Vad händer oss efter 30 minuters tystnad och ensamhet?

Vad händer oss efter 30 minuters tystnad och ensamhet?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

Vi behöver tillfällen av tystnad och ensamhet för att kunna koppla bort och hålla oss motiverade och autentiska. Det är som att man trycker på omstartsknappen.

Detta ger oss en större mental klarhet för att vi ska kunna förstå andra och definiera prioriteter och personliga mål.

Miles Davis, den berömde jazzmusikern och kompositören hade detta råd till unga musiker som ville komma upp till hans nivå. Om det inte fanns någon tystnad så hade musiken inte varit vad den är. Det var ett råd som de aldrig skulle komma att glömma.

“En mans värde mäts av den mängd ensamhet som han kan stå ut med.”

Friedrich Nietzsche

Davis sade till dem att livet finner sin rytm genom att kombinera aktivitetstillfällen med ensamhet, tystnad och reflektion. Det är bara då som vi kan hitta inspirationen och melodin inom oss. En melodi som vi annars inte hade kunnat höra.

Detta är utan tvekan ett vist råd. Det kan verka logiskt men vi praktiserar det inte alltid effektivt. I vårt samhälle är vi ofta isolerade men det är paradoxalt nog inte lätt att hitta hälsosamma tillfällen att vara ensam.

Vi pratar om det där hyperaktiviteten, hyperproduktiviteten och hyperstimulationen som vi lever i idag. Vi spenderar hela dagen med att arbeta, anslutna till teknologi, utför uppgifter och är andra till lags, och är involverade i ljudet från vår omgivning.

Denna extrema aktivitet är inte alltid värd den oro som den genererar över den tid som den rånar oss på.

Om vi även tänker på att vissa relationer ger oss mer ensamhet än lycka kan vi förstå varför depressionerna i samhället fortsätter att växa för varje år…

Kopp med träd

Tystnad och ensamhet är bra för våra hjärnor

Vi måste först och främst nämna ett viktigt faktum: ensamhet är bra för oss eftersom den återställer vår fysiska och psykologiska hälsa.

Men detta stämmer bara då dessa tillfällen av tystnad och ensamhet också låter oss knyta band med världen. Dess ljud, rytmer, färger och viktiga sociala relationer.

För människor är inte gjorda för att leva i total isolering. Ett exempel på detta är ‘the anechooic chamber’ vid Orfield Laboratories i Minneapolis.

I detta utrymme studerar olika organisationer det ljud som deras produkter sänder ut: telefoner, motorcyklar, tvättmaskiner… Det är ett ultratyst rum där 99,99% av ljudet absorberas av väggar av stål och fiberglas. Det utförs även psykologiska experiment här.

Ingen har lyckats befinna sig i denna kammare under mer än en halvtimme. Folk kommer ofta ut panikslagna eftersom de inte klarar av en så tom och kvävande tystnad.

Stillheten är så extrem att folk ofta hör sina egna hjärtslag och sin egen blodcirkulation. Våra hjärnor är inte förberedda för detta. Det går emot vår natur och vår genetiska programmering.

Vi är sociala varelser som behöver den där anslutningen till vår miljö. Då vår miljö saknar stimuli kommer vi att få panik.

Total isolering kan ha negativa effekter men en stundom kontrollerad tystnad och ensamhet kan ha många fördelar. Forskarna säger att ensamhetstillfällen under dagen är som “elektriska stötar” som hjälper oss att starta om och återställa vår energi, mening och inspiration.

Rum med stol

Schemalägg tillfällen av tystnad och ensamhet för att se hälsofördelarna

Vi lever i ett samhälle som älskar oberoende, men det lyder ändå och intensifierar kulturella hyperaktivitetsnormer. Nya teknologier gör det enklare för oss att knyta band med andra än någonsin förr.

Våra städer har blivit överbefolkade. Vi lever mer och mer i ett artificiellt ljus. Vi tränar mindre då det finns många saker som är lättare för oss att utföra.

Läkare, neurologer och psykologer säger att våra hjärnor är uppbyggda på ett annat sätt än för 100 år sedan. Vi får så mycket stimuli under dagen från så många källor att vi blir tvingade till att hantera detta kaos.

Vidare behöver vi lugna ner oss. Vi behöver tystnad och ensamhet ibland så att vi kan integrera informationsflödet. Så att vi kan finna mening i våra liv.

Man med moln

Var inte rädd för ensamheten

Vissa personer förstår dock inte varför ensamhet är bra och de är även rädda för den. Att vara ensam med dina tankar kan vara lika skrämmande som att befinna sig i den där kammaren vi tog upp ovan.

Precis som vi hör vår kropps egna ljud i den där kammaren så kan ensamhetstillfällen ta fram tomheten.

Även om vi befinner oss på en mer bekväm plats så kan tystnad och ensamhet göra oss medvetna om våra rädslor, vår ångest och vår oro.

Låt oss vara modiga. Låt oss schemalägga tillfällen av tystnad och ensamhet varje dag där vi kan ta en kopp kaffe med oss själva och rensa våra sinnen. Där vi låter oron sjunka och se vad som verkligen behöver göras. Låt oss göra ensamheten till en form av självvård.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.