Sju filmer om sorg
Filmskapande är en konst som gör mer än att bara berätta en historia. Det speglar också samhällets värderingar, såväl som mänskliga känslor och lärande. I själva verket fungerar det som ett verktyg för utbildning och social medvetenhet. Ett återkommande tema i filmer är förlust och hur karaktärerna som upplever det hanterar sin situation. Därför ska vi idag lista sju filmer om sorg, så att vi kan fördjupa oss lite mer i denna naturliga och smärtsamma process.
Sorg är något helt naturligt och en känsla som vi alla upplever när vi står inför en förlust. Det tillåter oss att anpassa oss och möta vår nya verklighet. Sorg uppstår när en närstående dör, men också när vi upplever uppbrott eller förlust av jobb etc. De filmer vi har valt ut handlar dock om sorg relaterad till döden.
Sju filmer om sorg
Dessa sju filmer om sorg får dig att reflektera över liv och död, känslor och mänsklig bräcklighet, samt hur människor hanterar sorg. Faktum är att karaktärerna i dessa filmer alla har sina egna sätt att hantera det. Dessa filmer kommer också göra dig medveten om att sorg inte är en linjär process.
21 gram (2003)
Hur mycket vikt tappar vi när vi dör? Tydligen är det 21 gram. Den här amerikanska filmen regisserades av Alejandro González Iñárritu. Den talar om hopp, mänsklighet, elände och överlevnad.
Vi möter tre karaktärer som upplever intensiva känslor och som har upplevt döden på nära håll. De är Paul, Jack och Cristina, förenade av en oväntad olycka.
Seven Pounds (2008)
En annan av våra filmer om sorg är Seven Pounds med Will Smith i huvudrollen. Den skildrar historien om en inspektör från Los Angeles IRS som siktar på att förändra livet för sju personer. Varför gör han detta? Det är ett mysterium som till slut avslöjas. En dag träffar han Emily, en ung sjuksköterska som är under utredning av finansministeriet, som han blir kär i. Tragiskt nog är Emily döende.
Camino (2008) – en av de bästa bland spanska filmer om sorg
Camino är en annan riktigt imponerande film om sorg. Det är en spansk film regisserad av Javier Fesser som visar oss äventyret för en 11-årig flicka, Camino, som kommer från en Opus Dei-familj.
Camino blir allvarligt sjuk i cancer. Genom hennes berättelse ser vi hur medlemmarna i hennes familj hanterar denna process på extremt olika sätt. Det är en film som får dig att reflektera över liv och död, religion, tro, smärta och kärlek.
The 5th Quarter (2010)
Den här filmen regisserades av Rick Bieber. Den berättar historien om Luke Abbate, en populär lacrosse- och fotbollsspelare. När 15-årige Luke dödas i en bilolycka orsakad av en hänsynslös förare, bestämmer hans bror Jon sig för att hylla honom genom fotbollen. Det är en film som lär oss att det inte finns något enskilt sätt att sörja.
Extremt högt och otroligt nära (2011)
Extremt högt och otroligt nära, regisserad av Stephen Daldry och baserad på romanen av Jonathan Safran Foe, är en annan av de filmer om sorg som vi rekommenderar.
Den berättar historien om Oskar Schell, en brådmogen 11-årig pojke, uppfinnare, smyckesdesigner, astrofysiker och pacifist. Hans far dör i attackerna den 11 september varefter Oskar hittar ett mystiskt kuvert med en nyckel inuti. Därifrån påbörjar han en sökning för att hitta låset som nyckeln öppnar.
One True Thing (1998)
En dramafilm där vi möter Ellen Gulden, en ambitiös journalist som bara lever för att arbeta. En dag får Ellen beskedet att hennes mamma är allvarligt sjuk och hon bestämmer sig för att återvända till sin hemstad med henne.
Som ett resultat av den resan hamnar hon i en intensiv samexistens med sina föräldrar som gör att hon kan lära känna dem på djupet. Det gör filmen till en mogen och inspirerande reflektion över död och sorg.
Rabbit Hole (2010) är en av våra mest hoppingivande filmer om sorg
Den sista av våra filmer om sorg regisserades av John Cameron Mitchell och i huvudrollerna ser vi Nicole Kidman och Aaron Eckhart. Den berättar historien om ett gift par som försöker komma över sin fyraårige sons död i en bilolycka.
Den här filmen är anpassad från en pjäs med samma titel av David Lindsay-Abaire, vinnare av Pulitzerpriset (dramakategorin). Enligt kritikerna är det en bra film som visar oss “förlustens förödelse och hoppets långsamma och tysta återkomst”.
Tack vare filmens värld lär vi känna nya realiteter och skaffar oss nya lärdomar. Faktum är att vi genom att förstå våra känslor och våra egna processer som människor genom film, kan få nya perspektiv och till och med växa som människor.
Om du är sugen på att se en film som handlar om död, sorg och allt som dessa upplevelser kan ge, prova då en av titlarna från vår lista.