7 skillnader mellan hjärnan och sinnet

Skillnaderna mellan hjärnan och sinnet definierar deras respektive funktionalitet. I följande artikel hittar du fascinerande fakta.
7 skillnader mellan hjärnan och sinnet

Senaste uppdateringen: 21 april, 2024

Vi kan se det ena medan det andra är höljt i dunkel. Hjärnan och sinnet är olika, men båda utgår från den fantastiska strukturen som består av mer än 69 000 miljoner neuroner. Medan forskare påpekar att vi nästan vet mer om universum än om detta fascinerande organ, upptäcker vi ständigt nya svar på dess mysterier.

En viktig punkt som vi känner till från psykologin är att det vi tänker på förändrar hjärnan. Psykologiska terapier kan minska amygdalahyperaktivitet och till och med öka neurala anslutningar. Även om man under lång tid antog att hjärnan styrde allt beteende och all tanke, är sanningen att sinnet har mer kraft än vi tror.

Att känna till skillnaderna mellan dem kommer att vara lika avslöjande som det är intressant. Gräv djupare nedan.

Hjärnan – är bredare än himlen –
För – lägg dem sida vid sida –
Den ena kommer att innehålla  den andra
Med lätthet – och du – bredvid –

Hjärnan är djupare än havet –
För – håll dem – blå intill blå –
Den ena kommer att absorbera den andra –
Som svampar – hinkar – gör – (…)

– Emily Dickinson, The Brain (1862) –

Är hjärnan och sinnet samma sak?

Aristoteles var kanske den första figuren som initierade försöket att förstå sinnets fenomen och separera det från det biologiska. I sitt verk Om själen, 350 f.Kr., skrev han en anmärkningsvärd avhandling som, även om den tog upp själen som ett centralt tema, också skisserade grunden för biopsykologin själv. Han menade att sinnet är allt som kan tänka.

Vad som är uppenbart är att sinnet förutsätter att hjärnan existerar. Detta gör att den första ser ut som en uppenbarelse av den andra, vilket leder till en viss reduktionism.

Det antas att alla psykologiska fenomen är begränsade till de neurologiska. Det är dock inte alltid fallet. Att förstå skillnaderna mellan sinnet och hjärnan gör att vi kan få en bredare syn på vilka vi är och hur vi agerar.

Arbeten som de publicerade i tidskriften Perspectives on Psychological Science visar något intressant. Det är sant att psykologi och neurovetenskap arbetar tillsammans. Men biologi och neurologi förklarar inte allt.

Kognitioner, känslor, minnen, självkänsla och övertygelser är mer komplexa än vi tror. Vi beskriver distinktionerna nedan.

1. Biologisk vs. fenomenologisk

Sinnet är ett fenomen i hjärnan, en abstrakt entitet som integrerar medvetande och ett oändligt antal kognitiva processer. Hjärnan är å sin sida en del av centrala nervsystemet (CNS). Det är ett komplext organ som står som ett resultat av tusentals år av evolution.

Medan hjärnan består av observerbara områden som vävnader, celler och neurala nätverk, kan det som händer i sinnet inte ses. Alla dess processer och funktioner behandlas av psykologi, medan neurovetenskap handlar om hjärnan.

Än idag vet ingen vad sinnet är och hur hjärnan skapar det.

2. Hårdvara vs. mjukvara

Vi kan se hjärnan som strukturen, komponenterna (hårdvaran) och sinnet som mjukvaran som körs på den. Därför är det viktigt att förstå att även om de är intimt kopplade, har hjärnan och sinnet skillnader i sina funktioner. Nedan hjälper vi dig att förstå de processer som var och en ansvarar för.

Hjärnan

  • Minne
  • Språk
  • Känslor
  • Andning
  • Självkontroll
  • Personlighet
  • Hjärtfrekvens
  • Sömncykler
  • Motorisk aktivitet
  • Balans och koordination
  • Bearbetning av sensorisk information
  • Den ansvarar för homeostatiska funktioner.
  • Den reglerar olika organs funktioner.
  • Den reglerar endokrina och hormonella funktioner.
  • Den lägger grunden för kognitiva och emotionella processer.

Sinnet

  • Det reglerar känslor.
  • Det formar vår identitet.
  • Det ger mening åt det vi ser och det som händer oss.
  • Det utför alla kognitiva processer (tankar).
  • Sinnet arbetar på tre nivåer: medvetet, undermedvetet och omedvetet.
  • Det bearbetar och formar föreställningar, självkänsla, känslor, bedömningar och minne.
  • Medvetande är en del av sinnet eftersom vi tack vare det förstår den person vi är, vad som omger oss och varje upplevelse.

Även om vi fortfarande inte känner till sinnets funktioner exakt, visar verk som de publicerade i tidskriften Frontiers in Human Neuroscience att vi går in i en era av stora framsteg, där vetenskapen om neurofenomenologi kommer att avslöja mer data.

3. Plats vs. distribution

För närvarande kan vetenskapen fortfarande inte svara på hur hjärnan skapar sinnet eller medvetandet. Det är ett av de största mysterierna att lösa. Vi förstår varje område, funktion och process i hjärnan. Vi vet att den är inrymd i kranialhålan, som är fördelad i två hjärnhalvor som är sammankopplade av hjärnbalken och att den även innehåller lillhjärnan.

Sinnet är å sin sida inte på en fysisk och konkret plats, men det manifesterar sig tack vare de neurologiska nätverken och våra upplevelser och är kopplat till vår kropp.

4. Hjärnan och sinnet, det biologiska och det psykologiska

Hjärnan är ett biologiskt organ, resultatet av vår evolution, som följer principerna för neurobiologi, fysiologi och anatomi. Den styrs av biologiska processer, medan sinnet styrs av psykologiska processer.

Medan neurovetenskap tar upp förståelsen av hjärnan och dess processer, har psykologi ägnat decennier åt att försöka förstå hur sinnet fungerar. Samtidigt bör det noteras att kognitiv psykologi är det mest kompletta tillvägagångssättet för att förklara alla de fenomen som uppstår i det mentala universumet.

Forskning som den som publicerats i Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behaviour Therapy granskar allt detta arbete och dess historiska perspektiv.

Hjärnförändringar som en lägre produktion av serotonin eller en mer hyperaktiv amygdala påverkar sinnets funktion.

5. Sjukdomar i hjärnan vs. störningar i sinnet

Hjärnan kan utveckla sjukdomar och störningar och drabbas av trauma, som alla är lätta att diagnostisera. Detsamma kan inte sägas om sinnet. En förändring i sinnet kan inte betecknas som en “sjukdom” eftersom den inte kan observeras med en röntgen, MRT eller en vanlig medicinsk anamnes. I dessa fall hänvisar vi till psykiska störningar.

Det finns gemensamma element att lyfta fram. Alla sjukdomar, hjärnproblem eller förändringar i signalsubstanser påverkar mental hälsa. Ett exempel på detta är att ha en serotoninbrist, vilket påverkar humöret. Detta kan dock reverseras om vi tar hand om vårt mentala fokus och går i terapi eftersom sinnet också modifierar hjärnan.

6. Hjärnan styr fysiologin; sinnet styr vad du tänker och känner

Hjärnan och sinnet är två perfekt sammanlänkade dimensioner. Den första fungerar som en byggnad, medan sinnet är den entitet som ger den liv, dekorerar den och bebor den. Medan hjärnan strukturerar varje fysiologisk process, är sinnet det immateriella uttrycket för varje tanke, känsla, bearbetad upplevelse, uppfattning och övervunnen rädsla.

“Det är mycket troligt att de bästa besluten inte är resultatet av en reflektion av hjärnan utan resultatet av en känsla.”

-Eduard Punset-

7. Reduktionistisk vs. holistisk

Det är intressant att veta att studiet av hjärnan tenderar att ta ett reduktionistiskt tillvägagångssätt. Neurovetenskap fokuserar på att studera de minsta processerna för att förstå mekanismerna som orkestrerar varje funktion. Det är en analytisk, experimentell och mycket objektiv uppgift.

Sinnet, å andra sidan, är holistiskt och fenomenologiskt och integrerar processer av alla slag. Vi kan se det från ett kognitivt, känslomässigt, filosofiskt och till och med andligt perspektiv. För medan hjärnan är en samling av vävnader och nervceller, är sinnet som kosmos: något stort, oändligt och fullt av möjligheter.

Även om de har skillnader, är hjärnan och sinnet sammankopplade dimensioner

Avslutningsvis måste vi påpeka en liten aspekt. Även om vi har listat de mest påtagliga skillnaderna mellan hjärnan och sinnet, är båda dimensionerna sammankopplade och för att förstå dem är det omöjligt att skilja den ena från den andra.

Därför är det viktigt att neurovetenskap och psykologi samverkar. Låt oss undvika reduktionism och vidga vår blick.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.