Hur fungerar det mänskliga sinnet?

Hur fungerar det mänskliga sinnet? Vad styr det vi tänker? Är sinnet detsamma som hjärnan? Denna artikel ger dig all information du behöver.
Hur fungerar det mänskliga sinnet?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 15 februari, 2024

Ett av de största mysterierna som filosofi, psykologi och neurovetenskap försöker lösa är hur det mänskliga sinnet fungerar. Filosofen John Locke sa en gång att ett barns sinne är som ett blankt blad. Sigmund Freud jämförde denna entitet med en osynlig mekanism av hydrauliska och elektromagnetiska system.

Idag berättar kognitiva psykologer som Steven Pinker att sinnet är en neural dator. Genom att utgå från denna hållning kan vi separera det från hjärnan och se det som en entitet som får information att flöda och i sin tur definierar den person du är. Vi skulle kunna säga att det är “energin” vi får från själva hjärnan, kroppen och miljön för att dra slutsatser och överleva.

Vi pratar om ett ämne som är lika intressant som det är komplext och som är väl värt att fördjupa sig i. I den här artikeln hittar du all information du behöver om ämnet.

“Sinnet är som ett isberg. Det flyter med en sjundedel av sin massa över vattenytan.”

– Sigmund Freud –

Sinnet och hjärnan är inte samma sak

Sinnet är den entitet som utför alla våra psykologiska processer. I det flödar komplexa och fantastiska motivationsrelaterade, känslomässiga, beteendemässiga och perceptuella system, för att nämna några, som är nödvändiga för att vi ska kunna agera, lära oss och förstå vad som händer omkring oss.

Här är det viktigt att klargöra att sinnet och hjärnan inte är samma entitet. Det förstnämnda skulle dock inte kunna existera utan det andra.

Sinnet framträder i det ögonblick en hjärna når tillräcklig biologisk sofistikering. Som ett arbete publicerat i Perspectives on Psychological Science visar, behöver själva framtiden för psykologi denna vision, där sinnet och hjärnan förstås som anslutna, men där sinnet utför sina egna funktioner. Vilka är de subtila skillnaderna?

  • Sinnet är en abstrakt entitet som involverar medvetande och ett oändligt antal kognitiva processer.
  • Hjärnan är dess biologiska stöd, området i centrala nervsystemet som är resultatet av vår evolution.
  • Sinnet är inte på en fysisk och konkret plats utan manifesteras genom neurologiska nätverk och utvecklas genom våra erfarenheter och vår interaktion med det sammanhang som omger oss.
  • Hjärnan kan utveckla sjukdomar och drabbas av trauma; störningar i sinnet kan inte observeras. Detta förklarar varför vi betecknar dem som  psykiska störningar“, och psykologin är det område som hanterar dessa tillstånd.
  • Sinnet modifierar hjärnan. Vad vi tänker och känner kan förändra hjärnans anatomi och anslutningsmöjligheter. Psykoterapi i sig är ett exempel på detta. Som en artikel i Indian Journal of Psychiatry konstaterar har terapeutiska processer förmågan att modifiera vårt neurologiska universum, och detta är vanligt när man hanterar trauman.

Ditt medvetna sinne och ditt undermedvetna sinne: Två arbetssätt

Om du någonsin har undrat hur det mänskliga sinnet fungerar, kommer du att vara intresserad av att veta att det i princip gör det på två sätt: medvetet och undermedvetet. Och det är det undermedvetna som är det mest fascinerande, eftersom mycket av det du gör varje dag automatiskt utförs av det.

Journal of the Association for Psychological Science menar att detta kanske överraskar dig lite, eftersom vi fortfarande har vissa fördomar om denna psykologiska konstruktion. Att tänka på termen “det undermedvetna” för nästan omedelbart tankarna till Sigmund Freuds teorier.

Sanningen är att detta mentala lager samlar alla dessa automatiska uppgifter som vi utför ofta och som inte kräver aktiv och medveten informationsbehandling. Dessutom visar Neuroscience of Consciousness att vi till och med införlivar mycket enkel inlärning tack vare denna mekanism. Följande är skillnaderna mellan ditt medvetna och undermedvetna sinne:

Det medvetna sinnets funktioner:

  • Självkännedom
  • Arbetsminne
  • Impulskontroll
  • Beslutsfattande
  • Känslomässig självkontroll
  • Fantasi och kreativitet
  • Problemlösning
  • Logiskt resonemang och reflektion

Intuition är en process som vårt undermedvetna sinne utför genom att lagra alla våra erfarenheter. Tack vare det fattar vi snabba beslut i vissa lägen.

Det undermedvetnas funktioner:

  • Intuition.
  • Minneslagring.
  • Viss inlärning, som det som bygger på associering av stimuli.
  • Automatisk bearbetning av information, såsom ansikts- och mönsterigenkänning, samt mottagna stimuli.
  • Vanebearbetning och motorik. Ett exempel på detta är att lära sig skriva eller cykla. När vi väl utövar det tillräckligt utförs dessa aktiviteter automatiskt och omedvetet.

Teorier om hur det mänskliga sinnet fungerar

Vetenskapen vet fortfarande inte exakt hur det mänskliga sinnet fungerar. Vi fortsätter att debattera denna fråga med en stor mångfald av tillvägagångssätt och perspektiv, och experterna misslyckas med att nå en tydlig och rigorös konsensus. Till exempel minns vi vad som hände med boken How the Mind Works av Steven Pinker.

Avhandlingarna från denna experimentella psykolog och kognitionsforskare, väckte uppståndelse hos många expertkollegor. Det råder ingen enighet när man föreställer sig vad sinnet är eller hur det fungerar. För att få en mer eller mindre allmän uppfattning om ämnet, ska vi därför ta en titt på de olika teorierna som omger det.

Beräkningsteorin

Beräkningsmodellen av sinnet har din grund i Noam Chomskys teori och hans generativa grammatik. Enligt denna berömda lingvist finns det medfödda regler som förklarar hur lätt vi alla lär oss språk från en ung ålder. Dessa regler skulle utgå från vår naturliga och automatiska förmåga att känna igen symboler.

I denna dimension ses sinnet inte som en dator utan som ett system som manipulerar komplexa symboler. Det är faktiskt jämförbart med maskinen som Alan Turing byggde på den tiden.

  • En beräkning är en uppsättning regler som artikulerar och bearbetar varje stimulans vi får, vilket ger den mening.
  • Enligt den här modellen påminner sättet det mänskliga sinnet fungerar om en enhet som ständigt skapar symboler. Tack vare dem förstår vi världen och rör oss genom den.

Informationsbehandlingsteorin och hur sinnet fungerar

Informationsbehandlingsteorin beskriver det mänskliga sinnet som en dator där all information registreras, kodas och lagras. Böcker som Human Information Processing (1972) av Peter H. Lindsay och Donald A. Norman lade grunden till kognitiv psykologi genom att se människor som varelser som i grunden är begränsade till att bearbeta information.

  • Enligt denna teori är sinnet mjukvaran och hjärnan hårdvaran.
  • Enligt detta perspektiv ligger den mest avgörande fasen mellan det ögonblick vi får en stimulans och det ögonblick vi ger ett svar. Det sätt på vilket vi utarbetar och hanterar varje del av informationen, känslan eller upplevelsen är avgörande.

Den modulära teorin om det mänskliga sinnet

Ytterligare en hypotes om hur det mänskliga sinnet fungerar är den som Steven Pinker presenterade i sin bok och som har en lång tradition inom psykologin. Enligt den modulära teorin är sinnet organiserat i moduler, i olika specialiserade strukturer.

Denna modell bygger på evolutionär psykologi och säger att sinnet, liksom vår kropp, är resultatet av evolutionen. Med tiden integrerar vi nya samlingar av mentala domäner och förmågor för att bättre anpassa oss till miljön.

Vad vi tänker bestämmer vad som händer med oss. Om vi vill förändra våra liv, måste vi därför stretcha våra sinnen.

– Wayne Dyer –

Vi vet en hel del om hur det mänskliga sinnet fungerar, men det finns fortfarande mer att upptäcka

Även om vetenskaplig forskning har kastat ljus över många mysterier gällande hjärnan och sinnet, överstiger det som återstår att veta de svar som finns tillgängliga för oss. Det mentala universumet saknar materia. Det är inte ett nätverk av neuroner inuti en kranial hålighet. Det är en dimension som är formlös men ändå så kraftfull. Den definierar vilka vi är och hur vi bearbetar verkligheten.

Mer data kommer garanterat att öka vår kunskap under de kommande åren, och experterna kommer att finna större harmoni och erbjuda oss mer exakta förklaringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.