5 filmer som kommer öppna ditt sinne och din själ
Att komma bort från rutinen är något vi måste göra för att sammankoppla med kreativiteten som vårt vardagliga liv ibland rycker undan från oss. Att gå till ett museum, en konsert eller en intressant utställning kan också hjälpa till att frigöra oss från stressen vi normalt sett samlar på oss under veckan. Dessa är bara tre exempel av många på sätt att öppna ditt sinne och din själ.
Vi kanske inte har tid eller möjlighet att ägna oss åt dessa aktiviteter regelbundet, men de flesta av oss har åtminstone internet eller TV, så att vi kan se på en bra film.
Personligen får jag en rejäl skjuts av att se på en film som rekommenderats eller som jag väntat länge på att få se. Jag fortsätter att vara exalterad över att se en ny film eftersom filmer är som magi på en duk för många av oss.
Dessa fem filmer kommer öppna ditt sinne och din själ.
“Amour” av Michael Haneke
“Amour” regisserades av den store, österrikiske regissören Michael Haneke och är en kärlekshistoria där protagonisten lider av en degenerativ sjukdom.
Hennes man försöker göra så mycket som möjligt för att hennes liv ska vara värdigt. Det kommer påminna dig om handlingen i “The Notebook”, men låt mig säga att kvaliteten och äktheten hos karaktärerna inte går att jämföra.
I filmen ser vi sann kärlek, till exempel i scenerna där vi ser lidandet och ångesten av att ha en älskad i smärta. Det reflekterar universella dilemman, såsom rätt sätt att hantera en situation som är bortom vår kontroll vid slutet av livet.
Filmen betonar vikten av de små detaljerna och hur de enklaste av minnen är de som kommer tillbaka i slutet av livet. Slutet är en allegori om döden, poesi och generositet som inte kommer lämna dig oberörd.
Öppna ditt sinne och din själ med “In the House” av François Ozon
Denna film är relativt ny, men har fått mycket bra recensioner där den har visats. Inledningsvis verkar filmen simpel, men den växer gradvis i komplexitet. Därmed lämnar den dig vilsen såväl som förvirrad angående vad som kommer hända.
Den berättar historien om en student och hans lärare – en student som kommer från en dysfunktionell familj och omgivningar som inte uppmuntrar ett intresse i litteratur. Studenten överraskar läraren med berättelserna han kommer med till klassen, och det är då som förhållandet blir besatt.
Parallellt med detta förhållande mellan student och lärare börjar de utveckla andra berättelser. Deras band korsar därmed gränserna för vad som kan anses vara utbildning. Genom studentens berättelser ser läraren likheter med vad han upplevt under livet (han är en misslyckad författare och hans äktenskap gömmer oväntade hemligheter).
“Doktor Zjivago” av David Lean
Doktor Zjivago är en klassiker. Om du redan har sett den föreslår jag att du ser den igen. Den erbjuder nämligen olika perspektiv beroende på vilken fas i livet du befinner dig i. Och du inte sett den så måste du göra det snarast. Det är ren poesi som förvandlas till bilder på duken.
Filmen utspelar sig under den ryska revolutionen mot tsarerna. De två protagonisterna är Yuri Zjivago och Lara – två älskare i en dålig tidsperiod och än mer komplicerad känslomässig situation eftersom de båda är gifta.
Lara är en kvinna som verkar full av oskuld, men som inte är det; hon är passionerad och har levt ett komplicerat liv. Yuri Zjivago är å andra sidan medlem i societetens slutna cirkel. Han är en man som representerar människans ädlaste principer… Men för kärleken måste han agera på ett sätt där dessa principer ifrågasätts.
Dialogen i filmen, bilderna och de dilemman alla karaktärer ställs inför, kommer väcka existentialismen hos några av Rysslands bästa klassiska författare.
“De 400 slagen” av François Truffaut
I “De 400 slagen” gör den legendariska, franska regissören Truffaut en hyllning till biografen med stora bokstäver. Han transporterar oss till Paris på 50-talet för att berätta den dramatiska historien om Antoine – ett barn som springer från ett problem till ett annat i ett försök att fly ändlösa institutionsfel och ett hotfullt hem.
Hans mor blir gravid och ofrivillig, ensamstående förälder. Senare väljer hon att dejta kontinuerligt, och Antoine blir ignorerad och avskydd. Han tror sig vara orsaken till hennes problem.
Antoine genomgår alla former av hårda och orättvisa situationer, men hans livliga och positiva attityd låter honom finna logik i sitt liv, trots dessa omständigheter.
Öppna ditt sinne och din själ med “Caché” av Michael Haneke
Jag lämnar dig med ytterligare en av regissören Michael Hanekes filmer, “Caché“. Den existentiella analysen i filmen och sättet den greppar publiken med blinkningar och kameraspel är inte bara biofilm, utan ren psykologi.
Protagonisten, George, börjar motta konstiga band som indikerar att någon bevakar hans hem och familj. Varje gång blir banden och teckningarna mer förbluffande, och han kan inte relatera till något i livet.
Gradvis börjar han pussla ihop allt. I denna film vill han tydliggöra att allt du gör i livet sparas i andras sinnen, även om det inte sparas i ditt… kanske är vi många som undertrycker händelser som är obehagliga.
När du ser dessa fem filmer kommer du öppna ditt sinne och din själ. Filmerna kan även erbjuda dig många lärdomar och framkalla starka känslor…