18 musikaliska filmer för alla smaker
Musikteatern går tillbaka till slutet av 1800-talet och har sedan dess anpassats till moderna tider. Fortfarande idag kan vi njuta av ett stort antal musikaler som i teatersalongerna, men en stor del av dem har även nått filmduken. Välkommen till vår lista över de 18 musikaliska filmer som förtjänar särskilt omnämnande.
I denna artikel ska vi presentera ett litet men varierat urval av musikaliska filmer från de senaste 80 åren. Musik och film är alltid en vinnande kombination och kan vara ett bra recept för att göra våra bistraste dagar lite muntrare.
Givetvis kommer du säkert att sakna några av dina egna favoriter på listan, men å andra sidan kommer du finna andra som väcker din nyfikenhet. Vårt lilla urplock rymmer en mängd olika smaker och vi är övertygade om att du kommer att hitta något som faller dig på läppen.
Vår lista över världens främsta musikaliska filmer
1. Trollkarlen från Oz (The Wizard of Oz), Victor Fleming (1939)
Vid den här tiden var människor vana vid att se verkligheten i svart och vitt. Så tänk hur otroligt det måste ha varit för dem att upptäcka hur en fantastisk värld i färger öppnade sig inför deras ögon!
Filmen som gjorde Judy Garland till en legend utgör en viktig del av filmhistorien och var utan tvekan epokgörande för musikaliska filmer.
Den odödliga sången, Somewhere Over the Rainbow, och den fantastiska berättelsen har för evigt etsat sig fast i våra minnen. UNESCO har inkluderat den i sitt register över världsminnen.
2. Singin’ in the Rain, Gene Kelley och Stanley Donen (1952)
Filmen var en metafiktion av filmkonsten under första hälften av 1900-talet. Gene Kelleys oförglömliga dans i regnet har imiterats och parodierats till leda och användes även i en våldsscen i Stanley Kubricks Clockwork Orange.
3. West Side Story, Robert Wise och Jerome Robbins (1961)
West Side Story är en annan klassiker. Berättelsen behöver knappast någon introduktion, eftersom den är en modern tappning av Romeo och Julia.
Handlingen utspelar sig på New Yorks gator istället för i de gamla stadsdelarna i Verona. Och rivalerna? Sharks, ett gäng av costaricanskt ursprung, och Jets, som är av europeiskt ursprung.
4. Mary Poppins, Robert Stevenson (1964)
Givetvis skulle vi inte kunna utesluta denna barnklassiker från listan över våra bästa musikaliska filmer. Det är en film som trots sin ålder fortsätter att tjusa generation efter generation.
Det är den Disneyfilm som fått störst antal Oscarsnomineringar (13 totalt). Och den vann fem av dessa! Filmen, med Julie Andrews och Dick van Dyke i huvudrollerna, kombinerar verkliga och tecknade bilder, vilket vid denna tid var något helt otroligt.
5. Paraplyerna i Cherbourg (Les Parapluies de Cherbourg), Jacques Demy (1965)
Filmen var under en lång tid en kultfilm och den introducerade oss till en mycket ung Catherine Deneuve, även om hennes röst dubbades av den franska sångerskan Danielle Licari.
Paraplyerna i Cherbourg är ett romantiskt drama, där sociala skillnader får förödande konsekvenser för förhållandet mellan huvudrollsinnehavarna.
6. Spelmannen på taket (Fiddler on the Roof), Norman Jewison (1971)
Nu lämnar vi 1960-talet bakom oss och går in i ett årtionde som var särskilt produktivt för musikaler. I en ukrainsk by försöker mjölkutköraren Tevje att få sina döttrar bortgifta till goda män som kan garantera familjens ekonomiska stabilitet.
Filmen återspeglar en relativt turbulent period full av förändringar, då den judiska diasporan försökte överleva under tsarernas tid. Särskilt intressant är hur filmen lyckas bryta igenom den fjärde väggen (barriären mellan skådespelarna och publiken) och skapa en speciell anknytning till åskådaren.
7. Cabaret, Bob Fosse (1972)
Som vi påpekade så gav detta decennium oss några av de mest betydelsefulla musikaliska filmer som någonsin gjorts. Det går inte att glömma den energiska och outtröttliga Liza Minelli, som spelade rollen som Sally Bowles.
Om Judy Garland blev en ikon tack vare en musikal så var det hennes dotter Lizas lott att göra detsamma med Cabaret. I 1930-talets Berlin cirkulerar nattlivet runt en mötesplats känd under namnet Kit Kat Klub.
Sally, en ung amerikanska, är showens stjärna. Vanvördig och vulgär, men samtidigt sofistikerad, är det hon som stjäl föreställningen i Cabaret. Några år senare, 1979, överraskade Fosse publiken än en gång med en bisarr musikal som fått namnet All that Jazz.
8. The Rocky Horror Picture Show, Jim Sharman (1975)
Apropå vanvördiga karaktärer så skulle vi inte kunna utelämna den excentriske Frank-N-Furter från vår lista över musikaliska filmer. Musikalen The Rocky Horror Picture Show som är skapad av Richard O’Brian och adapterad av Sharman är i högsta grad en kultmusikal, som överlevt i skuggan, utanför tidens förebilder och normer.
Intressant nog reagerade biobesökarna på ett ovanligt sätt på musikalen. De började klä ut sig när de gick för att se den och interagerade även med filmen under visningarna. Musikalen har blivit lite av en myt, en film som bröt med stereotyper och talade om sexuell frihet på ett häpnadsväckande sätt som fortsätter att fängsla anhängare i alla världens hörn.
9. Grease, Randal Kleiser (1978)
Grease är utan tvekan en av de mest kända musikalerna genom tiderna. Filmen, som gjorde Olivia Newton-John och John Travolta berömda, följde på ett tidigare experiment i samma genre, Saturday Night Fever (John Badham, 1977).
Men trots att filmen fortfarande är ikonisk och medryckande, så har Grease med tiden faktiskt förlorat lite av sin magi.
10. Hair, Milos Forman (1979)
Vi avslutar 70-talet med en musikal som var mycket representativ för denna period. Hippierörelsen, Vietnamkriget och rockmusik är de ingredienser som ingår i musikalen Hair.
Den är en bearbetning av en musikal som skapades tio år tidigare och som redan hade haft stor framgång på Broadway. För att sammanfatta handlingen kan man säga att den skildrar kärlek i möte med krig.
11. Blues Brothers (The Blues Brothers), John Landis (1980)
Idén till den här ikoniska filmen kom från TV-programmet Saturday Night Live. I en av showerna framförde John Belushi och Dan Aykroyd en liten musikalisk sketch med komiska övertoner som kallades The Blues Brothers.
Sången växte i popularitet och gav efter en tid upphov till en komplett musikal som fann vägen till bioduken. Resten är historia, och den oförglömliga filmmusiken har sedan dess suttit inristad i våra minnen.
12. Meningen med livet (The Meaning of Life), Terry Jones (1983)
Denna Monty Python-musikal har i viss mån blivit överskuggad av den oerhörda framgång som uppnåddes med Ett herrans liv (The Life of Brian), 1979.
Förutom att roa oss med sin udda humor uppmuntrar filmen oss också att reflektera över filosofiska frågor. Vad är meningen med livet? Mitt i all komik och absurditet försöker Monty Python-gänget att finna svar på dessa frågor i denna egendomliga musikal.
13. Lilla skräckaffären (The Little Shop of Horrors), Frank Oz (1986)
Under 1960-talet hade en B-film premiär under titeln The Little Shop of Horrors. Efterhand blev detta den mest beskådade B-filmen i historien. Över 2o år senare kom Frank Oz att hedra den på bäst tänkbara sätt genom att 1980 göra en nyinspelning av den som ingen bör missa. Komedi, skräck och musik blandas i Lilla skräckaffären.
14. Cry-Baby, John Waters (1990)
John Waters lärde oss att älska skräp, att finna skönhet i det fula och att låta oss fascineras av dålig smak. Hans musikal Cry-Baby är en sann parodi. I filmen möter vi en ung man som har förmågan att göra flickorna i hans high school tokiga genom att fälla en enda tår.
Rollbesättningen består av bl.a. Johnny Depp och Iggy Pop. Cry-Baby är en rolig och också grotesk film som driver med stereotypa tonårsmusikaler, som t.ex. ovannämnda Grease.
15. The Nightmare Before Christmas, Henry Selick (1993)
I motsats till vad man skulle kunna tro var det inte Tim Burton som regisserade den här filmen. I själva verket var han producent. Huvudpersonen och manuset i allmänhet går tillbaka till en idé som Burton utvecklade i form av en dikt.
Vi skulle inte kunna sammanställa denna lista utan att lämna ett litet utrymme för animerade filmer. Det är en genre som har producerat otaliga musikaliska filmer, men en av de mest minnesvärda av dessa är kanske just The Nightmare Before Christmas.
16. Priscilla – öknens drottning (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert), Stephan Elliott (1994)
Om The Rocky Horror Picture Show gjorde oss galna under 70- och 80-talen så hade Priscilla samma effekt under 90-talet. Den var rolig och ikonisk, och filmmusiken reflekterade tidsperioden på ett utmärkt sätt. Men samtidigt behandlade den ett starkt tema: mänsklighet.
I filmen får vi möta några dragqueens vars personliga berättelser väcker vår sympati, och utöver dragdrottningens färgstarka värld tar filmen även upp ett dramatiska tema som syftar till att fördöma homofobi.
17. Moulin Rouge, Baz Luhrmann (2001)
Moulin Rouge kom vid en tid då musikaliska filmer inte tycktes dra särskilt mycket publik. Musikalen, med Nicole Kidman och Ewan McGregor i huvudrollerna, är en av de mest populära filmer som gjorts under de senaste årtiondena, även om den fick ett blandat första mottagande av kritikerna.
Anakronismer och estetiska excesser gör den till en ganska ovanlig musikal. Det verkar som om den skapat en egen genre som tilltalar publiken, dock inte kritikerna i lika hög grad. Hursomhelst så blev Moulin Rouge en succé och filmen fick publiken att på nytt uppskatta musikaliska filmer.
18. La La Land, Damien Chazelle (2016)
Under det senaste årtiondet verkar det som om publiken har återupptäckt sin kärlek för musikaliska filmer. Ett exempel är La La Land, 2016, som drog in en massa pengar i biljettkassan. Denna genre, som en tid förefallit så föråldrad, verkar nu äntligen uppleva en ny guldålder.
Idén och berättelsen är bekanta för oss från tidigare filmer och musikalen påminner på många sätt om andra filmer på vår lista. Detta var en film som var viktig för sin tid och den gjorde enorm succé.
Det finns säkert många titlar som saknas på vår lista och genren är oerhört fruktsam. Det är svårt att göra ett urval och smak är något som är helt subjektivt. Emellertid hoppas vi att du tyckte om detta lilla urplock och att det gett dig lust att återupptäcka några av dessa filmer (eller att upptäcka dem för första gången) och att dansa till deras musikaliska rytmer.
“Utan musik vore livet ett misstag.”
-Friedrich Nietzsche-