När du är klar över dina prioriteter, blir besluten enkla

När du är klar över dina prioriteter, blir besluten enkla

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

När du är klar över dina prioriteter så kommer det bli enklare att ta beslut. Det är som att skjuta undan grenarna i en tjock skog för att försöka komma ihåg var dina rötter är. Rötter som ger näring åt din självkänsla för att du ska kunna få reda på vem som är överflödig i ditt liv. Denna kunskap hjälper dig att handla enligt rösten i ditt eget hjärta.

Denna idé kan verka ganska så uppenbar men den har vissa nyanser som vi bör reflektera över. Vi lever i en värld där det finns en dimension som har tagit alltmer mark: förtvivlan. Denna känsla kommer ofta innan ett depressivt tillstånd. Ett där en person helt förlorar kontroll över sitt liv. Det är som något som växer inom oss tills vi slut inte kan andas.

“Den som tänker för mycket innan han tar ett beslut kommer att spendera hela sitt liv med att balansera på en fot.”

-Kinesiskt ordspråk-

Förtvivlan gör att du tappar kontrollen

Den där emotionella svagheten uppstår när vi börjar ifrågasätta de beslut som vi har tagit genom våra liv. Varför investerar jag så mycket tid och energi i folk som senare sviker mig? Varför oroar jag mig så mycket för mitt jobb om de inte uppskattar mig? Och varför lyssnar jag inte på min instinkt? Varför försökte jag inte när jag hade möjligheten?

Förtvivlan orsakar missnöje och detta gör att man gradvis tappar kontrollen över sitt liv. Det finns tillfällen när vi tänker “Oavsett vad jag gör så kommer inget att förändras”. Låt oss inte falla in i detta tomrum. Vi har möjligheten att acceptera denna personliga kris som en vändpunkt i våra liv.

Det är det perfekta ögonblicket att hitta en ny mening. Att utforska vårt inre universum och finna det som ger våra identiteter styrka, energi och mod. Med andra ord, våra prioriteter.

När du är klar över dina prioriteter

Prioriteter, krav och den emotionella hjärnan

Ett av de största problem som vi har nuförtiden är vår strävan att separera våra egna prioriteter från omgivningens. Det handlar inte om att stöta bort vissa för att bara bry sig om andra. Ingen kan gå igenom hela livet och prioritera sig själv och ignorera vad deras jobb, familj eller resten av omgivningen kräver av dem. Det gäller att hitta en harmonisk balans.

Om vi ägnar all vår tid åt externa krav kommer vi att missunna oss själva och driva längre bort från den där mittpunkten av personlig kraft. Den där kärnan som vi bör ta hand om och lyssna på varje dag: oss själva. Roten till problemet ligger i att först visualisera våra prioriteter för att alltid låta kraven röra sig inom den där sfären. Med andra ord, ingen kan kräva något av mig som går emot mina värderingar. Allt som kan skada min självkänsla eller som kan påverka min fysiska eller emotionella integritet.

När nu detta är klart kommer vi alltid att kunna ta beslut som går längs samma linje: längs med våra hjärtan. Och med våra emotionella hjärnor. Hur kan man då uppnå detta? För att bättre förstå hur man kan uppnå det är det värt besväret att dyka lite längre in i de cerebrala mekanismer som kommer med varje beslutsprocess.

Hjärna

Emotionella neuroner och beslutsfattande neuroner

Enligt en studie som publicerades i tidningen “Nature Neuroscience” så är det den orbifrontala barken som har hand om beslutsfattandet. Denna studie nådde en användbar och intressant slutsats. Inom denna studie finns två typer av neuroner som har väldigt specifika funktioner.

  • Den första typen av neuroner är OFC och deras funktion är att erbjuda ett emotionellt värde till varje alternativ som vi måste väga innan vi tar ett beslut. De gör så i enlighet med våra tidigare erfarenheter, vår identitet och vår personlighet. Det är som en tidigare mekanism som länkar direkt till det som vi kallar “intuition”. Exempelvis: Något säger till mig att jag bör säga nej till ett jobberbjudande för jag vet att det kräver saker som inte matchar min profil.
  • Den andra gruppen av neuroner är värdecellerna. Här föreligger det inte längre någon emotionell komponent utan tillvägagångssättet är mer praktiskt. “Jag måste acceptera detta jobb eftersom jag behöver en lön, för att det är viktigt att jag kommer tillbaka till arbetet.”

Du måste ha klara prioriteter för att kunna ta mer säkra beslut

Vi vet att man måste ta vissa risker i livet. Vissa av de beslut du tar kommer att vara bättre än andra. Men ibland så kommer det som först verkar vara galet att i slutändan vara det mest logiska och framgångsrika alternativet i vår existens. Det vi försöker att säga med allt detta är väldigt enkelt. För att kunna vara lycklig måste du ta beslut och alltid vara ansvarig för dem.

“Om du måste ta beslut, tveka inte. Acceptera dem som gör dig lycklig.”

Träd i målning

Känslan av hopplöshet kan lösas upp genom att ansluta till vår inre värld och genom att föra fram prioriteter till ytan. Prioriteter som ingen bör bojkotta. För att kunna uppnå detta är det viktigt att man tänker på 3 enkla strategier:

  • Reducera. Ta fram ett papper och skriva ner alla dina behov. Du kommer att märka att det finns många. Men bland dem hittar du dina autentiska prioriteter: att vara lycklig, att vara respekterad, att känna sig fysiskt och emotionellt bra. Reflektera över detta.
  • Jämför. När dina prioriteter är klara jämför du dem med din omgivnings krav. Är de i harmoni med varandra? Krävs något av dig som går emot dina värderingar? Finns det någon som stör din emotionella hälsa?
  • Konsolidera. När vi nu har blivit medvetna om att det finns vissa aspekter som går emot våra prioriteter bör vi försöka få en balans mellan våra inre prioriteter och våra externa krav.

När vi har slutfört dessa steg finns det bara en liten detalj kvar. En som är fantastisk och nödvändig: planera ditt liv. För om det finns något vi får genom att ha klara behov, värderingar, drömmar och hopp så är det att vi är ägarna till vårt eget öde.

När du till slut är klar över vad du vill ha så kan livets äventyr fortsätta än en gång.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.