A Beautiful Mind: Att hantera schizofreni
John Forbes Nash, en matematiker och vinnare av Nobelpriset inom ekonomi, är protagonisten i “A Beautiful Mind“. Det är en film som inte bara vann fyra Oscar, där den drog till sig uppmärksamheten från Hollywood Studios. Den lyckades även dra till sig uppmärksamheten från specialister inom psykologi och psykiatri tack vare dess presentation av schizofreni.
Filmen berättar hur en person lärde sig leva med schizofreni genom hela sitt liv genom att applicera en regel som heter “varje problem har en lösning”.
“Nej, jag tror inte på tur, men jag tror på att uppskatta saker som är värda det.”
-John Nash-
Mental dualitet
John Forbes Nash levde i en konstant dualitet skapad av hans eget sinne. Han var därför tvungen att skilja mellan fantasi och verklighet på grund av sin schizofreni.
Hallucinationerna försvann aldrig från hans liv. Men han lyckades hålla dem på avstånd så att han efter år av besök hos psykologer och läkare än en gång kunde lära ut matematik. Han fick en av de viktigaste priserna i den artistiska och vetenskapliga världen.
Det var detta fantastiska sinne som gav honom beröm runt om i världen, medan han försökte överkomma sin egen sjukdom.
Frågan som du och många andra läsare då kanske ställer sig är huruvida schizofreni kan botas eller inte.
Att bota schizofreni
Filmen går igenom fem årtionden. Bland dessa är den hårdaste tiden utan tvekan 70-talet. Under denna period blev John Nash under ett flertal tillfällen intagen på en psykiatrisk klinik.
Filmen visar upp användandet av psykofarmaka under hans tid på kliniken, och även den fruktade chockterapin som används i USA för att “reparera” olika psykologiska och aggressiva tillstånd. Sanningen är att dessa metoder, istället för att hjälpa patienterna, orsakade vidare problem.
Vidare så gjorde det stora antalet personer med mentala sjukdomar inom samma kliniker att de blev till fängelser, där målet var mer inriktat på att få människor bort från gatorna än att bota dem.
Bieffekterna av dessa behandlingar inkluderade impotens, viktökning, koncentrationsproblem och även tillstånd av konstant apati, tack vare dessa sövande droger.
När John Nash möttes av denna verklighet så kom han på ett kontroversiellt sätt att hantera sin sjukdom utan att behöva spendera hela sitt liv på en psykiatrisk klinik: att acceptera sina hallucinationer och leva med dem under resten av sitt liv.
John Nash, ett exempel på självförbättring
Tack vare hans fantastiska och intellektuella kapacitet lärde sig Nash genom möda, tålamod och träning hur han kan skilja verkligheten från hans illusioner. Detta är ett bra exempel på hur man kan överkomma svårigheter.
“Det som skiljer verkligheten från fantasin kan hittas i hjärtat.”
-John Nash-
Detta beslut gav upphov till några frågor som ännu inte har lösts då de involverar ämnen som är kontroversiella på en moralisk och etisk nivå.
- Är det säkert att låta en person som hallucinerar gå igenom hela livet utan medicin?
- Kommer en person som har en mental sjukdom verkligen att bli bättre i en psykiatrisk klinik än ute i den riktiga världen, även om denne måste bemöta sina egna rädslor?
- Har man lagt tillräckligt med vikt vid schizofreni jämfört med andra sjukdomar, eller är det fortfarande ett tabuämne?
Det finns fortfarande mycket kvar att lära innan vi kan ge svar på dessa frågor. Men en sak som är klar är att John Nash hittade sitt eget sätt att möta sjukdomen, tack vare hans vackra sinne och sina personliga färdigheter.