Varför är det så svårt att övervinna ångestattacker?
Nuförtiden är ångestattacker vanligt förekommande, och oftast har vi ingen aning om hur vi ska hantera eller lindra dem. De dyker upp från ingenstans och tar kontrollen över oss… Så hur kan vi övervinna ångestattacker?
Många psykologer har studerat ångestattacker och kommit fram till att det inte finns någon “lägsta” eller “högsta” ålder då man börjar eller slutar lida av dem. Detta innebär att från det ögonblick vi föds till det ögonblick vi dör, är vi sårbara för att uppleva ångest. Trots det är vissa människor mer mottagliga än andra, och vissa skeden av livet kan “öka” vår sårbarhet.
En ångestattack är en fysisk reaktion på tankar kring att något obehagligt ska inträffa. Den grundar sig i känslor av sårbarhet, antingen fysisk eller psykisk.
Vi kan känna ångest när vi uppfattar en situation som hotfull eller bortom vår komfortzon. Samma sak kan hända när framtiden är oviss: när vi väntar längtansfullt på att någon ska anlända, på att en fotbollsmatch ska ta slut, på att en barn ska komma till världen eller på att vår bröllopsdag äntligen ska komma etc.
Rädsla för att vara rädd
Hur kan vi förstå denna typ av rädsla? Enligt forskare har 23% av befolkningen lidit av, lider för närvarande av eller kommer att genomlida en ångestattack. Detta betyder inte att dessa personer har en psykisk störning och det betyder inte heller att symtomen kommer att pågå länge.
Ångest är som rädsla i kvadrat, vilket betyder att samma process av rädsla kan upprepa sig om och om igen. Vi är rädda att vi inte kommer att kunna ta examen. Vi oroar oss för att personen vi väntar på inte ska dyka upp. Eller så kanske vi känner oro inför ett barns födelse eller rädsla för att det ska regna på vår bröllopsdag osv.
Känslan av ångest liknar den vi skulle känna om vi var fångade i en labyrint utan utgång. Vi vet att vi förr eller senare kommer att lista ut hur vi ska ta oss ur den. Men vi har ingen aning om när det kommer att hända. Denna osäkerhet får oss att känna ännu mer rädsla och ångest, vilket skapar en ond cirkel som vi inte kan fly ifrån.
Strax därpå upplever vi också den fysiska manifestationen av denna rädsla och ångest: magen gör ont, vi får halsbränna, vi känner oss svimfärdiga, vi har svårt att andas, vi svettas överdrivet, vår hud blir fetare, våra pupiller vidgas och hjärtat slår snabbare. Vi kan till och med uppleva problem i vår lever. Alla dessa symtom kan uppträda när vi känner oss ängsliga, och de demonstrerar ytterligare kopplingen mellan det fysiska och det psykiska.
“Jag håller på att bli galen.” “Jag kan inte andas.” “Jag kan inte tänka klart.” “Jag tror att jag kommer att svimma.” Dessa är inte nödvändigtvis tankarna hos en person som upplever en panikattack, utan snarare någon som känner sig ängslig och rädd.
Så kan du övervinna ångestattacker
Även om vi har identifierat symtomen är det svårt att undgå dem. Varför är det så svårt att slappna av och sluta känna ångest? För att rädsla är som ett vilt djur som väntar på oss, redo att attackera oss, och när den gör det släpper den oss inte.
Så vad kan vi göra? Det finns olika alternativ, men det viktigaste att göra är att lära sig att leva i nuet, att inte tänka så mycket på framtiden och att njuta av livet som det är just nu. På så sätt slipper du känna dig så ängslig.
En annan mycket effektiv teknik är att lära sig att kontrollera sina känslor och tankar. I samma ögonblick som ångest och rädsla börjar dyka upp måste du konfrontera dem. Ta på dig din rustning, sätt upp din sköld och försvara dig själv. Hur? Med positiva idéer, såsom att fokusera på vad du gör för stunden och inte låta ditt hjärta börja rusa etc.
Det är möjligt att övervinna ångestattacker och i sin tur rädsla. Det är bara en fråga om att förstå varför vi känner oss ängsliga och att analysera hur vi kan “tämja odjuret” som skrämmer oss.