Effekterna av otrohet på hjärnan

Otrohet är smärtsamt. Men hur påverkar det hjärnan? Vilka delar aktiveras eller överaktiveras och hur påverkar detta hur vi mår?
Effekterna av otrohet på hjärnan
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 24 februari, 2024

Svek har ofta ett väldigt högt pris, både interpersonellt och individuellt. Faktum är att otrohet ofta förstärker tvivel och ökar känslan av osäkerhet. Det är som en alltförtärande eld som förstör allt som den bedragna individen har kämpat för. I den här artikeln tar vi en närmare titt på effekterna av otrohet på hjärnan.

Otrohet är ett svek mot förtroende. Som sådant har det potential att utlösa extremt intensiva och aversiva känslor. Bland dem finns frustration, förbittrad ilska, ångest och sorg. Här kommer vi dock att utforska en annan känsla som är nära kopplad till otrohet; svartsjuka.

“Du måste lära dig att lämna bordet när kärleken inte längre serveras.”

-Nina Simone-

Par som bråkar
Smärtan av otrohet och känslor av svartsjuka aktiverar insula.

Svartsjuka som en känsla

En känsla är ett sätt att reagera på ett eller flera stimuli i omgivningen. Den har tre komponenter:

  • Den beteendemässiga komponenten. Detta är den typ av beteende som uppstår på ett reaktivt sätt eller som en konsekvens av känslor.
  • Den neurovegetativa komponenten. Hur våra kroppar mobiliserar och samlar energiresurser för att hantera stimulansen. Den är belägen i det autonoma nervsystemet (ANS).
  • Den hormonella komponenten. Den hjälper det neurovegetativa systemet tack vare frisättningen av ämnen som främjar en känslomässig reaktion. Till exempel de hormoner som vi utsöndrar på binjurenivå. De frigörs så att våra muskler får tillräckligt med näring.

Svartsjuka är en känsla med en djup social grund. Det leder till misstänksamhet och misstro mot den andra personen. Det kan faktiskt förändra den tillgivenhet som människor känner för varandra. I själva verket är känslan av svartsjuka en förväntan om förlust. Det larmar oss om eventuell kommande smärta och förlust.

Att reagera med svartsjuka på otrohet är både normalt och plågsamt. Dessutom varierar svaret beroende på om du är man eller kvinna. Svaret på detta ligger i evolutionen. Inom denna ram är svartsjuka kopplad till reproduktiva konsekvenser.

“Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet.”

-Elie Wiesel-

Blått upplyst hjärna
Kvinnor är mer känsliga för känslomässig otrohet och män för sexuell otrohet.

Vilka är effekterna av otrohet på hjärnan?

Om du är kvinna är det troligt att du är mer känslig för scenariot med känslomässig otrohet. Om du är man lägger du å andra sidan förmodligen större vikt vid otrohet av sexuell natur.

“Otrohet är en konkret och reell situation som representerar den högsta nivån av hot som man kan uppleva i ett förhållande.”

-Ana María Fernández Tapia-

Inför otroget beteende aktiveras vanligtvis områden relaterade till negativa känslor och social kognition (Takahashi, 2006). Bland dem finns:

  • Amygdala. Detta är en nyckelstruktur i det känslomässiga svaret. I själva verket fungerar den som en “orkesterdirigent”. Bland dess funktioner ingår reglering av impulser och uttryck av känslor. Dessutom är den intensivt aktiverad av rädsla.
  • Insulära cortex. Det aktiveras när vi ogillar något och när vi känner oss äcklade. Liksom när otrohet smärtar oss och vi känner avundsjuka. Dessutom aktiverar fysisk smärta detta område. I själva verket är det ansvarigt för att bearbeta den känslomässiga delen av smärta.
  • Superior temporal gyrus. Svartsjuka uppstår som en konsekvens av ett upplevt svek. Superior temporal gyrus aktiveras varje gång vi bedömer någons förtroende och avsikt.

Synbarken

Hos både män och kvinnor aktiveras synbarken kraftigt när otrohet inträffar. Detta händer för att vi aktivt föreställer oss att våra partners är otrogna. Det är med andra ord som om vi ser det med våra egna ögon. Hos män aktiveras amygdala mer intensivt om otroheten har varit sexuell. Men när man står inför känslomässig otrohet aktiveras insula, hippocampus och hypotalamus (Takahashi, 2017).

Effekterna av otrohet på hjärnan skiljer sig mellan könen. Som du kan se aktiveras vissa områden olika hos män och kvinnor. Detta har sitt ursprung i de olika sätt som män och kvinnor ser på otrohet när det kommer till reproduktion.

“Amygdala och insula är de centrala noderna för bearbetning av grundläggande negativa känslor, rädsla respektive avsky.”

-Hidehiko Takahashi-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández Tapia, A. M. (2010). Psicofisiología de los celos románticos: estudio experimental de las emociones que surgen ante la infidelidad desde la perspectiva evolucionaría.
  • Takahashi, H., Matsuura, M., Yahata, N., Koeda, M., Suhara, T., & Okubo, Y. (2006). Men and women show distinct brain activations during imagery of sexual and emotional infidelity. NeuroImage, 32(3), 1299-1307.
  • Teruel, F. M. (2013). ¿ Qué es una emoción?. Arbor, 189(759), a004-a004.
  • Montañés, M. C., & Iñiguez, C. G. (2002). Emociones sociales: enamoramiento, celos, envidia y empatía.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.