Emotionell misshandel och ångest: hur är de relaterade?

Emotionell misshandel och ångest: hur är de relaterade?
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Hur är emotionell misshandel och ångest relaterade till varandra? Ångest är ett vanligt symptom som människor som har haft relationer med misshandel drabbas av. Men inte all misshandel i relationer är fysisk. Det finns en annan typ av misshandel som också är mycket vanlig: ​​emotionell misshandel.

Denna typ av misshandel har allvarliga och betydande konsekvenser för offret. I den här artikeln tar vi en titt på hur emotionell misshandel och ångest är relaterade till varandra. Vi tittar också närmare på effekterna.

“Våld, oavsett hur det manifesterar sig, är ett misslyckande.”

Jean-Paul Sartre

Vad är emotionell misshandel?

Emotionell misshandel är ett begrepp som beskriver ett beteende som någon använder för att skada, kontrollera, manipulera eller skrämma sin partner. Det är övergrepp mot någons känslor snarare än personens fysiska kropp. Det finns dock mer subtila former av emotionell misshandel och ångest som kan uppstå i relationer, så det kan vara svårt att avgöra när det uppstår.

Emotionell misshandel i ett förhållande

Några mycket tydliga uttryck av emotionell misshandel och ångest är:

  • Att hota att ta livet av sig om ens partner lämnar en eller gör något som man inte vill att denne ska göra.
  • Frekvent komma med sårande förolämpningar, uttalanden eller förnedring.
  • Försöka kontrollera den andra personens beteende, inklusive dennes utseende, vem denne kan träffa och vad denne kan göra i sitt dagliga liv.
  • Hota eller ha ett skrämmande beteende.
  • Manipulera den andra personen.

Här är andra mycket mer subtila tecken:

  • Så kallad “silent treatment” där en person vägrar att prata med den andra.
  • Att neka att ha sex med sin partner tills man får vad man vill ha.
  • Negativa skämt utan komplimang eller försök att öka personens självkänsla.
  • Hota att lämna ett förhållande eller lämna hemmet efter ett litet bråk.
  • Förbjuda den andra personen att prata med någon annan av motsatt kön.
  • Kontrollera sin partners telefon för att se vem denne har ringt och vem denne har skickat meddelanden till etc.
  • Att ofta vara svartsjuk, även utan någon uppenbar anledning.
  • Att skylla på den andra personen för saker som går dåligt i ens eget liv.

Mycket få människor kan säga att de aldrig har lidit av emotionell misshandel och ångest på grund av beteenden från deras partners, barn, föräldrar eller andra människor. Men om dessa beteenden ofta visar sig och påverkar det sätt som du eller din partner tänker, känner eller handlar, kanske du befinner dig i ett förhållande med emotionell misshandel och ångest.

Effekter som du inte kan se

Emotionell misshandel och ångest kanske inte leder till övergrepp med fysiska blåmärken eller risker för allvarlig kroppsskada; men effekterna i relationer är allvarliga. Faktum är att denna typ av misshandel kan orsaka bestående känslomässiga konsekvenser.

Människor som lever i ett förhållande med emotionell misshandel och ångest kan känna att de är värdelösa eftersom deras förhållande kan köra deras självförtroende och självkänsla i botten. De kan också bli ledsna eller deprimerade och känna smärta utan uppenbar anledning. Dessutom kan de vara rädda för att deras partner kan lämna dem.

Men alla upplever inte dessa symptom. Alla är olika. Till exempel eftersom emotionell misshandel och ångest kan vara bilateralt (det vill säga att båda misshandlar varandra), vilket innebär att båda parter kan uppvisa liknande beteenden, som ilska, “silent treatment” eller skrik.

En kvinna tittar på sig själv i en trasig spegel

Följder av emotionell misshandel

Den ångest som vi pratat om i denna artikel kan vara livet ut om den lämnas obehandlad. I själva verket är ångest kanske ett av de vanligaste symptomen på emotionell misshandel. Ibland kan ångesten begränsas till förhållandet. Andra gånger kan den även sprida sig till andra situationer eller relationer, som på arbetsplatsen. Den kan även bestå när du avslutar det giftiga förhållandet.

Emotionell misshandel orsakar ofta ångest eftersom det är den nästintill perfekta kombinationen av förhållanden som ger upphov till ångest:

  • Det orsakar kronisk stress, vilket är en av de vanligaste orsakerna till ångest.
  • Det orsakar överdrivet grubbleri.
  • Leder till låg självkänsla och lågt självförtroende.
  • Gör att människor känner sig nervösa och oroliga eftersom andra människor kan skada dem igen.
  • Det berövar dem också socialt skydd eftersom det orsakas av någon de behöver för stöd.

Denna kombination av olika problem innebär att emotionell misshandel lätt kan utlösa ångestsymptom hos dem som genomlever denna situation på kort och lång sikt. I allvarliga fall kan det leda till en kombination av ångest och depression, eller till och med panikattacker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.