med ord, gör de det med krav, arg kritik, instabilitet eller konstant dysfori.

I början kommer människor som är i närheten när krisen initieras att lägga uppmärksamhet på individen, försöka resonera med denne osv. Men när de ser att de inte får några resultat, bestämmer de sig för att det är bättre att inta distans.

Detta förstärker bara de känslor av övergivenhet som BPD-patienten redan fruktar, vilket ökar dennes dysforiska känslor.

Istället föreslår experter att det smartaste för familjemedlemmar eller andra närstående att göra är att tillhandahålla icke-dömande ackompanjemang under krisen. Låt oss gå in djupare på detta.

Strategier för krishantering vid BPD

De flesta människor som lider av BPD har vuxit upp i miljöer där ingen någonsin validerat deras känslor. Denna typ av miljö är känd som en icke validerande miljö.

Detta, tillsammans med en viss biologisk disposition, bidrar till dess utveckling.

Du kan inte kontrollera biologi, men du har viss kontroll över din miljö.

Som vi nämnde tidigare behöver en person mitt i en BPD-kris mest sällskap av en icke-dömande person, ovillkorlig acceptans och validering av sina känslor.

Denna kombination hjälper till att minska den känslomässiga intensiteten och varaktigheten av krisen.

Här är några strategier för krishantering vid BPD som familjemedlemmar kan använda:

Krishantering vid BPD börjar med ovillkorlig acceptans

Personer med borderline personlighetsstörning måste känna sig villkorslöst accepterade. Det innebär att man accepterar kaos och oordning i deras liv och att kriser kommer att inträffa.

Det är nödvändigt att de människor som älskar dem ser kriserna för vad de är: kriser relaterade till dåligt mående.

Det betyder att om du är med en BPD-patient när denne har en kris, ge inte personen en föreläsning. Bli inte defensiv och säg inte emot personen.

Kom istället ihåg att krisen är en del av personens oordning och att den inte kommer att vara för evigt.

Var kärleksfull och omtänksam

Som vi nämnde tidigare behöver människor som är mitt i en BPD-kris kärlek, sällskap, omtänksamhet och empati. Detta betyder att allt du behöver göra är att hålla dig vid personens sida utan att döma.

Om han eller hon förolämpar dig ska du inte bli defensiv eller svara. Berätta bara för personen att du kommer att finnas där oavsett vad.

Det är svårt att vara lugn när någon behandlar dig dåligt, men det är det enda sättet att inaktivera krisen.

Om du argumenterar med personen kommer krisen att förvärras och saker och ting kommer inte att sluta bra. Således, ta bara ett djupt andetag och ha tålamod. Det kommer att passera.

Hjälp personen att komma ihåg vem denne är

Påminn personen om att denne inte definieras av sin störning. Borderline personlighetsstörning orsakar symtom, precis som alla andra diagnoser, och vad de drabbade upplever är dess symtom.

Men det betyder inte att de är dåliga personer eller att de likställer sig med sina symtom.

Dessa typer av idéer hjälper patienterna att känna sig förstådda och stödda. Det hjälper dem också att känna sig mindre skyldiga till vad som hände under krisen när den äntligen är över.

Två kvinnor kramas

Håll personen trygg

Det är viktigt att inte lämna BPD-patienter ensamma när de är i en kris. Det beror på att de ibland försöker reglera sina känslor med självskada.

Om du tror att din närstående kan försöka skada sig själv eller begå självmord är det en bra idé att ta bort allt som kan vara farligt, till exempel knivar, piller, etc.

Var inte överbeskyddande

Att vara omtänksam och kärleksfull är inte detsamma som att vara överbeskyddande. Det är en sak att validera personens känslor och tolerera kaos, men var noga med att inte bli ett medel eller göra personen beroende av dig.

Det är viktigt att uppmuntra din närstående att upprätthålla en regelbunden rutin och vara så ansvarsfull och självständig som möjligt.

Därför är det viktigt att vara medkännande och tolerant, men personens liv måste fortlöpa som normalt.

Kort sagt är BPD-kriser inte lätta för någon att hantera. Patienterna och deras familjer och vänner kommer att få kämpa, det råder ingen tvekan om det.

Den känslomässiga intensiteten kan göra att du vill hålla dig så långt borta som möjligt från dem. Patienterna själva å sin sida försöker komma långt bort från sina egna kriser genom självskada.

Men om du kan motstå lusten att fly din väg och istället stannar hos din närstående under dennes kris, kan du göra stor skillnad. Istället för att fly undan, omfamna personen.

Det känns inte naturligt eftersom det förmodligen är det allra sista du vill göra just nu. Men du kan bli förvånad över hur en enkel kram kan inaktivera demonerna och föra tillbaka personen.

Vi hoppas att du haft glädje av denna viktiga information om krishantering vid BPD.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Psychiatric Association (APA) (2014): Manual de Diagnóstico y Estadísitico de los Trastornos Mentales, DSM5. Editorial Médica Panamericana. Madrid.
  • Back D., Blum N., Pfohl B., y Hale N. (2004). Suicidal behavior in borderline personality disorder: prevalence, risk factors, prediction, and prevention. Journal of personality disorders18(3), 226–239. Recuperado de: https://doi.org/10.1521/pedi.18.3.226.35445
  • Díaz-Benjumea, M. D. (2003). El enfoque terapéutico de Marsha Linehan en los trastornos borderline. Aperturas Psicoanalíticas13. Recuperado de: http://www.aperturas.org/articulo.php?articulo=236
  • Frías, A. (2017). Vivir con trastorno límite de la personalidad. Una guía clínica para pacientes. Serendipity. Desvele de Brouwer.
  • Fundación AMAI TLP. (2022). ¿Qué es el Trastorno Límite de la Personalidad?. Recuperado de: https://www.amaitlp.org/trastorno-limite-de-la-personalidad/
  • Morales N., Sancho M., Granados B., Gibert J. (2019). Trastorno límite de la personalidad (TLP): características, etiología y tratamiento. Psiquiatría Biológica, 26(3), 85-98. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134593419300466
  • Regalado P., Pechon C., Stoewsand C., Gagliesi P. (2011). Familiares de personas con Trastorno Límite de la Personalidad: estudio preexperimental de una intervención grupal. Fundación Foro, Buenos Aires, Argentina. Recuperado de: https://www.fundacionforo.com.ar/pdfs/invest02.pdf
  • Vera C., Giner L., Baca E., & Barrigón, M. (2019). Trastorno límite de personalidad: el reto del manejo de las crisis. Psiquiatría Biológica26(1), 1-6. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1134593419300065

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.