Filosofen Byung-Chul Han och "helvetet där allt är detsamma"

Filosofen Byung-Chul Han och "helvetet där allt är detsamma"
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 18 augusti, 2018

Byung-Chul Han är en filosof och författare som föddes i Sydkorea. Han har blivit extremt inflytelserik i dagens värld. Byung reflekterar över många olika ämnen, men fokuserar mycket på teknologi och kulturen som uppstår ur den. Han har även hängivit mycket tid till arbete och skapande.

I skrivande stund har Byung-Chul Han redan publicerat 16 böcker. I dessa böcker har han fördjupat sig i två specifika koncept. Ett av dem är konceptet med “utbrändhetssamhället” och det andra är “transparenssamhället”. Han har en väldigt kritisk syn på dagens värld.

Enligt honom utnyttjar folk sig själva och är livrädda för allt som är annorlunda. Det är därför han även talar om “helvetet där allt är detsamma.”

“…våld, som är väsentligt för det neoliberala systemet, förgör inte längre individen utifrån. Den gör det inifrån genom att orsaka depression eller cancer.”

-Byung-Chul Han-

Många personer lär säga att du definitivt bör läsa Byung-Hul Hans böcker om du vill förstå dagens värld. Han har ett originellt, djupt och framförallt väldigt aktuellt synsätt. Byung är en få tänkare som har tagit sig an saker som sociala medier, privatliv och den mentala dysfunktionens samhälle.

Han gjorde några intervjuer som fick stor uppmärksamhet under ett besök i Spanien. I dessa intervjuer summerade han sina grundläggande idéer på ett bra sätt. Vi ska försöka ge dig en generell bild av vad han talade om.

Illusionen av frihet enligt Byung-Chul Han

Enligt honom är frihet inget annat än en illusion i dagens värld. Det huvudsakliga vi nu har är frivilligt slaveri. Det finns till exempel en påstådd yttrandefrihet på sociala medier. Sanningen är att makten använder sociala medier för att hålla koll på allmänheten.

Paddlar mot rymden

Byung-Chul Han säger att folk har en nästan pornografisk önskan att visa upp sitt privatliv. Vi visar upp våra tankar, privata stunder, känslor och allt vi är eller vill vara genom sociala medier. Och allt detta gör vi “frivilligt”. Krafterna behöver inte lirka fram eller spionera på någons hemligheter, för vi erbjuder dem spontant nu.

I linje med detta har folk “frivilligt” anslutit sig till ett sätt att producera saker där självförverkligande är den absoluta kärnan. Byung-Chul Han säger att självförverkligande är mer likt självutnyttjande. Slutprodukten av allt detta är en emotionellt och fysiskt utbränd, utmattad arbetare.

Helvete där allt är detsamma och det finns intolerans för det som är annorlunda

Några av hans reflektioner om enformighet och skillnad. Han säger att det faktum att folk känner sig som individer bara är ytterligare en illusion. Alla vill vara annorlunda eftersom allt är detsamma. Denna önskan är bevis för hur identiska folks tankemönster är.

Vad som uppstår ur detta är radikal konformism. Folk accepterar idén om att “leva som alla andra”. De producerar ändlöst saker och visar meningslöst upp sig själva på grund av idéerna som tvingas på dem. Man finner depression och ångest på andra sidan av det myntet.

Vi blir sjuka av mystiska anledningar. Byung-Chul Han tror att detta system är stabilt och nästan omöjligt att bryta. Han kallar det för “neoliberalism”.

Annorlunda person

Enligt honom behöver vi en revolution av hur vi använder vår tid. Det finns inget hycklande i detta uttalande: “… tiden du spenderar arbetande är tid du ödslar bort, inte tid för dig själv.” Å ena sidan innebär detta att vi behöver fritid. Tid som känns som en semester, när man slutar med allt.

Men det är inte en paus eller ras där man senare går tillbaka till att göra saker. Han talar om personlig tid som står upp för att man inte gör något som ses som “produktivt” för neoliberalismen.

Denna filosofs idéer är fräscha och provokativa. Hans kritik är skarp och direkt, men den är även genomtänkt och väl framförd. Många av hans böcker har översatts till engelska, och vissa kan man till och med hitta online gratis. Vi rekommenderar dem starkt för alla som inte gillar hur samhället ser ut idag.

Detta kanske intresserar dig
En resa till filosofins hjärta
Utforska Sinnet
Läs det Utforska Sinnet
En resa till filosofins hjärta

Resan till filosofins hjärta är en introduktion till de vindlande grottorna i ett tankesätt som har sin början i ett oändligt antal idéer.


Innehållet på Utforska Sinnet är endast för informations- och utbildningsändamål. Det ersätter inte diagnos, råd eller behandling av en fackman. I händelse av tvivel är det bäst att konsultera en pålitlig specialist.