Varför har vi tillit till andra människor?

Varför har vi tillit till andra människor?

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2024

Tillit till andra människor är väldigt viktigt när det kommer till kärlek, pengar och andra delar av våra dagliga liv som kan bli utsatt för risk. En ny studie belyser vilka motiv folk har för att lita på varandra.

Studien, utförd av ett forskarlag vid Dartmouth College, publicerades i Journal of Neuroscience.

Tillit till andra människor

Samarbete och samröre är viktigt för mänskligt liv. Att förbättra mellanmänskliga relationer är tillfredsställande i sig självt. Det är även ett fundamentalt mänskligt behov. En känsla av tillhörighet kan främja både fysisk och mental hälsa.

En viktig del av denna samarbetsaspekt hos samhället är tillit. Tillit antyder nämligen att man accepterar en ömsesidig risk.

Att ha tillit är att acceptera och ta risker

Beslutet att delta i kollaborativa interaktioner kräver avsevärd och permanent risk. Men detta anpassar vi beroende på stadiet och intimiteten hos relationen.

Forskarna vid Dartmouth ville förstå mekanismerna som ligger bakom denna process. För att göra det satte de en beräkningsmodell av socialt värde på prov. Denna modell gjordes för att förutse beslutstagande i kollaborativa situationer.

Två klättrare

Rollen socialt värde har i beslutstagande

26 volontärer deltog i studien genom att spela ett repeterande tillitsspel.

Deltagarna trodde att de spelade ett spel om ekonomisk investering. De spelade spelet med en nära vän, med en främling och med en enarmad bandit. Även om situationen förändrades, spelade de i verkligheten med en enkel algoritm som erbjöd ömsesidig tillit 50% av gångerna.

Forskarna utvecklade denna beräkningsmodell för att förutse beslut som varje spelare skulle ta i varje omgång, baserat på deras tidigare upplevelser i spelet.

Resultaten visade att deltagarna fann de positiva interaktionerna med en nära vän mer tillfredsställande än en positiv interaktion med maskinen eller främlingen.

Forskarna observerade även att modellen av socialt värde hjälpte dem att bättre förutse deras investeringsbeslut eftersom modellerna endast kunde överväga finansiell betalning.

Deltagarnas beteende förutsågs av modellen. Modellen fastslog att personer mottar en signal i hjärnan av en belöning av socialt värde från ömsesidigheten av villkorliga, samverkande beslut. Styrkan hos denna signal är relativ till hur nära relationen är.

Signalen av socialt värde är associerad med mängden aktivitet i ventrala striatum och prefrontala cortex i hjärnan. Modellen gjorde avsevärda förutsägelser om parametrarna för belöningen hos modellen för socialt värde.

Arbete vid dator

Tillit och belöning

Neurobilden visade att specifika hjärnsignaler som man observerade i ventrala striatum och prefrontala cortex stämde överens med signalerna av socialt värde när deltagarna tog beslut.

Ventrala striatum är nyckelkopplingen i bearbetningen av belöningar. Prefrontala cortex är associerat med representationen av det mentala tillståndet hos en annan person.

Tillsammans tillhandahåller dessa regioner ytterligare bevis för att spelarna upplevde den största sociala belöningen när de insåg att de spelade med en nära vän.

Detta sker trots det faktum att deltagarna får veta att varje spelare endast utför den alternativa rörelsen hälften av gångerna. Men trots det faktum att de mottar denna hjärnsignal om en ytterligare belöning, slutar det ändå med att de har större tillit till sin vän än de andra spelarna.

“Dessa resultat visar vikten av sociala förhållanden i hur vi tar beslut varje dag, och specifikt hur förhållanden kan förändra vårt uppfattade värde som är associerat med en given situation”, sade Lucas Changel – medförfattare av studien.

Enligt forskarna är det därför demonstrerat att socialt värde motiverar kollaborativt beteende i upprepade interaktioner.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.