Brevet från Gandhi till Hitler
Det kan kännas väldigt överraskande att Gandhi ska ha skrivit ett brev till Hitler med hälsningen “Kära vän” och avslutet “Jag förblir, Din uppriktige vän”.
Gandhi skickade detta brev till Hitler 1939, just när ett nytt krig hotade Europas fred. Det verkar som att brevet aldrig nådde Hitler, men det är en text som avslöjar överraskande mycket om en av de mest beundrade människorna någonsin och som än idag är beundrad av många.
Han hade nämligen ett mästerligt sätt att relatera till världen genom förståelse och ödmjukhet, vilket gav honom förmågan att vinna tusentals strider utan att starta ett enda krig. Han hade uppenbarligen gott om mental uthållighet, en form av mellanpersonlig intelligens, som Gadner beskriver i sin teori om multipla intelligenser.
Brevet Gandhi skrev till Hitler
Kära vän,
Vänner har uppmanat mig att skriva till dig å mänsklighetens vägnar. Men jag har motsatt mig deras förfrågan eftersom jag känner att ett brev från mig skulle vara en oförskämdhet. Något säger mig att jag inte får kalkylera och att jag måste lufta min vädjan, vad det nu kan leda till.
Det är rätt tydligt att du idag är den enda personen i världen som kan förhindra ett krig som kan reducera mänskligheten till ett vilt stadium. Är du beredd att betala priset för ditt mål oavsett hur värdigt det verkar för dig? Kommer du lyssna på en vädjan från en som avsiktligt undvek krigsmetoden, inte utan avsevärd framgång? Hur som helst väntar jag mig din förlåtelse om jag har gjort fel i att skriva till dig.
Jag förblir,
Din uppriktige vän.
Intressant nog kritiserades detta brev av allmänheten, som ansåg att det hade en för undergiven ton. Men Gandhi hade inte det minsta tvivel: du gör dig inte förstådd genom att skrika högre… Detta hade redan visats i hans berömda, fredliga “Saltmarsch” och i alla protester han organiserade under sin livstid.
Gandhi skulle senare skicka ett andra brev till Hitler den 24:e december 1940, där han bad honom att stoppa kriget. Idag finns dessa två brev i Mani Bhavan, Bombay, där denna “fredliga rebell” levde i nästan 20 år. Mani Bhavan är ett enkelt museum som bjuder in oss att lära känna denna viktiga figur bättre.
Mänsklighetens historia bjuder på otaliga exempel på hur vårt sätt att konfrontera världen kan resultera i mänsklighetens bästa handlingar såväl som de största illdåden.
Detta eftersom psykologi finns överallt. Den finns i konst och den finns i historia. Den finns i sättet vi hälsar på våra grannar när vi ser dem i dörren. Eller i sättet vi talar med butiksbiträdet som har trängt sig i den ändlösa kö som går oss på nerverna. Och den finns på motorvägen när vi kör och en trafikstockning inträffar…
Några intressanta exempel att reflektera över
För att summera denna reflektion ska vi lämna dig med några intressanta exempel från historien om hur “sinnet regerar över världen” och hur det kan ta fram det bästa och värsta i oss mot andra.
- Demokrati i Aten 460 f.Kr: en av de viktigaste milstolparna i historien. Ett koncept som revolutionerade och ändrade sättet vi ser samhällen på. Makt tillhör inte exklusivt en person, utan alla. På så sätt kommer vi alla vara lyckligare i våra dagliga liv, med ett rättvist lagsystem som inte bara är till för de få, utan för hela samhället.
- Uppfinnandet av tryckpressen 1450: En viktig milstolpe för förståelsen att utbildning och kultur måste vara tillgängliga för alla. Utbildning är det mäktigaste vapnet för att förändra världen positivt.
- Kvinnor får rätten att rösta 1893: Platsen var Nya Zeeland, och en efter en anslöt fler nationer till denna lista. Kvinnor har mycket att tillföra samhället.
- USA släpper atombomben 1945: Ett exempel på mänsklig barbarism.
Vilka andra historiska händelser anser du har bidragit till att förbättra våra mänskliga relationer?
“Han som verkligen vet vad han talar om har ingen anledning att höja sin röst.”
Leonardo Da Vinci