Inlåsningseffekten och hur den påverkar ditt beslutsfattande
Ibland använder vissa företag som tillhandahåller tekniska tjänster strategier som kan påverka deras kunders beslutsfattande för att säkerställa att de förblir beroende av dem. Till exempel kan mobiloperatörer ha bindningstider på sina abonnemang. Det betyder att kunderna är effektivt knutna till en leverantör. Detta fenomen är känt som inlåsningseffekten.
Beroendet av leverantörer är uppenbart inom många branscher. Det finns några vanliga exempel, såsom konsekvenserna av att antingen vara användare av en iPhone eller en Android. Det finns också e-handelsproblem. Till exempel vissa företagares beslut att sälja sina produkter på marknadsplatser istället för att ha egna webbutiker.
Varför inlåsningseffekten kan vara skadlig
När användare är beroende av en specifik teknik eller tjänst som utvecklats av en leverantör, är de offer för kognitiv inlåsning eller leverantörslåsning.
Denna typ av beroende uppstår när en kund måste fortsätta att anlita ett specifikt företags tjänster. Det beror på svårigheten att välja andra alternativ eller på att byte av leverantör skulle medföra stora kognitiva ansträngningar. Detta är möjligt tack vare vissa tekniker som används av företag för att göra det omöjligt för kunder att enkelt byta till konkurrerande tjänster.
Därför ser dessa företag till att kunderna är beroende av deras plattformar. Faktum är att om de vill leta efter andra alternativ får det kostsamma och tråkiga konsekvenser för dem. Detta påverkar direkt deras beslutsfattande. Det beror på att dessa tekniker gör det möjligt för dem att fortsätta skaffa tjänster som inte nödvändigtvis är tillfredsställande men som är mer bekanta och tillgängliga.
Inlåsningseffekten på kaffemarknadsplatser
Ett exempel som visar de negativa effekterna av inlåsningseffekten är den stora populariteten för marknader som ägnar sig åt försäljning av kaffe online. De är också kända som marknadsplatser. Filosofin med dessa digitala utrymmen är att föra små rosterier närmare en målgrupp som letar efter specialkaffe.
Många producenter rycks med av rädslan att möta den digitala världen genom att skaffa egna webbsajter eftersom de initialt kan vara ganska svåra att sätta upp. Därför bestämmer de sig för att använda dessa marknadsplatser. Men om de hade sina egna nätbutiker skulle de ha mervärdet av att undvika mellanhänder. Dessutom skulle de kunna ge råd till sina kunder om kaffets särdrag. Till exempel beredningsmetoden, malningsgraden och rostningen.
Denna osäkerhet leder till att små producenter i slutändan accepterar villkor som inte gynnar dem. Dessutom hindrar de dem från att öka sin kommersiella närvaro på marknaden. Ändå har de blivit övertygade om de förmodade fördelarna med att sälja sitt kaffe på dessa digitala plattformar. De är övertygade om att de har en större digital räckvidd och kan öka sin försäljning och få nya kunder. Med det sagt, bakom dessa alternativ ligger ett stort missbruk av makt och tillgången till marknaden.
De som har mest nytta av marknadsplatser är ägarna. Det beror på att de har makten att kontrollera alla recensioner, algoritmerna som visar produkterna och kunddata. Tyvärr kan detta bana väg för oärliga situationer. Detta beror på att rostare inte kan kommunicera med sina kunder utanför marknadsplatsen för att slutföra framtida affärer. Faktum är att när producenter ger upp sina egna databaser, genererar det en stor inlåsningseffekt.
De främsta konsekvenserna
När du har friheten att kunna välja mellan de många alternativ som marknaden erbjuder dig, kan du välja ditt bästa alternativ på ett klokt sätt. Men om du tvingas av inlåsningseffekten att stanna kvar hos en specifik leverantör löper du vanligtvis vissa risker som kan få konsekvenser i framtiden.
Faktum är att det att förlita sig på en enda plattform, tjänst eller lösning är ett oflexibelt beslut som resulterar i en förlust av kontroll över affärsdata, infrastruktur och säkerhet. Detta tvingar kunder att helt lita på sina leverantörer och deras efterlevnad av avtalet.
En annan stor konsekvens av inlåsningseffekten är hur dyrt det kan bli att byta från en leverantör till en annan. Till exempel, om du är en PlayStation- eller Xbox-användare och du redan har ett stort antal spel, kan byte av konsol innebära en stor extra kostnad. Det är samma sak om du byter från Windows till Mac eller vice versa.
Hur man undviker inlåsningseffekten
Att förstå konsekvenserna av inlåsningseffekten är viktigt om du vill fatta smarta beslut redan från början. Till exempel är det avgörande att analysera informationslandskapet för de möjliga alternativ som du har. Du bör också ha en exitstrategi planerad, för fall av oenighet eller bristande efterlevnad av villkoren.
Så långt det är möjligt bör du inte heller vara beroende av en enda leverantör. Det beror på att du tvingas acceptera alla dennes villkor även om de inte helt passar dig. När det gäller teknik är det därför bättre att använda öppna standarder och fri programvara.
Slutligen, när du köper en ny tjänst, se till att du läser kontraktet och policyerna för din leverantör noggrant. Fråga också om verktygen denne tillhandahåller om du vill byta till en annan leverantör. Detta gör att du kan fatta fria beslut som gynnar dig eller ditt företag. Än viktigare är att du inte kommer att manipuleras av inlåsningseffekten av digitala monopol.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Al Tamer, M. (2021). The advantages and limitations of e-commerce to both customers & businesses. BAU Journal-Creative Sustainable Development, 2(2), 6. https://digitalcommons.bau.edu.lb/csdjournal/vol2/iss2/6/
-
Eurich, M., & Burtscher, M. (2014). The business-to-consumer lock-in effect. Cambridge Service Alliance, 14. https://cambridgeservicealliance.eng.cam.ac.uk/resources/Downloads/Monthly%20Papers/2014AugustPaperBusinesstoConsumerLockinEffect.pdf
- Evanschitzky, H., Stan, V. & Nagengast, L. (2022). Strengthening the satisfaction loyalty link: the role of relational switching costs. Mark Lett 33, 293–310. https://link.springer.com/article/10.1007/s11002-021-09590-8
- Sénécal S., Fredette M., Léger P., Courtemanche F., & Riedl R. (2015). Consumers’ Cognitive Lock-in on Websites: Evidence from a Neurophysiological Study. Journal of Internet Commerce, 14(3), 277-293. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15332861.2015.1028249?journalCode=wico20
-
Shi, X., Lin, Z., Liu, J., & Hui, Y. K. (2018). Consumer loyalty toward smartphone brands: The determining roles of deliberate inertia and cognitive lock-in. Information & Management, 55(7), 866-876. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378720617300770
- Sjoerdstra, B. (2016). Dealing with vendor lock-in [Bachelor’s thesis, University of Twente]. http://essay.utwente.nl/70153/
- Svatosova, V. (2020). The Importance of Online Shopping Behavior in the Strategic Management
of E-Commerce Competitiveness. Journal of Competitiveness, 12(4), 143–160. https://www.cjournal.cz/index.php?hid=clanek&bid=archiv&cid=390&cp= -
Taher, G. (2021). E-commerce: advantages and limitations. International Journal of Academic Research in Accounting Finance and Management Sciences, 11(1), 153-165. https://www.researchgate.net/publication/354062933_E-Commerce_Advantages_and_Limitations
- Zaitsev P. (2021). Understanding The Potential Impact Of Vendor Lock-In On Your Business. Forbes. https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2021/03/30/understanding-the-potential-impact-of-vendor-lock-in-on-your-business/?sh=d2e69b554558
-
Zúñiga Díaz, G. (2021). Una mirada al análisis de los actos de abuso de posición de dominio en mercados digitales: actualidad y desafíos. Foro Jurídico, (19), 149-169. https://revistas.pucp.edu.pe/index.php/forojuridico/article/view/24728