Marknaden ger dig skuldkänslor - så fungerar den

Marknaden ger dig skuldkänslor. Dess huvudmål är att bryta ner din beslutsförmåga så att du ska fortsätta konsumera. Detta skapar skuldkänslor som gör att du konsumerar än mer intensivt.
Marknaden ger dig skuldkänslor - så fungerar den
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 27 januari, 2023

Mänskligheten har fått ta itu med utmaningar som ständigt blivit mer sofistikerade. Utvecklingen sker med en frenetisk hastighet och vår biologi har helt enkelt inte lyckats hålla jämna steg. Våra kroppar, vilka en gång utformades för att jaga samt skydda oss under tuffa förhållanden, står idag inför tekniska utmaningar. En av dem är hur marknaden ger dig skuldkänslor.

I boken El enemigo conoce el sistema (övers: “Fienden förstår systemet”) gör författaren Marta Peirano ett bra jobb med att förklara hur det går till. I denna beskriver författaren hur andras kunskap om hur ditt sätt att tänka fungerar gör dig sårbar. Företagen utnyttjar denna sårbarhet för att få dig att konsumera mera.

Block som bildar formen av ett mänskligt huvud

Marknaden ger dig skuldkänslor

Forskare vet nu till exempel att glad musik gör att du snabbare köper saker. Lugn musik uppmuntrar dig att stanna på en plats en längre tid. Vilken musik hör du i varuhusen? Vilken typ av musik spelar i bakgrunden i en butik som säljer dyrare föremål? Att komma hem och inse hur mycket onödiga saker du handlat kan ofta vara upprörande. Således kan marknaden definitivt ge dig skuldkänslor.

Du kanske också känner skuld för att du inte kan sluta äta skräpmat? Det händer dig säkert ofta: du har bestämt dig för att förbättra din kost, men misslyckas. Faktum är att detta är en skapad och förutsedd effekt.

Med Peiranos ord: ”Vi har lättare att tro att vi är grisar utan ett uns disciplin, än att tro att en av de mest kraftfulla och giftiga industrierna på planeten har anställda som är extremt motiverade genier med orimliga löner, och laboratorier med den senaste tekniken, vars enda mål är att manipulera oss utan att vi är medvetna om det.

Med andra ord, många människor och mycken teknik arbetar för att bryta ner din viljestyrka. Har du någonsin stannat upp för att tänka på vilken kraft du har att göra med?

Hur har marknaden utformats för att ge dig skuldkänslor?

Du står inför en marknad som säljer billiga, otillfredsställande livsmedel med lågt näringsvärde. Detta skapar en paradox. Numera är många människor överviktiga och undernärda på samma gång. Detta beror på att kvantiteten av våra livsmedel inte har något att göra med deras kvalitet.

Marknaden är skapad så att vi som konsumenter ska ha ont om tid och fatta impulsiva beslut, med för lite kunskap och för många saker att hantera på samma gång. Samtidigt har många äldre recept börjat komma tillbaka och presenteras som hälsosamma idag, som en effekt av att vi börjat oroa oss mer för vad vi stoppar i oss.

Många livsmedelsförpackningar visar människor som tränar och en text som annonserar vad produkten inte innehåller. Vad vi kanske glömmer är att kontrollera vad den faktiskt innehåller.

Vissa produkter innehåller idag mindre socker. Detta har dock lett till att försäljningen av dessa har minskat. Som Peirano säger: ”Det är lättare att skapa ett beroende än att bli av med ett.

Detta är definitivt en ond cirkel vi kommer in i redan i unga år. Frukostflingor som marknadsförs till barn innehåller till exempel ofta beroendeframkallande och ohälsosamma ingredienser, trots att många anser att just dessa flingor är ”nyttiga”.

Hälsosam mat, tennisskor, en hantel och en flaska vatten på ett blått golv

Konsumtion på nätet

På ett eller annat sätt är marknadens syfte att se till att du inte ska sluta konsumera. Vad är det som är populärt idag? Ett bra exempel är plattformar för onlinestreaming med mängder av program och filmer du kan titta på.

Tv-kanaler har blivit utbytta mot plattformar som förser oss med avsnitt efter avsnitt av program utan reklamavbrott, enligt önskemål och till ett ”blygsamt pris”.

Om marknaden inte ger dig skuldkänslor, vilka känslor är det i så fall som dominerar efter att du har tillbringat en hel eftermiddag framför tv:n, trots att du har en lång lista med andra saker som du måste göra? Sociala medier fungerar som grädden på moset. Hur många gånger har du tagit upp din mobil för att göra något viktigt, men istället funnit dig planlöst skrollande sida upp och sida ner?

Sociala medier är kraftigt beroendeframkallande. Webbsidor som kan skrollas ner utan slut – utformade baserat på dina tidigare val med saker som lockar just dig – är speciellt designade för att hålla dig kvar vid skärmen. Du kan till exempel gå till din Facebooksida och bara bläddra, bläddra och bläddra. Texterna, filmerna, bilderna och kommentarerna från människor du känner slutar aldrig. För att du ska lyckas logga ut måste du först återfå kontrollen över din uppmärksamhet.

Detta är svårt att lyckas med eftersom de som designat dessa plattformar har skapat dem för just detta ändamål. De vill att du ska stanna kvar i deras virtuella miljöer så länge som möjligt. Det här är människor som har all den kunskap de behöver för att veta hur din hjärna fungerar. Tyvärr är detta otroligt lätt att utnyttja.

Skuldkänslor och desperation går hand i hand

Det är alltså på detta vis som marknaden ger dig skuldkänslor. Stora skuldkänslor. Kanske äter du glass då du känner skuld. När du känner ett mått av desperation, är detta ofta ett resultat av skuldkänslor. I verkligheten, precis som på film, kan denna desperation göra att du äter glass framför tv:n, något som, såklart, leder till fler skuldkänslor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.