De tre svaren: en historia om skillnader
Denna historia rörande de tre svaren är en anpassning av en historia av Leo Tolstoy.
En gång i tiden så fanns det en stad där det förekom hårda vintrar och temperaturer som gjorde att alla invånarna huttrade av kylan.
På denna plats bodde det ett par som inte hade några barn. Två av dem kände sig väldigt sjuka hela tiden, oavsett hur varma de var. De kände sig alltid kalla och kunde aldrig känna sig bekväma.
Båda två blev trötta på den här situationen men visste inte vad de skulle göra åt saken.
En av grannarna hade ett stort hus och en stor familj. Han klagade aldrig över kylan och kunde istället njuta av varma kvällar under vintern.
Då de märkte detta så började de undra varför denna granne inte frös precis som dem.
Grannen svarade att då det var så kallt så hade han förstärkt väggarna och taken med en speciell typ av trä. Detta kanske också skulle kunna fungera för dem.
Förändring av huset
Enligt denna historia med tre svaren märkte paret sedan att väggarna och taken var väldigt ömtåliga.
Med det sagt så sparade de pengar under lång tid tills de hade tillräckligt för att förstärka huset med detta vackra och varma trä.
Sommaren kom och de började känna att det var alldeles för varmt. De kunde bara få viss lindring genom att lämna huset ett tag eftersom det kändes som en ugn.
De trodde att detta kanske var priset som de fick betala för att ha ett varmt hus under vintern.
Då vintern kom så märkte de fortfarande inte av den värme som de hade väntat sig. De kanske inte skakade lika mycket som förr, men de frös fortfarande. De gick därför bort till grannen för att få ett svar.
Ett andra svar
Paret pratade igenom sin situation med sina grannar. Granne tänkte efter ett tag och sade till dem att de kanske behövde en bra spis.
Då kunde de kanske ta bort de extra väggarna och vara lite svalare under sommaren utan att behöva frysa under vintern.
Mannen såg grannens spis och såg till att komma ihåg exakt hur den såg ut så att han skulle kunna köpa en likadan. Den var enorm och gav ifrån sig mycket värme
Det som grannen hade sagt till dem verkade helt rimligt. Att köpa spisen skulle utan tvekan kunna lösa deras problem.
Paret fick spara under en lång tid men i slutändan lyckades de köpa en spis som var lika stor som grannens.
De kunde därför ta bort det trä som de hade förstärkt väggarna med innan och förvarade sedan detta på terrassen.
Under nästa vinter kände de inte att de frös lika mycket p.g.a. all den ved som de var tvungna att elda upp.
De tre svaren: en historia om skillnader
En tid därefter kom sommaren. Huset kändes fräscht och bekvämt. Paret var äntligen lyckligt.
Innan vintern kom så samlade de ihop en hel del ved, eftersom de skulle behöva mata spisen konstant då den var så stor.
Vintern kom och de blev än en gång besvikna. Den ved som de hade samlat in varade bara i några veckor. Mannen tog då några bräder från väggarna som han eldade upp i spisen.
Han upprepade processen flera gånger. Ju mer trä de tog bort från väggarna, desto kallar kände de sig i slutändan.
Till slut så var en av väggarna praktiskt taget borta. De fortsatte då med taket. Grannen hade observerat vad de höll på med och gick bort för att prata med dem.
Han förklarade att det inte fanns någon poäng med att förstöra huset för att ge ved till spisen. Och om de skulle förstöra taket så skulle spisen inte kunna hindra dem från att frysa.
Paret kände sig upprört. De hade följt grannens råd och hade inte lyckats lösa sina problem. Vad skulle han nu ge för råd?
Grannen gav dem sedan ett tredje svar. Hans hus var stort och hade stora fönster. Det var anledningen till varför de inte kände sig varma under sommaren och det var också anledningen till varför han behövde en stor spis.
Och det var där skillnaden låg i denna historia med de tre svaren: de hade lånat lösningar som var menade att lösa andras problem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tolstoi, L. N., & Arrizabalaga, D. N. (1907). Cuentos populares. Garnier.