Varför vi uppfattar att tiden går snabbare när vi åldras
När vi åldras uppfattar vi att tiden går snabbare. Det är sant att vi inte kan sakta ner tiden, även om vi kan göra mycket för att skapa mer varaktiga intryck medan den går. De lysande idéerna nedan kommer säkert att hjälpa dig. Uttrycket är “tiden flyr”, som kommer från den latinska frasen “Tempus fugit”. Tro det eller ej, många människor i världen kommer på sig själva med att säga eller tänka på detta uttryck.
Tiden går riktigt fort. Det kan till och med kännas som om våra liv går oss förbi. Till exempel när du bläddrar igenom Facebook och tittar på bilder från gamla vänner eller när du lämnar dina barn i skolan och reflekterar över hur stora de blivit. På samma sätt, när du firar din egen födelsedag kan du stanna upp och säga: “Vart tog tiden vägen?”
Denna nyktra uppenbarelse är verkligen kraftfull. Ändå var det inte så här när vi var barn, eller hur? Du kommer säkert ihåg att varje år, uppdelat i terminer och sommarlov, tycktes gå långsamt. Detta gjorde att du kunde bearbeta alla upplevelser, oavsett hur vardagliga.
När vi är barn uppfattar vi att tiden går i en långsam takt. Den blir snabbare när vi blir vuxna. Enligt ett team av neuroforskare är detta en vanlig upplevelse – uppfattningen av tid är relativ. Å andra sidan spelar ålder och minne viktiga roller.
“Låt inte rädslan för den tid det tar att åstadkomma något, stå i vägen. Tiden kommer att passera ändå. Vi kan lika gärna använda tiden som går så bra som möjligt.”
-Earl Nightingale-
Det känns som att tiden går snabbare när vi åldras – uppfattningen av tid är relativ
“De flesta vuxna känner att tiden förflutit långsamt under sina tidigare dagar och sedan gått snabbare senare i livet”, säger Dr. Santosh Kesari. Dr. Kesari är en hyllad neurolog, neuro-onkolog och neuroforskare. Viktigast av allt, han leder Department of Translational Neurosciences and Neurotherapeutics vid Saint John’s Cancer Institute.
Uppfattningen om tid kan bero på flera faktorer, enligt Kesari. För det första, när vi är barn uppgår ett livsår till mycket mer tid av existens. “Vad gäller tioåringar är ett år tio procent av deras liv”, säger Kesari. “För sextioåringar är ett år mindre än två procent av deras liv.”
Dessutom, när vi är barn introducerar livet oss ständigt till nya saker, liksom världen också introducerar barn till nya idéer. De lämnar bestående intryck på våra egna minnen. Vi mäter tiden efter minnesvärda händelser. Därför uppstår färre nya saker att komma ihåg när vi åldras. Det gör att det verkar som om våra barndomar varade längre.
“Hela världen är en scen, och alla män och kvinnor bara skådespelare. De har sina utgångar och sina ingångar, och under sin livstid kommer en man att spela många delar, hans liv är uppdelat i sju akter. I den första akten är han ett spädbarn som gnäller och kräks i sin ammas armar.”
-William Shakespeare-
Barn kan uppfatta att tiden går långsammare än vuxna
För det första är det viktigt att notera att den typ av tidsuppfattning vi hittills diskuterat är retrospektiv uppfattning. Med andra ord, vi pratar om den tid vi kommer ihåg, snarare än tiden som vi upplever den i realtid. Det finns bevis för att vår tidsuppfattning också är mycket långsammare. Till exempel när vi var mycket små barn.
“Barns arbetsminne genomgår utveckling på nervbanenivå”, säger Patricia Costello. “Både deras uppmärksamhet och verkställande funktion utvecklas också på nivån”, tillägger hon. Patricia är neuroforskare och programdirektör vid Walden University. Deras neurala överföring är fysiskt långsammare jämfört med vuxnas.
I sin tur påverkar detta dramatiskt hur de uppfattar tidens gång. När vi är vuxna är våra tidskretsar färdigkopplade. Vi lärde oss av vår egen erfarenhet hur man korrekt kodar tidens gång. Det finns många innovativa metoder för att testa denna teori. En metod för testning som forskarna använde är temporal bisection tasking.
De använde detta för att framgångsrikt bestämma denna skillnad i tidsuppfattning mellan barn och vuxna. Med denna metod låter forskarna deltagarna lyssna på en serie toner. Därefter ska deltagarna jämföra dem med avseende på varaktighet och hastighet.
Små barn saknar noggrannhet när det gäller uppfattning
På samma sätt gjorde Costello många fler laboratoriestudier om tid och ålder. “Jag utförde dessa laboratoriestudier med bisection tasking”, säger Costello. “För det första hör du först en kort ton som är ungefär en bråkdel av en sekund och du hör sedan jämförelsetoner. Du måste svara efter den korta och långa tonen, och du måste säga något. Till exempel, om nästa ton är mer som den korta eller mer som den långa. Därefter mäter forskarna hur korrekt du var i din uppfattning.”
Forskarna upptäckte att de yngsta deltagarna (vanligtvis fem år) har liten noggrannhet i uppfattningen. Icke desto mindre, när de var tillräckligt gamla för att förstå uppgiften, var de korrekta, eftersom de tenderar att höra de korta tonerna så länge som de faktiskt varar.
“Teorin är att vi blir bättre med tiden”, säger Costello. “Barn som är åtta till tio år blir ganska exakta på detta. Det har att göra med bearbetningshastigheten och hur väl de uppmärksammar uppgiften. Barns hjärnor utvecklas fortfarande. Deras nervceller har inte allt sitt myelin – isolatorn på nervcellen.” Tyvärr sträcker sig denna fördröjning i realtidsuppfattningen inte längre än till tidig barndom.
Det spelar ingen roll för retrospektiv tidsuppfattning. I slutändan förklarar det inte den subjektiva upplevelsen vi har i vuxenlivet när vi känner att tiden gick långsammare när vi var unga. Den specifika känslan tillskrivs mer sannolikt det faktum att barn hade mindre tid på planeten. När vi når vuxenlivet bildar vi inte så många nya minnen.
Tänk på “Semesterparadoxen”
Känner du att ditt liv passerar dig snabbt förbi? Det finns många sätt att förändra detta, men bara i viss utsträckning. Vi kan säkert inte sakta ner tiden, eftersom det skulle kräva att trotsa fysikens lagar. Ändå kan vi göra saker för att “sakta ner” oss själva och skapa mer bestående intryck. Costello diskuterar den berömda semesterparadoxen, på engelska känd som the Holiday Paradox och the Vacation Paradox.
Den berömda psykologiförfattaren Claudia Hammond skrev om denna lysande tidsuppfattningsteori i sin bok Time Warped: Unlocking the Mysteries of Time Perception 2013. Denna teori beskriver den subjektiva upplevelsen av hur tiden flyger även när du har en trevlig, ny upplevelse som en semester.
Men när du reflekterar över den känns det som att den varade längre än den egentligen gjorde. Det finns många sätt att diskutera denna teori, och vi kom fram till en användbar nyckelfaktor att ta med sig. En ny upplevelse kan kännas som att den flyger förbi, även om du får ett djupare intryck av den tiden. Du kommer sannolikt att ha en bunt unika minnen knutna till den. Slutligen kommer de också att ge substans till den förflutna tiden.
Motverka känslan av att tiden går snabbare genom att skapa nya upplevelser som engagerar din hjärna
Vill du motverka känslan av att tiden går snabbare när du åldras? Tro det eller ej, det finns många sätt att engagera din hjärna. Till exempel en välbehövlig semester eller ett besök i ett främmande land. Om du inte har budget för en semester kan du göra andra roliga saker. Prova eller lär dig något nytt.
Du kan till exempel lära dig ett nytt språk, spela ett instrument eller läsa en bok. “Hur kan vi stoppa känslan av att saker går för fort och känslan av att missa våra egna liv? Lär dig nya saker”, säger Costello. “Lär du dig en ny färdighet? Lagar du några annorlunda maträtter? Att introducera nyheter i ditt liv när du kan gör att minnen sticker ut.”
Viktigast är att “sträcka ut” tiden och ta sig till många nya platser. Att träffa nya människor och vara spontan när du kan är övningar som Costello lyfter fram för att förbättra din känslighet för tidens gång. Det är också ett system som speglar barndomen i viss utsträckning. “Barn har också rutinmässiga och vardagliga stunder. Men de lär sig alltid något nytt”, säger hon.
Vid slutet av varje dag, kom ihåg din tid så levande som möjligt
Slutligen föreslår Kesari ett annat genialt potentiellt retrospektivt tidsförbättrande knep. Försök att komma ihåg din dag så levande som möjligt i slutet av den. “Jag misstänker att du genom att spendera en halvtimme varje kväll på att reflektera verkligen kan förankra dina minnen för att göra dem mycket mer unika”, nämner Kesari.
Minnet är kortlivat 0ch många av oss engagerar oss helt enkelt inte helhjärtat i vardagliga saker vi gör. Följaktligen är tanken att sakta ner och engagera sig mycket mer i stunden. På det här sättet, när du ser tillbaka på allt djupt senare, kan det hända att du finner att tid varar längre.
Kort sagt kan det hjälpa att lära oss varför tiden går snabbare när vi åldras. Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att sakta ner tiden. Är du redo för fler tips som de vi delade här? Kolla in fler artiklar på denna informativa blogg.
“Tiden är ditt livs mynt. Det är det enda myntet du har. Och bara du kan bestämma hur det ska spenderas. Så var försiktig så att du inte låter andra spendera det åt dig.”
-Carl Sandburg-