Jane Austen: En empatisk författare
Om du är bekant med Jane Austen och hennes arbete, vet du att du alltid får samma känsla när du börjar läsa någon av hennes böcker. Du känner att du bokstavligen kliver in i hennes karaktärers liv och tar reda på deras mest intima hemligheter. Det spelar ingen roll att hon dog för över 200 år sedan och att hennes värld var väldigt annorlunda jämfört med vår idag.
Faktum är att även om de historiska och sociala sammanhang hon skildrade var väldigt annorlunda, förblir mänskliga behov desamma. Därför är det verkligen lätt att känna empati med många av karaktärerna i Austens böcker. Till exempel kan du identifiera dig med Elinor Dashwood i Förnuft och känsla. Hon är en karaktär som är van vid att hålla tillbaka sina känslor eftersom hon alltid prioriterar sin syster Mariannes känslor.
Sedan har vi hennes mest älskade kvinnliga karaktär av dem alla. Den skarpa och avantgardistiska Elizabeth Bennet. Hon tilltalar läsaren för sin starka personlighet och, naturligtvis, för att ha slitits mellan passion och stolthet i sin relation med Mr. Darcy. Även de manliga karaktärerna är anmärkningsvärda. Till exempel George Knightley i Emma som är fascinerande för sin känslighet och vänlighet.
Utan tvekan skrev Jane Austen om mänsklig psykologi. Vi kan alla identifiera oss med den karta över känslor och behov hon ritade genom sina övertygande karaktärer.
“Det finns få människor som jag verkligen älskar, och ännu färre som jag har höga tankar om. Ju mer jag ser av världen, desto mer missnöjd är jag med den; och varje dag bekräftar min tro på inkonsekvensen hos alla mänskliga karaktärer…”
– Jane Austen, Stolthet och fördom, 1813-
Jane Austen och empati
Även om Jane Austen försåg de flesta av sina romaner med idylliska lyckliga slut, var det inte fallet i hennes eget liv. Hon skulle till exempel gifta sig, men planerna ställdes in. Dessutom dog hon vid 41 års ålder, och hennes död är fortfarande beslöjad i mystik. Faktum är att en kriminalromanförfattare menar att hon kan ha dött av arsenikförgiftning.
Lindsay Ashford, en brittisk romanförfattare och brottsjournalist har faktiskt menat att arsenikförgiftning mycket väl kan ha varit orsaken till Austens död. Visst, på den tiden fanns arsenik praktiskt taget överallt: i vatten, vin, kläder och många mediciner. Men en nyare studie hävdar att hon kan ha lidit av Addisons sjukdom, en typ av endokrina störningar.
Hur som helst, hennes sista år var inte lätta. När hon dog 1817, och hennes äldre bror höll på att ordna så att hennes postuma roman (Övertalning) skulle gå i tryck, bestämde han sig för att skriva en memoarbok om henne till hennes ära. Han beskrev henne som en glad, känslig och välvillig själ.
Precis som Brontë var Jane Austen tvungen att ge ut alla sina böcker under en pseudonym. Dessutom hade hon en obestridlig förmåga att fånga komplexiteten i mänsklig psykologi.
“Det finns människor som ju mer du gör för dem, desto mindre kommer de att göra för sig själva.”
-Emma-
Perfekt bristfälliga karaktärer
Många kanske tror att Austens romaner bara är romantiska såpoperor. Det är sant att kärlek är det centrala elementet som förenar och motiverar de flesta av hennes karaktärer. Men du behöver bara studera hennes huvudpersoner för att inse hur rikt skildrade de är.
Faktum är att hon gjorde det lätt för läsaren att uppfatta snobberiet och undergivenheten hos många av karaktärerna som omger hennes hjältar och hjältinnor. Hennes skildring av latent hyckleri både överraskar och gläder läsaren. Hon skildrade också girighet och de eviga fördomar som skapar avstånd mellan älskare.
Verkligheter som fungerar som en spegel
Jane Austens berättelser är en underbar övning i att väcka empati hos läsaren. Faktum är att de fungerar som en spegel för oss att ansluta till våra egna behov, känslor, brister och önskningar. Tänk till exempel på Fanny Price, hjältinnan i Mansfield Park. Hon är en liten, oattraktiv tjej som lider av svåra trauman tack vare sin moster Norris.
Hennes moster uppfostrade henne och fick henne att tro att hon inte förtjänade någon uppmärksamhet eftersom hennes kusiner var bättre än henne. Fanny är dock en stark karaktär. Hon är ärlig, låter ingenting knäcka henne och hon är alltid trogen sitt samvete. Som läsare knyter du dig an till denna rika och fascinerande karaktär från bokens första sidor, precis som med många andra av Austens kvinnliga karaktärer.
Jane Austen lärde oss att kvaliteten på relationer visas när vi ser saker i perspektiv, släpper våra fördomar och upptäcker andra som de verkligen är.
Jane Austen skildrar värdet av kärlek i alla dess former
Elizabeth Bennet och Darcy, Emma Woodhouse och Mr. Knightley, Fanny Price och Edmund Bertram. Det råder ingen tvekan om att Jane Austens romaner får dig att tro på sann kärlek. Det är dock inte bara den romantiska kärleken som hon prisade. Hon skrev också om kärleken mellan vänner, systrar och föräldrar till sina barn.
I Förnuft och känsla skildrade hon empatin mellan systrarna Dashwood. Elinor är så förnuftig medan Marianne är passionerad och ibland ytlig. Austen utforskade också vänskapen mellan män och kvinnor på ett utsökt och charmigt sätt. Till exempel relationen mellan Emma och Frank Churchill.
Hennes böcker låter dig utforska dina egna känslor genom andras liv – en alltid lika intressant och användbar övning.
Det är tydligt att Jane Austens romaner placerar dig i konventioner och sociala sammanhang som skiljer sig markant från det nutida samhället. Med det sagt tenderar vi än idag att uppleva många av de kamper hon skildrade. Faktum är att vi alla måste ta en titt på våra fördomar och begränsningar som begränsar vårt mod och hindrar oss från att verkligen älska.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Austen-Leigh, James Edward. A Memoir of Jane Austen. Richard Bentley & Son, 1871. Project Gutenberg. Web. 8 April 2016.
- Goodheart, Eugene. “Emma: Jane Austen’s Errant Heroine.” The Sewanee Review 116.4 (2008): 589-604. JSTOR. Web. 16 Feb. 2016.
- Upfal A. Jane Austen’s lifelong health problems and final illness: New evidence points to a fatal Hodgkin’s disease and excludes the widely accepted Addison’s. Med Humanit. 2005 Jun;31(1):3-11. doi: 10.1136/jmh.2004.000193. PMID: 23674643.