Lagsport och personlig utveckling: hur är de sammankopplade?
Lagsport har inflytande på personlig utveckling. Sport är en oändlig källa till både fysisk och mental hälsa. Den hjälper oss inte bara att släppa ut energi på ett riktat och kontrollerat sätt utan kan också vara ett incitament för vår personliga utveckling.
Sport är ett extraordinärt verktyg under samtliga stadier av livet. Detta är ännu mer relevant när vi fortfarande är unga och utvecklar våra personligheter.
Stadierna under barndomen och tonåren är avgörande. Dessa är de perioder i livet då vi är mest sårbara. Därför kommer det som inträffar under dessa faser att ha positivt eller negativt inflytande på utvecklingen av oss som individer. Dessutom kommer det att påverka vår personliga tillväxt.
I många fall är idrottsarenan platsen där en person först börjar arbeta mot ett gemensamt mål. Följaktligen offrar en individ sina egna personliga intressen för det gemensamma intresset inom en lagsport.
Till exempel kanske ett barn vill spela positionen som forward i ett fotbollslag. Men för laget skulle det vara bättre om barnet spelar som back. Det är dags att förhandla, ge efter och uppskatta effekterna av generositet och uppoffring.
I den här artikeln vill vi prata om alla de fördelar som en lagsport kan erbjuda. Vi börjar med att diskutera personlig utveckling.
Vad är personlig utveckling i lagsport?
Personlig utveckling är en process där människor försöker upptäcka eller fullkomna alla sina potentiella styrkor. Tanken är att uppnå våra målsättningar, önskningar och ambitioner, motiverade av vårt intresse för att nå våra mål och behovet av att ge mening till våra liv (Dongil E. och Cano A., 2014).
Denna utveckling beror på många faktorer, från den miljö vi växer upp i, till våra individuella egenskaper eller det samhälle vi befinner oss i. I själva verket skulle vi säga att biologiska processer och individuella och sociala processer formar en personlig utveckling.
Eriksons epigenetiska princip hävdar att alla människor har en grundläggande utvecklingsplan. Bortsett från den här planen som består av samtliga delar, har var och en av dem sin mest lämpliga tid för mognad och aktivitet tills de alla fungerar tillsammans (som citerat i Bordignon, 2005).
Lagsporter
Med avseende på definitionen av personlig utveckling och hur den beskrivs i inledningen är det lätt att se kopplingen till idrott.
I lagsporter samarbetar olika lagkamrater för att nå målen för spelet. Det gemensamma målet bör uppnås genom en samförståndsstrategi och godkännas av medlemmarna i laget.
På samma sätt skulle vi kunna dra slutsatsen att det som motiverar gruppen är att uppnå de mål som anges i förväg. Det är viktigt att förstå att det finns uttryckliga regler som deltagarna måste följa för att delta i en sport. Som förväntat har dessa regler att göra med respekten för spelet, dess lag och de personer som deltar.
Följaktligen, om reglerna inte respekteras, kommer det att implementeras sanktioner från domaren. Det kommer också att få konsekvenser från motståndarlaget och spelarens eget lag. Denna idé om standarder är det som gör det möjligt för idrottarna att hålla sig i linje och skydda sporten från vissa individer och från andra grupper.
Med tanke på att sport kan leda till personlig utveckling kommer utövandet av en lagsport med många fördelar. Dessutom främjar sport färdigheter och värderingar som kan utvecklas via träning:
- tillhörighetskänslor
- grupparbete
- respekt
- beslutsfattande
- lojalitet
- problemlösning
- disciplin
- ansvar
- empati
- jämställdhetsarbete
- aktivt lyssnande
- lärandet om hur du utnyttjar fritiden på ett bra sätt.
Slutsats
Det finns olika sätt att träna lagsporter. De mest populära tenderar att vara fotboll och basket. Det finns även många andra, såsom rugby, handboll, vattenpolo, synkroniserad simning, volleyboll, forsränning etc. Alla dessa kan leda till att man som individ kan utveckla nyttiga värderingar samt lära sig pragmatiska färdigheter.
Sammanfattningsvis är det viktiga att delta i aktiviteter som gör att vi kan växa och utvecklas inom alla aspekter av livet. Som ett resultat kan de hjälpa oss att förbli oberoende och bemyndigade människor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bordignon, N. A. (2005). El desarrollo psicosocial de Eric Erikson. El diagrama epigenético del adulto.
- Buceta, J. M. (1995). Interveción psicológica en deportes de equipo. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología, 48(1), 95-110.
- Collado, E. D., & Vindel, A. (2014). Desarrollo personal y bienestar. Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés. España.
- Garcia Mas, A., & Vicens Bauzá, P. (1994). La psicología del equipo deportivo: Cooperación y rendimiento. Revista de Psicología del Deporte, 3(2), 0079-89.
- Salguero, A. R. C. (2010). El deporte como elemento educativo indispensable en el área de Educación Física. EmásF: revista digital de educación física, (4), 23-36.
- Sanmartín, M. G. (2004). El valor del deporte en la educación integral del ser humano. Revista de educación, 335, 105-126.