Ensamhet och ångest: varför de går hand i hand
Ensamhet och ångest är två av de största problemen i dagens värld. Varje dag känner sig fler och fler personer ensamma. De vill inte, men de vet inte vad de ska göra åt det. De ser det som ett problem men vet inte hur de kan lösa eller leva med det utan att det åsamkar dem skada.
Ofta börjar det som en vag rädsla för ensamhet. Det är inte själva ensamheten som orsakar rädsla, utan att känna sig övergiven – en form av odefinierad ångest. Om rädslan växer sig tillräckligt stark blir den till vad vi kallar för “existentiell ångest”. Detta är att konstant känna sig hotad eller tom.
“Den store mannen är han som mitt i folkmassan med perfekt sötma bibehåller ensamhetens självständighet.”
Ensamhet och ångest leder frekvent till sömnlöshet. När du inte kan sova slutar det med att du vrider och vänder på oklara, störande tankar i huvudet. Du känner dig även något hämmad inför andra. Du är spänd när du interagerar, och om relationerna blir närmre blir du snabbt till en krävande och beroende person.
Men om vi går tillbaka till ångest…
Vad ligger bakom denna rädsla för ensamhet?
Ibland är denna rädsla för ensamhet inte uppenbar. När en person till exempel packar sitt schema för att inte spendera tid ensam, är det för att undvika tid när denne kan behöva vara ensam. Han flyr från sig själv. Vad döljer sig bakom rädslan för att vara ensam utan någon annans sällskap?
Ibland finns det en olöst konflikt från barndomen. När vi var väldigt unga var vi väldigt sårbara. Alla typer av bortstötning lämnade djupa märken. De är öppna sår som inte läker eftersom vi inte tagit hand om dem ordentligt.
Kanske var det någon vi älskade som inte fanns där för oss. Istället rörde sig en formlös rädsla in i det tomrummet. När vi är ensamma tvingas vi därför konfrontera dessa smärtsamma känslor.
Det kan även vara så att rädslan inte är riktad mot just ensamhet, utan någon aspekt hos oss själva. Kanske finns det något med oss som vi inte vill se eller erkänna. Det är därför vi undviker kontakt med vårt inre jag, vilket bara kan ske i ensamhet.
En annan möjlighet är att vi har bildat oss en negativ uppfattning om vad det innebär att vara ensam. Kanske har vi aldrig riktigt upplevt det och undviker det eftersom vi inte förstår hur bra det kan vara. Ensamhet är även obekvämt när vi ser oss själva som inkapabla att hantera vårt liv. Vi vill alltid luta oss mot någon.
Hur kan vi fly från kedjorna av ensamhet och ångest?
Vi kan behandla och minska ångesten som orsakas av rädslan för ensamhet. Ibland är allt vi behöver göra att ta en titt på situationen och göra vissa justeringar av vår livsstil. Andra gånger behöver vi professionell hjälp. Hursomhelst kommer här några hälsosamma steg vi kan ta:
- Ta en titt på dina vanor. Saker såsom att vara för beroende av mobilen eller datorn kan isolera dig. Isolering orsakar i sin tur ångest. Det är inte världens undergång om du kopplar bort några timmar; det är faktiskt bra för dig.
- Idealisera inte andras sällskap. Kanske antar du att andras sällskap kommer förändra ditt humör. Observera dig själv och se huruvida det faktiskt är fallet.
- Reflektera över de positiva aspekterna av ensamhet. Ta en minut för att att tänka på belöningarna med ensamhet. Vad kan du göra ensam som är intressant, underhållande eller nöjsamt?
- Stärk dina vänskaper. Du kommer se att om du jobbar på att ha nära relationer så kommer du inte vara så rädd för att vara ensam. Intima relationer skyddar oss emotionellt.
- Att vara ensam betyder inte att man är fast i hemmet. Gå på bio eller se en föreställning själv. Du måste inte stanna inne bara för att du är ensam.
En av de värsta sakerna med ensamhet och ångest är att de kan leda till ytliga förhållanden. Vi behöver människor bara för att må bättre. Vi försöker inte vårda autentiska relationer. För att dela ditt liv med andra på ett hälsosamt sätt måste du lära dig att vara ensam.
Tänk på det faktum att rädsla för ensamhet på många sätt är rädsla för att leva. Den enda personen som alltid är med dig i livet är trots allt du.