Att titta på onlinekonst kan förbättra ditt välbefinnande

Beundra "Stjärnenatt" av Van Gogh. Njuta av detaljerna i Dalís målningar. Visste du att det har en positiv effekt på din mentala hälsa att se på dessa verk, oavsett om det är live eller online?
Att titta på onlinekonst kan förbättra ditt välbefinnande
María Vélez

Skriven och verifierad av psykologen María Vélez.

Senaste uppdateringen: 30 december, 2023

Det finns bevis som stöder hypotesen att det att titta på konst skyddar din mentala hälsa. De goda nyheterna relaterade till denna upptäckt är att du idag också kan njuta av konst hemifrån. Du kan göra virtuella besök på museer, få tillgång till alla målningar i världen genom bilder och till och med uppskatta 3D-skulpturer. Fenomenet går under beteckningen onlinekonst.

Denna trend blev mer utbredd under covid 19-pandemin, vilket gjorde att utbudet också ökade. I sin tur har specialisternas intresse väckts för att identifiera fördelarna med att betrakta konstverk.

Kvinna med surfplatta

Konstens effekt på hälsan

Under de senaste decennierna har många studier undersökt konstens effekt på hälsan, antingen som en del av en terapeutisk process eller i ett sammanhang utanför klinisk intervention. Det finns så mycket ackumulerade bevis att Världshälsoorganisationen publicerade en rapport 2019 om effekterna av konstnärlig verksamhet, aktiv såväl som passiv, på hälsan.

Dessa typer av aktiviteter sammanför en kombination av faktorer som främjar hälsan inom olika områden. Förutom att främja fantasi och sensorisk stimulans, utlöser konst fysiologiska och psykologiska reaktioner associerade med känslor.

Att uttrycka och reglera känslor är grundläggande för att hantera stress och upprätthålla en god mental hälsa. Därför kan exponering för konst minska risken för stress och humörstörningar.

Konstnärliga aktiviteter kan innebära någon form av fysiskt utövande eller sociala interaktioner. Att interagera med andra människor främjar skapandet av sociala stödnätverk och minskar ensamheten. Detta har ofta förknippats med att fördröja kognitiv, funktionell och motorisk försämring. Dessutom förebygger och lindrar det andra psykologiska störningar.

Å andra sidan kan det att se på konst bidra till att motverka en stillasittande livsstil och stimulera kognitiva funktioner samt främja inlärning och utveckling av vissa färdigheter. Detta är relaterat till en lägre risk att utveckla demens och sjukdomar som depression. Kort sagt, oavsett format kan det att se på konstverk förbättra ditt välbefinnande och din hälsa på ett både direkt och indirekt sätt.

Så kan onlinekonst förbättra ditt välbefinnande

Som vi nämnde tidigare finns det flera sätt på vilka betraktande av konstverk kan förbättra ditt välbefinnande. Eftersom de visuella och kognitiva-emotionella aspekterna av upplevelsen spelar en relevant roll kan man också uppnå dessa effekter genom att titta på onlinekonst. Det är faktiskt precis vad ett forskarlag vid Wiens universitet i Österrike observerade.

Studien genomfördes under nedstängningen under den första vågen av covid-19 med 84 deltagare. De ombads alla att besöka två virtuella utställningar hemifrån. Den ena var en utställning av Monets målningar på National Gallery i London. Den andra var icke-konstnärlig och handlade om det japanska kökets historia.

Före och efter besöken fick deltagarna fylla i en serie frågeformulär om aspekter som villkoren för deras liv under nedstängningen, deras intresse för konst och deras grad av behärskning. Det fanns också instrument för att utvärdera deras välbefinnande, ångest, humör och nivåer av ensamhet.

Forskarna observerade en gynnsam effekt även hos deltagare som bara hade spenderat lite tid i onlinekonstutställningarna. Mer specifikt minskade det deras negativa humör och uppfattning om ångest och ensamhet. Vidare upplevde de en högre subjektiv grad av välbefinnande.

Denna effekt var ännu större hos de personer som ansåg verken vara mer betydelsefulla eller vackrare, tack vare en ökning av positiva känslor. Dessutom rapporterade deltagarna att det att se verken på nätet var jämförbart med att se dem live eller upplevelser i naturen.

Kvinna som tittar på onlinekonst

Terapeutiska tillämpningar av onlinekonst

En av de faktorer som tycks intressera specialister mest är den terapeutiska potentialen av att titta på onlinekonst. Faktum är att även om det redan finns många konstnärliga terapier (dansterapi, musikterapi etc), kan det att titta på konst på nätet öppna upp en hel rad nya möjligheter att omedelbart förbättra människors välbefinnande.

Till exempel kan onlinekonst användas för att minska stress och oro i väntrum på vårdcentraler och sjukhus. Det kan bidra till att lindra det negativa psykofysiologiska tillstånd som människor känner inför panikattacker eftersom de drabbade har tillgång till konsten direkt i sina mobiltelefoner. Det kan också vara användbart för att föra konstens gynnsamma effekter till landsbygdsområden med begränsad tillgång till omvärlden, eller till boenden för personer med nedsatt rörelseförmåga.

En intressant upptäckt av studien var att det inte var nödvändigt för deltagarna att spendera mycket tid på att titta på konsten. Faktum är att fem minuter räckte. Därför kan det också vara en användbar strategi för att minska stress eller trötthet på arbetsplatsen. En sorts “mikrodosterapi” i vår dagliga rutin.

Ytterligare forskningsresultat väntas och vi kommer snart se vilken den faktiska effektiviteten av denna typ av insatser är. Med det sagt uppmuntrar vi dig att prova att titta på onlinekonst när du behöver höja ditt humör. Det är en stimulerande, njutbar och helt kostnadsfri aktivitet!

Huvudbild av Shutterstock / T photography.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guardiola, E. & Baños, J.E. (2020). ¿Y si prescribimos arte? El papel del arte en la mejora de la salud y el bienestar. Revista de Medicina y Cine, 16(3), 149-153. https://doi.org/10.14201/rmc2020163149153
  • Trupp, M., Bignardi, G., Chana, K., Specker, E., & Pelowski, M. (2022). Can a Brief Interaction With Online, Digital Art Improve Wellbeing? A Comparative Study of the Impact of Online Art and Culture Presentations on Mood, State-Anxiety, Subjective Wellbeing, and Loneliness. Frontiers in Psychology, 13, 782033. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.782033

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.