Farmakologisk behandling av migrän
Migrän är ett mycket handikappande fenomen i samhället. Det är därför det är viktigt att studera farmakologisk behandling av migrän för akuta och förebyggande syften. Migrän är en återkommande och intensiv huvudvärk som vanligtvis uppstår på sidan av huvudet. Det kommer…
Neurovetenskap: går det att ärva kunskap?
En studie vid Tel Avivs universitet har ifrågasatt en av biologins underliggande principer: Weismann-barriären. Denna studie är bara det första steget för vidare forskning rörande huruvida det är möjligt att ärva kunskap. Ett forskarlag lett av Oded Rechavi från avdelningen för…
Lär dig allt om klonazepam (klonopin)
Klonzepam, allmänt känt som Klonopin är en medicin som används ofta. Den påverkar hur det centrala nervsystemet fungerar. I den här artikeln kommer tar vi upp allt om klonazepam. Vi ska tala om när du bör ta det, dess effekter…
Hjärnplasticitet: egenskaper och typer
Termen ”hjärnplasticitet”, även känd som neuroplasticitet, är relaterad till vårt nervsystems förmåga att modifiera sig både funktionellt och strukturellt. Detta pågår naturligt hela tiden, men är också något som sker som ett svar på skador. I bokstavlig mening är plasticitet…
Den fascinerande signalsubstansen kväveoxid
Signalsubstansen kväveoxid har flera viktiga funktioner. Till exempel hjälper den vårt minne, påverkar vår sömnkvalitet och kan till och med främja våra sexuella relationer. I den här artikeln undersöker vi hur den fungerar i detalj. Miljontals ämnen cirkulerar kontinuerligt genom…
Kroppens förmåga att uppfatta smärta och temperatur
Har du någon gång undrat hur det är möjligt för dig att uppfatta smärta? Eller hur du kan veta om föremål är varma eller kalla? Hur har människor fått denna förmåga som är så viktig för vår överlevnad? I denna…
Somatiska nervsystemet: egenskaper och funktioner
Nervsystemets huvudsakliga funktion är kommunikation. Experter delar upp nervsystemet i det somatiska nervsystemet (viljestyrda) och det autonoma nervsystemet (icke viljestyrda) . Det somatiska nervsystemet är ett komplext system. Det är den del av nervsystemet som är involverad i att transportera…
Arzy-experimentet: riktiga spöken eller hjärnspöken?
Arzy-experimentet försökte bevisa något som få har vågat sig på tidigare. Under lång tid ansågs allt som hade att göra med oförklarliga förnimmelser, som att se skuggor eller känna en närvaro, vara något som skulle klassificeras som paranormala upplevelser. Men…
Mentalisering: nyckeln till mellanmänskliga förbindelser
Mentalisering är en sociokognitiv förmåga som gör att vi kan anknyta till andra. Denna förmåga går mycket längre än den enkla tron att vi i ett givet ögonblick vet vad en annan person tänker eller känner. Mentalisering innebär att vi…
Kopplingen mellan ätstörningar och personlighet
Visste du att det finns en relation mellan ätstörningar och personlighet? DSM-5-manualen (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) från det amerikanska psykiatrisällskapet har sagt att ”ätstörningar kännetecknas av ett ihållande beteende där personen äter så mycket att matupptaget har en…
Sundowning-syndrom hos äldre personer
Idag ska vi fokusera oss på de förändringar som uppstår hos sömnstrukturen hos äldre personer med hänsyn till beteenden som uppstår då dagarna blir mörkare. Detta fenomen kallas för sundowning-syndrom hos äldre personer. Då folk bli gamla så böjar de…
Samband: viktökning och psykoaktiva mediciner
Sambandet mellan viktökning och psykoaktiva mediciner är en av de bieffekter som patienterna oroar sig mest över. Det är ett känsligt ämne som man bör tänka lite extra på. Vikten hos varje person kan fluktuera och beror på vilken typ…
Luktloben i hjärnan: funktion och egenskaper
Lukter kan väcka minnen. Ditt luktsinne transporterar dig inte bara till det förgångna, utan hjälper dig även att ta viktiga beslut varje dag. Idag kommer vi prata om en viktig del av ditt luktsinne: luktloben i hjärnan. För att hjälpa…
Isolerad hjärna: att leva utan kropp
Nyligen utförda studier har fått oss att ifrågasätta huruvida en isolerad hjärna kan leva utan en kropp efter att denna har dött. Kan den leva på egen hand? Låt oss titta lite på det. Hjärnan är vår kropps styrcentrum och…
Extrapyramidala symptom: vad är de?
Extrapyramidala symptom är motoriska problem som oftast produceras som ett resultat av antipsykotika. Det är ett tillstånd hos de motoriska funktionerna som inträffar på grund av skada på det extrapyramidala systemet. Det extrapyramidala systemet hanterar din kontroll över frivilliga rörelser och…
Borde vi kalla beroende för anknytning istället?
Sedan droger blev förbjudna för första gången har otaliga professorer och ledare berättat historier om beroende. De har blivit så ingjutna i vårt sinne att vi tror på dem alla. Men borde vi kalla beroende för anknytning istället?
Relationen mellan hippocampus och självkänslan
Relationen mellan hippocampus och självkänslan är väldigt intressant. Din identitetskänsla är direkt relaterad till denna hjärnstruktur och dina minnen. Under början av 1900-talet upptäckte Vladimir Bejterev att den var relaterad till minnet och vår emotionella värld. Tim Keller vid Carnegie…
Tre experiment om leendets kraft
Det har förekommit flera experiment om leendets kraft för att försöka bevisa den; nästan alla av dem kom fram till samma slutsats. Forskarna säger att det bara är människan som ler. Vissa personer kan dock uppfatta leenden hos sina husdjur…
Visste du att det finns olika typer av dyslexi?
Dyslexi är ett tillstånd som påverkar förmågan att läsa och förstå skriftligt språk. Det involverar svårigheter med bokstäver samt att analysera och klassificera ljud. Men det finns olika typer av dyslexi. Det är vanligt att utelämna, byta ut, förvränga, omvända eller lägga…
Den smärtstillande signalsubstansen enkefalin
Forskare har i över tre årtionden studerat den roll som signalsubstansen enkefalin spelar i smärtöverföringen. Enkefalin är ett hormon som fungerar som en signalsubstans med hjälp av vilken nervceller kan kommunicera. Detta hormon produceras i vissa delar av hjärnan, exempelvis…