Trots: En bitter och farlig känsla

När du är arg tänker du inte klart. I själva verket hämmar smärtan av ett uppbrott eller svek din förmåga att fatta beslut. Dessutom fattar du ofta beslut som verkligen skadar dig.
Trots: En bitter och farlig känsla
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Trots är en känsla som inte har varit speciellt utforskad. Men det är extremt intressant ur en psykologisk synvinkel. Det är en intensiv psykofysiologisk reaktion av negativ valens som man upplever som ett resultat av ett svek, en besvikelse eller någon form av personlig förolämpning. Den sårade börjar då uppvisa beteenden som är både komplexa och farliga.

Det är vanligt att den lidande söker hämnd. Om det till exempel är en före detta partner som har gjort personen upprörd, kan denne förolämpa exet på sociala nätverk, publicera privat information om honom eller henne eller inleda en smutskastningskampanj. Den lidande kan också omfamna sin upplevda status som ett offer som ett sätt att leva i syfte att dra uppmärksamhet till sig själv.

Trots är en känsla som navigerar mellan två floder: den ena är förbittring som tär på individen och den andra är ickehanterad sorg. Det är inte lätt att hantera förolämpningar, förnedring och övergivenhet, särskilt när de kommer från vad som brukade vara ett kärleksfullt förhållande. I många fall är det känslomässig omognad varvat med hämnd och dåliga beslut, som leder till den här typen av gränsöverskridande beteende.

Låt oss ta en närmare titt.

Den som agerar i ondskefullhet kommer förr eller senare att ångra sig.

Arg kvinna som känner trots

Trots

Trots är en psykologisk verklighet som har försummats mycket av vetenskaplig forskning. Detta faktum betonades i en studie som genomfördes 2014 av Washington State University. Men enligt författarna har några av människans mörkaste beteenden motiverats av trots.

Behovet av att såra någon, även när denna person har känslomässig betydelse för oss, är en vanlig egenskap hos människan. Faktum är att litteratur och film är fulla av sådana historier. Dessutom finns det ett gammalt talesätt som lyder så här: Skär inte av näsan för att trotsa ditt ansikte. Det betyder att det att skada den vi älskar eller brukade älska är som att skada oss själva.

Ett vanligt exempel på trots i känslomässiga relationer uppstår ofta när en ex-partner inleder en relation med någon nära partnern denne har lämnat. Till exempel är det ganska vanligt att ha en affär med ett syskon till ex-partnern. Med dessa handlingar finns det en tydlig önskan att skada ex-partnern. Det slutar dock ofta med att anstiftaren ångrar sig. Denne tenderar också att känna sig missnöjd med sig själv.

Trots och felfokuserad önskan att söka känslomässig rättvisa

Trots är en känsla med en ohjälpsam känsla för rättvisa. Faktum är att den missnöjda personen känner sig sårad och vill producera samma smärta hos den som orsakade smärtan. “Du har skadat mig och jag kommer att hitta ett sätt att få dig att betala för hur du har fått mig att lida”. Den lidande planerar vanligtvis att hämnas på det mest machiavelliska sätt denne kan.

Vidare uppfattar den förvirrade individen sig själv som ett offer. Personen känner sig utnyttjad, lurad och framför allt förödmjukad. Dessa negativa känslor ger näring åt dennes brinnande hämndbegär.

Trots kan bli beroendeframkallande. Den sårade kan bli besatt av sätt att såra den andre. Detta händer ibland hos separerade och skilda par när en av partnerna motsätter sig uppbrottet.

Trotsiga personer och den mörka triaden: Machiavellism, psykopati och narcissism

Alla har känt sig trotsiga någon gång i livet. Kanske upplevde du det som barn när du var arg på dina syskon och hämnades genom att slå sönder deras leksaker. Du kanske också har känt det i vuxen ålder. Men din korrekta känslomässiga hantering och ditt sunda förnuft har förmodligen lugnat och rationaliserat känslan.

Å andra sidan uppvisar människor som känner trots, gör det till en del av sig själva och omsätter det i beteenden av förvriden hämnd, en specifik personlighetsprofil. Faktum är att de visar drag av den mörka triaden. Detta faktum stöddes av en studie som genomfördes 2014 av forskare från Washington State University, ledd av psykologen David Marcus.

Forskarna upptäckte att de som visar hög förbittring och känslor av trots har narcissistiska, machiavelliska och till och med psykopatiska egenskaper. I vissa fall försöker den trotsiga individen inte bara skada den andre utan också sig själv. Detta gör personen vanligtvis i ett försök att dra uppmärksamhet till sig själv.

Det är uppenbart att trots involverar mycket komplexa, skadliga och självdestruktiva beteenden.

Man som känner trots

Trots är ett Damoklessvärd

Trots är ett Damoklessvärd som hänger över ditt huvud. Att söka hämnd, hysa permanent förbittring och mata konstant känslomässig ångest slutar alltid med att anstiftaren skadas. Faktum är att när du gör något ont mot en annan person, kommer du alltid att skada dig själv på ett eller annat sätt.

Att ligga med ex-partnerns syskon eller bästa vän löser ingenting. Att kritisera eller misskreditera en vän som inte längre vill ha dig i sitt liv, är till ingen nytta och löser inte problemet. För hat genererar helt enkelt mer hat. I själva verket är trots inget annat än en dåligt hanterad smärta som har blivit kronisk och förvandlats till förbittring.

Ingen förtjänar att leva i detta permanenta tillstånd. Att leva omgiven av förbittring, hat och bitterhet är som att vara en liten insekt som sitter fast i bärnsten. Du kan inte gå framåt och du är innesluten i ditt eget lidande. Av denna anledning bör du förbereda dig för att kunna hantera dina känslomässiga sår, acceptera det som inte längre har någon mening och agera med känslomässig mognad.

Som Jiddu Krishnamurti sa, förbittring kväver oss, men förlåtelse syresätter oss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • David K. Marcus, Virgil Zeigler-Hill, Sterett H. Mercer, Alyssa L. Norris. The Psychology of Spite and the Measurement of Spitefulness.. Psychological Assessment, 2014; DOI: 10.1037/a0036039
  • Marcus, David & Zeigler-Hill, Virgil & Mercer, Sterett & Norris, Alyssa. (2014). The Psychology of Spite and the Measurement of Spitefulness. Psychological assessment. 26. 10.1037/a0036039.
  • Marcus, D. K., & Norris, A. L. (2016). Spite. In V. Zeigler-Hill & D. K. Marcus (Eds.), The dark side of personality: Science and practice in social, personality, and clinical psychology (pp. 121–133). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/14854-007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.