Kan antidepressiva och ångestdämpande medel kombineras?

Har du fått antidepressiva och ångestdämpande medel för att behandla depression? Vill du veta om det föreligger någon risk när du konsumerar dessa två läkemedel samtidigt? Du kan skingra alla tvivel genom att läsa den här artikeln.
Kan antidepressiva och ångestdämpande medel kombineras?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2023

Många patienter undrar om det är säkert att kombinera antidepressiva och ångestdämpande medel. Under vissa förutsättningar är svaret ja. Faktum är att en kombination av de två är en vanlig strategi för behandling av depression. Denna psykofarmakologiska metod är också vanlig när patienten samtidigt uppvisar ångest.

Patienter med låg energi, aptitstörningar, känslor av hopplöshet och oroliga tankar har stor nytta av denna kombination. Men de bästa resultaten uppnås alltid när de kombinerar psykologisk terapi med användningen av dessa läkemedel.

Depression åtföljs ofta av tillstånd av ångest, irritabilitet och sömnlöshet.

Hur antidepressiva och ångestdämpande medel kan vara till hjälp

Antidepressiva och ångestdämpande medel används ofta vid behandling av depression. En forskningsstudie utförd av Hôpital St-Antoine i Paris bekräftar att ångest ofta samexisterar tillsammans med depression. Av denna anledning ordinerar läkare ofta också ångestdämpande medel.

Vi kommer att kortfattat analysera dessa två typer av läkemedel som för närvarande är de mest utskrivna i världen. De anses vara säkra och godkänns av medicinska organisationer. Och när de tas korrekt, orsakar de inte beroende. Biverkningarna av dem är också ganska hanterbara.

Antidepressiva medel

Antidepressiva läkemedel ordineras för att behandla humörstörningar (ångest och depression) och för att behandla kronisk smärta. För närvarande är de vanligaste förskrivna selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Till exempel fluoxetin och sertralin.

Dessa läkemedel tar flera veckor att få effekt. Dessutom bör patienterna endast ta dem under en begränsad tid. Därtill bör de aldrig hoppa över tabletter och uttag bör ske gradvis. Det är dock inte alla som har nytta av dem. Följaktligen är det en liten andel av befolkningen som kräver andra resurser.

Ångestdämpande medel (Anxiolytika)

Anxiolytika behandlar ångestsyndrom och sömnproblem. De påverkar det centrala nervsystemet, mer specifikt, gamma-aminosmörsyra (GABA), som genererar en hämmande verkan. Detta minskar aktiviteten i det centrala nervsystemet och ger en känsla av lugn och avslappning.

Anxiolytika ger lugnande och antikonvulsiva effekter. De vanligaste är bensodiazepiner. Till exempel diazepam, lorazepam och alprazolam.

Dessa läkemedel är effektiva för att minska ångestsymptom och hjälpa patienten att sova. Å andra sidan kan de ha biverkningar som dåsighet, yrsel, förvirring och problem med korttidsminnet. På grund av att de kan orsaka beroende bör de användas med försiktighet och under övervakning.

Pillerburk och piller
Allvarlig depression behandlas ofta med en kombination av antidepressiva läkemedel och bensodiazepiner.

Kombination av antidepressiva och ångestdämpande medel: syfte, effektivitet och associerade effekter

Samexistensen av depression med ångestsyndrom är vanligt. Av denna anledning är det möjligt att kombinera antidepressiva och anxiolytika. Detta är en säker och rekommenderad praxis inom det medicinska samfundet. Faktum är att det är särskilt användbart eftersom fallen av patienter som uppvisar allvarlig depression tillsammans med ångestsymptom ökat avsevärt de senaste åren.

En forskningsstudie utförd av Emory University i USA visar att dessa två tillstånd ofta uppträder som subsyndromala symptom. Det innebär att patienten kanske inte uppfyller alla kriterier för att en tydlig diagnos av depression och/eller ångest ska kunna ställas. Faktum är att en kombination av båda dessa kliniska tillstånd uppstår.

Är behandlingen effektiv?

År 2004 publicerade Journal of Psychiatry and Neuroscience en studie om samtidig användning av båda läkemedlen. Den visade att kombinationen av antidepressiva och ångestdämpande medel är säkert och användbart under de första veckorna av behandlingen och ger snabb förbättring. Om patienterna dessutom får adekvat psykologisk terapi blir effekterna ännu mer positiva. Dessutom undviker de återfall.

Vi vet att anxiolytika eller bensodiazepiner ökar effekten av antidepressiva medel. Men efter några veckor är det lämpligt att gradvis dra tillbaka den förstnämnda. Långvariga eller permanenta behandlingar av dessa två läkemedel är bäst att undvika om möjligt.

Kombinationen av antidepressiva och bensodiazepiner är effektivare än antidepressiva enbart, särskilt vid behandling av egentlig depression.

De associerade biverkningarna

Att kombinera antidepressiva och ångestdämpande medel under en, fyra eller sex månader har milda och allmänt acceptabla biverkningar. De är som följer:

  • Yrsel
  • Trötthet
  • Dåsighet
  • Förstoppning
  • Möjligt illamående
  • Förändringar i aptit
  • Känsla av muntorrhet
  • Sämre reaktionstider
  • Möjlig minskad sexlust

Men om en patient tar dessa psykoaktiva läkemedel under en längre period kan denne uppleva andra lite svårare symptom. Som regel manifesterar de sig enligt följande:

  • Kronisk trötthet
  • Viktökning
  • Sexuella problem
  • Sömnstörningar
  • Matsmältningsproblem
  • Förändringar i menstruationen
  • Känslor av beroende
  • Möjliga hjärtförändringar, såsom takykardi
  • Humörsvängningar och en ökad tendens till depression.
  • Kognitiva problem. Till exempel svårigheter att fokusera uppmärksamheten, små minnesförluster osv.
Kvinna i terapi som frågar om effekterna av att kombinera antidepressiva och anxiolytika
Den bästa strategin för att hantera depression är psykologisk terapi. Läkemedel kan hjälpa, men de löser inte problemet.

Varningar när du tar antidepressiva och ångestdämpande medel samtidigt

En kombination av antidepressiva och ångestdämpande medel är fördelaktig eftersom bensodiazepiner förstärker effekten av läkemedel som fluoxetin och sertralin. Denna kliniska strategi är säker och användbar. Men psykotropa läkemedel sätter inte stopp för sjukdomen av sig själva, även om de hjälper. De återställer alltså inte autonomin till patienten permanent.

Faktum är att psykologisk terapi är den bästa strategin för att hantera en depressiv sjukdom med ångestkomorbiditeter. Kognitiv beteendeterapi och Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är båda till hjälp. Att kombinera dessa terapier med läkemedel – om läkaren anser det lämpligt – kan vara extremt effektivt.

Slutligen måste vi betona behovet av att alltid följa specialisternas råd om du tar ångestdämpande och antidepressiva medel. Hoppa inte över tabletter och, i händelse av några oväntade biverkningar, tveka inte att rådfråga din läkare. Denne kan alltid ordinera alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bespalov, A. Y., van Gaalen, M. M., & Gross, G. (2010). Antidepressant treatment in anxiety disorders. Current topics in behavioral neurosciences2, 361–390. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21309117/
  • Dunlop, B. W., & Davis, P. G. (2008). Combination treatment with benzodiazepines and SSRIs for comorbid anxiety and depression: a review. Primary care companion to the Journal of clinical psychiatry10(3), 222–228. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18615162/
  • Kanba S. (2004). Although antidepressants and anxiolytics are frequently used together to treat depression in the acute phase, how effective is the concomitant use of these drugs? Journal of psychiatry & neuroscience: JPN29(6), 485. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524966/
  • Martin P. (2006). L’association antidépresseur et anxiolytique aujourd’hui: bilan et prospective [Coadministration benzodiazepine and antidepressant drugs: the state of art]. L’Encephale32(5 Pt 1), 753–766. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17099600/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.