Beroende av tatueringar: existerar det verkligen?

Beroende representerar ett problematiskt sätt att relatera till substanser eller beteenden. Idag ska vi ta reda på om det är möjligt att bli beroende av tatueringar.
Beroende av tatueringar: existerar det verkligen?
Sharon Laura Capeluto

Skriven och verifierad av psykologen Sharon Laura Capeluto.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Det hävdas ofta att tatueringar kan bli ett slags beroende. Du kanske har hört: “När du har skaffat en, kommer du inte att kunna sluta”. Därför ska vi idag kika på om detta beroende verkligen existerar och vilka konsekvenser det i så fall kan få.

Tatueringar har funnits i tusentals år. Faktum är att idén att pryda vår hud med teckningar är allt annat än en modernitet. Men under de senaste decennierna har denna praxis ökat exponentiellt. Förr var det ofta brottslingar och sjömän som hade tatueringar. Idag känner vi alla någon med en tatuering.

Vissa människor har tatueringar för att representera ett minne, en idé, en relation eller en viktig historia. Andra har dem helt enkelt med tanken att försköna sig själva. Oavsett anledningen tillåter tatueringar oss att uttrycka vilka vi är. Följaktligen är tatueringar i sig oftast tydligt relaterade till identitet.

En kvinna med tatueringar
Tatueringar är vanligtvis relaterade till identitet eller viktiga ögonblick i personens liv.

Varför tatuerar vi oss?

Användningen och innebörden av tatueringar har utvecklats över tiden. Även om det inte bara är unga människor som skaffar dem, är det för tillfället denna del av befolkningen där de är mest utbredda. Vi blir faktiskt inte längre förvånade över att se armar och ben täckta av teckningar när vi går längs gatan på sommaren. Vissa människor har dem till och med i ansiktet.

Det finns många möjliga anledningar för en person att tatuera sig. Pérez Fonseca (2009) har undersökt dem och sammanställt en omfattande lista. En av de viktigaste hänger samman med vårt behov av att skilja oss från resten, att vara och känna oss singulära och unika. Det är som att ha vårt eget personliga varumärke som representerar en del av vår identitet. Många tatuerar sig också av estetiska skäl.

Många tonåringar väljer att tatuera sig för att känna sig som en del av en grupp vänner. Samma sak brukar hända med piercingar. Det är faktiskt lite märkligt att en tatuering kan täcka behovet av att känna sig annorlunda, men samtidigt önskan att känna sig som andra personer. En annan möjlig motivation kan vara ett försök att stärka sig själv inför en realitet som orsakar personen smärta.

Motivationen kan vara att representera en händelse. Till exempel är datum för vissa händelser och namn på personer som är viktiga för individen ofta avbildade i form av tatueringar. Alternativt kan man välja att tatuera sig om man har övervunnit en traumatisk eller svår händelse, gör en viktig förändring i sitt liv eller vill påminna sig själv om sin egen personliga historia.

Kan man verkligen bli beroende av tatueringar?

Innan vi kikar närmare på om man kan bli beroende av tatueringar, måste vi vara tydliga med vad vi menar med denna term. Beroende är en ihållande dragning till ett visst ämne eller beteende. Tvångsmässig konsumtion av mat, droger och alkohol är bland de vanligaste. Det finns dock många andra beroenden som tenderar att gå obemärkt förbi.

För att ett visst beteende ska anses vara klassificerat som ett beroende är det nödvändigt att det uppfyller en rad kriterier:

  • Beroende. Individens välbefinnande börjar uteslutande bero på den beroendeframkallande komponenten. Faktum är att det praktiskt taget blir det viktigaste i dennes liv och denne känner ett tvingande behov av att vända sig till ämnet eller beteendet för att behålla lugnet.
  • Tolerans. Den beroende personen kräver ökad mängd av ämnet eller beteendet för att uppnå önskad effekt. Det beror på att effekten av samma mängd minskar markant vid fortsatt användning.
  • Abstinens. Den drabbade har extremt svårt att upprätthålla avhållsamhet från substansen eller beteendet. Faktum är att en oförmåga att tillfredsställa detta behov orsakar personen djupt fysiskt och psykiskt lidande. Följaktligen misslyckas personen ofta när denne försöker stoppa användningen av substansen eller det problematiska beteendet på grund av bristande kontroll.
  • Negativa effekter. Beroende har en betydande och negativ inverkan på många områden av den drabbades liv. Det leder till att personen upplever obehag och har svårt att upprätthålla dagliga aktiviteter på ett harmoniskt och ansvarsfullt sätt.
Man får tatueringar
Att tatuera sig frisätter adrenalin och endorfiner.

Hur vi förhåller oss till tatueringar

Som du kan se reflekterar begreppet beroende ett särskilt sätt att relatera till något eller någon. Det kan involvera substanser, beteenden eller människor.

Även om det inte finns några definitiva forskningsresultat i frågan, har många specialister inom psykiatri och psykologi uttryckt sina åsikter om förekomsten av tatueringsberoende. Dessutom har processen att etsa dem på huden visat sig frisätta adrenalin och endorfiner. Detta ger en behaglig känsla i kroppen samtidigt som det hjälper individen att hantera smärtan som uppstår när denne får sin tatuering.

Dr Mark D. Griffiths menar dock att tatueringar för många människor kan vara mer av en passion än ett problem och att de inte uppfyller kriterierna för beroende.

“Medan många beteenden kan vara impulsiva, är missbruk baserat på ständiga belöningar eller förstärkningar. Människor med missbruksproblematik eller spelberoende upprätthåller sina vanor med frekventa (åtminstone kortsiktiga) givande upplevelser, men inte ens de mest tatuerade tjejerna engagerar sig i beteendet regelbundet.”

-Mark D. Griffiths-

Vi vet att många människor får en viss smak för att skaffa fler tatueringar och så fort de skaffat en funderar de på nästa. Men samma sak händer oss vanligtvis varje gång vi lämnar biografen efter att ha sett en film som vi verkligen gillade. Vi går ut från salongen och väntar ivrigt på dess uppföljare.

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet konstatera att konst tenderar att vara kopplat mer till passion och sökandet och uttrycket av vår identitet än till beroende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muñiz Madruga, M. (2019). Psicología del tatuaje. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales. 11-18. Recuperado en TFGPsico-MuAizMadruga,Marta.pdf (comillas.edu)
  • Pérez Fonseca, A.L. (2009). Cuerpos tatuados, “almas” tatuadas: nuevas formas de
    subjetividad en la contemporaneidad. Revista colombiana de antropología, 45(1),
    69-94.
  • Griffiths, M. (2020). Adicción al tatuaje. ¿Es posible ser adicto a hacerse tatuajes corporales?. Psychology Today

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.