Några intressanta fakta om vänlighet

Vänlighet är en av de mäktigaste krafterna i världen. Det är faktiskt ingen överdrift att säga att det är tack vare andras vänlighet som många av oss ens finns till. I den här artikeln tar vi upp några märkliga fakta associerade med denna dygd.
Några intressanta fakta om vänlighet
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2023

Vänlighet är en av de mest värdefulla dygderna. Det är för att det är en källa till tillfredsställelse, både för de som utövar det och de som åtnjuter det. Mänsklighetens historia är full av grymma episoder, men också vänliga handlingar som ofta har vänt händelseförloppet och förändrat många människors liv. I den här artikeln delar vi med oss av några intressanta fakta om vänlighet.

En av de mest kända vänlighetshandlingarna var den av Oskar Schindler, vars handlingar inspirerade den berömda filmen Schindlers list. Den här mannen lyckades rädda livet på cirka 1 200 judar under andra världskriget, samtidigt som han satte sig själv i fara. Av denna anledning fick han titeln Rättfärdig bland folken 1963.

En annan episod där godhet lyste igenom inträffade 2020. Irländarna donerade en stor summa pengar till familjerna Navajo och Hopi, två amerikanska indianstammar, som var mycket utarmade av hälsokrisen. De gjorde det som svar på generositeten hos dessa stammar, som 1847, trots att de var extremt fattiga, samlade in $170 och skickade dem till Irland för att hjälpa till under den stora svälten.

Antropologen Oliver Curry, från University of Oxford i Storbritannien, menar att vänlighet är rotat i vårt väsen som art eftersom människan är ett socialt djur.

“Den moderna vetenskapen har ännu inte producerat en lugnande medicin så effektiv som några vänliga ord.”

-Sigmund Freud-

Hand med ett hjärta av blommor
Ämnet för vår vänliga natur är ett av de stora temana i modern filosofi.

Några märkliga fakta om vänlighet

Det sägs att vänlighet smittar. Det verkar faktiskt som att vi tenderar att vara mer känsliga för andras behov när vi lever i miljöer där vänlighet, hänsyn och generositet råder. Det välbefinnande som produceras av dessa beteenden är tillräckligt för att inspirera, stimulera och förstärka vänliga beteenden.

Vänlighet är en dygd hos lyckliga människor. Det är också möjligt att uttrycka det tvärtom: lycka leder till vänlighet. Att vara snäll mot andra får oss som regel att må bättre med oss själva. Samtidigt ger detta näring till våra känslor av glädje och välbefinnande. Experten Richard Layard, även han från University of Oxford, menar att “If you want to feel good, do good”.

Genetik och vänlighet

Det påstås att vänlighet också är relaterat till genetik. Forskare från universitetet i Bonn i Tyskland genomförde en undersökning om detta. De fann att individer med en specifik gen, känd som COMT, är dubbelt så vänliga som de utan denna genetiska komponent.

Likaså genomförde psykologen Gary Lewis, från University of Edinburgh i Storbritannien, en annan studie som publicerades i Biology Letters. Forskarna studerade beteendet hos nästan 1 000 identiska och icke-identiska tvillingar. De tog hänsyn till både den genetiska komponenten och familjemiljön.

Resultaten visade att hos de kvinnliga tvillingarna påverkade den genetiska faktorn 48 procent av deras prosociala eller vänliga beteenden. Hos manliga tvillingar var det inflytandet dock bara 20 procent. Även om studien inte är avgörande, visar den på betydelsen av den genetiska komponenten.

Dessutom har man upptäckt att vänlighet och altruistiska beteenden är associerade med ett specifikt område av hjärnan, nämligen den subgenuala delen av främre gördelvindlingen.

Kvinna kramar sin vän och tröstar henne
Den subgenuala delen av främre gördelvindlingen verkar vara det enda området som aktiveras när en individ gör något som gynnar en annan person mer än denne själv.

The Rabbit Effect

The Rabbit Effect är titeln på en bok av Columbia Universitys psykiater Kelli Harding. Detta arbete är inspirerat av en laboratorieolycka i Nya Zeeland. Det hände 1978 när Dr Robert Nerem genomförde ett experiment med kaniner.

Forskaren föreslog att man skulle studera sambandet mellan en diet med hög fetthalt och hjärthälsa hos en grupp vita kaniner. Efter ett tag analyserade forskarna mängderna av fettavlagringar i djurens blodkärl. De flesta av kaninerna hade de förväntade resultaten: höga kolesterolvärden. En liten grupp av dem var dock friskare än de andra.

Det överraskande resultatet fick dem att utforska flera hypoteser. Till slut drog de slutsatsen att detta onormala resultat berodde på att gruppen friska kaniner hade tagits om hand av en postdoktorand som hade varit riktigt tillgiven mot dem. Dessa resultat har replikerats. Så kraftfull är vänlighetens kraft.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lewis, G. J., & Bates, T. C. (2011). A common heritable factor influences prosocial obligations across multiple domains. Biology Letters, 7(4), 567-570.
  • Palacios, J. M. (2008). Bondad moral e inteligencia ética: nueve ensayos de la ética de los valores. Bondad moral e inteligencia ética, 1-155.
  • Reuter, M., Frenzel, C., Walter, N. T., Markett, S., & Montag, C. (2011). Investigating the genetic basis of altruism: the role of the COMT Val158Met polymorphism. Social cognitive and affective neuroscience, 6(5), 662-668.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.