Hur färg influerar oss

Hur färg influerar oss

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2024

Marknadsföring använder varje trick som finns för att uppnå sina mål och varje resurs de har tillgång till för att en produkt eller idé ska fånga vår uppmärksamhet. Ett av dessa verktyg är färg.

Marknadsförare har upptäckt att specifika färger kan påverka våra beslut som kunder, och de har dragit nytta av detta. Färger används i marknadsföringskampanjer för att skapa en specifik upplevelse av ett märke eller en produkt i hopp om att vårt intryck ska influera oss att köpa.

Färgpsykologi” är ett område som analyserar effekterna som varje nyans av färg har på våra tankar och vårt beteende. Denna data används inte bara inom marknadsföring, utan även inom konst, arkitektur, utbildning, design etc.

Hur kan en viss färg få oss att köpa saker?

I och med nyansen som väljs av de kreativa hjärnorna bakom ett företag kan en produkt eller ett helt märke bli en framgång eller ett misslyckande. Färger har faktiskt så stort inflytande. De kan modifiera hur vi uppfattar en specifik produkt, viljan att köpa den, känslan den ger etc.

Hur vi uppfattar olika färger beror på våra personliga erfarenheter, men det finns även generella regler om hur de påverkar oss. Känslorna som framkallas av en specifik färg tenderar att vara lika inom samma folkgrupp.

De viktigaste märkena och logotyperna i världen är baserade på en tabell som associerar en färg med hur den uppfattas, enligt följande:

Gul

Står för optimism, värme och tydlighet. Exempel på logotyper som går i gult är Best Buy, Subway, Shell, Nikon, Chevrolet, UPS, IKEA, Ferrari och McDonalds.

Hur färg influerar oss

Orange

Står för vänskap, sekretess och tillit. Företag som valt denna färg är Nickelodeon, Fanta, Mozilla, Crush, VLC, Amazon och Gulf.

Röd

Det gör sinnena exalterade. Exempel: Coca-Cola, Nintendo, Kellogg’s, CNN, Exxon, Lego, Pinterest och Canon.

Lila

Står för kreativitet och fantasi. Några märken som har valt denna färg är SyFy, Yahoo, Taco Bell, Lynx, Barbie och Cadbury.

Blå

Står för tillit och seriositet. Exempel på företag med blåa logotyper är Dell, HP, Oreo, Oral B, Walmart, WordPress, Vimeo, Twitter och American Express.

Grön

Står för frid, hälsa och tillväxt. Märken som associeras med denna färg är Tropicana, John Deere, Monster, Spotify, Animal Planet, Android och Starbucks.

Svartvit

Tillsammans står de för enkelhet och balans (grå kan också användas). Exempel: Cartoon Network, Apple, New York Times, Wikipedia, Puma och Nike.

Det finns även de som valt att använda flera färger i sina logotyper. Dessa inkluderar Google, NBC, Windows och Ebay. I dessa fall är målet att klienten ska uppleva mer än en känsla.

Varför väljer vi ett märke på grund av dess färg?

Enligt en studie vid namn “Färgs inverkan i marknadsföring” dömde 90% av konsumenterna en produkts värde på grund av dess färg. Vidare gör vi färgval beroende på våra känslor. Det betyder till exempel att vi inte väljer något med gul eller orange färg när vi är deprimerade.

Färg kan påverka oss på en rad olika sätt

Till exempel kan vi uppleva en stor skillnad på ett kontor om det är målat i en tråkig färg jämfört med om det är målat i tilltalande nyanser. Färger kan få oss att sova bättre, bli lugna, njuta av våra hem etc. Varför skulle de inte kunna “berätta” vad vi ska köpa eller konsumera?

Bortom strategierna som företag använder för att fånga vår uppmärksamhet spelar även våra erfarenheter roll. Om din favoritfärg är grön är det mer troligt att du kommer välja produkter som har denna nyans. Det är samtidigt svårare för dig att välja produkter som är till exempel blåa eller orange.

Testa vilken färg som fångar din uppmärksamhet

För att testa detta kan vi gå till ett köpcentrum och analysera vad som fångar vår uppmärksamhet; det kommer säkerligen vara ljusa och djärva färger, såsom gul. Det betyder dock inte att vi 100% av gångerna kommer köpa produkter i dessa färger. Det finns andra saker som också måste övertyga oss. Dessa är dock element som vi är villiga att utvärdera eftersom produkten har fångat vår uppmärksamhet.

Nyckeln är att veta hur man skiljer på produkter inte bara med hänsyn till deras färg, utan även kvalitet, pris och användbarhet. På så sätt kommer vi bli medvetna konsumenter och inte bara “robotar” som köper det företagen vill att vi ska köpa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.