Venuseffekten, en fascinerande optisk illusion

Vem tittar Venus på i målningarna av Velázquez och Veronese? Sig själv? Betraktaren? Eller konstnärens reflektion? Det handlar faktiskt om en optisk illusion som vi kallar Venuseffekten.
Venuseffekten, en fascinerande optisk illusion
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 29 augusti, 2024

Har du någonsin undrat varför konstnärer använder speglar i sina målningar? Det är inte av en slump. Faktum är att optiska effekter i konstverk var och är en mycket använd resurs som används av konstnärer. Med dem försöker de stimulera dina sinnen och få dig att dröja dig kvar ett tag till när du tittar på deras målningar. En av dessa resurser kallas Venuseffekten.

Det är en teknisk resurs. Det går dock längre än att skapa ett intryck. Faktum är att det utgör en del av perceptionens psykologi. Det handlar om hur konstnärer manipulerar betraktare av sina verk, så att de får fel intryck av något.

Denna felaktiga perception innebär att det du ser reflekterat i en spegel inte är så som det verkligen ser ut eller vad du förväntade dig att se.

“Jag vet att speglar ger oss en falsk känsla av förtroende”, fortsatte jag. “Reflektionen som vi ser varje dag har ingenting att göra med hur andra ser oss.”

 -Rasmenia Massoud-

Venuseffekten: Att överskatta det du ser i spegeln

Händer som håller upp en tom ram.

Speglar i sig är extremt utmärkande föremål. De har en atmosfär av mystik kring sig. Varje dag ser du dig själv och din omgivning reflekterade i dem. Det är faktiskt i den reflektionen där mycket av gåtan ligger. För allt är inte som det verkar. Människor har faktiskt några felaktiga föreställningar om detta enkla och vardagliga föremål.

I slutet av dagen tenderar vår förståelse av speglar att vara en aning felaktig. Det är åtminstone vad en studie publicerad i European Journal of Cognitive Psychology visar. Det handlar om vår tendens att överskatta det vi ser i spegeln.

Tydligen förutser du din reflektion i spegeln innan den faktiskt dyker upp. Om du till exempel står i en specifik vinkel och inte direkt framför en spegel, kommer du med största sannolikhet felaktigt att förutse tidpunkten när du först börjar se din reflektion.

Enligt studien kallas detta “tidigt fel”. Det betyder att du istället för att ta hänsyn till perspektiv tror att spegeln bara kan reflektera den del av rummet som är lika med spegelns bredd.

Flera undersökningar har studerat denna effekt. En av dem är publicerad i National Library of Medicine (NLM). Den visar att konstnärer medvetet manipulerar bilder för att skapa det intryck du får när du ser dig själv i spegeln. Faktum är att vissa forskare menar att Venushuvuden som avbildas i speglarna är för stora i förhållande till deras ansikten. Vidare att Venus ska vara minst hälften så stor som spegeln.

“Vi ser bara det vi vill se; vi hör bara det vi vill höra. Vårt trossystem är precis som en spegel som bara visar oss vad vi tror.”

-Don Miguel Ruiz-

Vem tittar Venus på?

Målning som visar Venuseffekten.

Venuseffekten innebär en visuell representation av en spegel. Spegeln pekar dock mot betraktaren av målningen istället för föremålet för konstverket. Denna märkliga effekt har använts av konstnärer som Velázquez, Titian och Veronese.

Vår förståelse av reflektionerna i dessa målningars speglar är bristfällig. Faktum är att Venuseffekten syftar på vår självcentrering när vi antar att det som motivet i en målning ser i spegeln är detsamma som vi ser.

Den vanligaste missuppfattningen är att föreställa sig att Venusarna tittar på sina egna reflektioner. Det andra är att föreställa sig att de tittar på dig. Inget av dessa antaganden är dock korrekta. För i verkligheten tittar de på målarens reflektion.

Så som den tidigare forskningen vi nämnde drog slutsatsen, om konstnärerna hade målat dessa bilder som de faktiskt såg dem, skulle effekterna ha varit mindre realistiska. Denna överraskande effekt har även använts i film och tv. Det genererar falska perceptioner och skapar känslor. Slutligen får det dig att reflektera över i vilken utsträckning det du ser i en målning och en spegel är verkligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bertamini M, Latto R, Spooner A. The Venus effect: people’s understanding of mirror reflections in paintings. Perception. 2003;32(5):593-9. doi: 10.1068/p3418. PMID: 12854645.

  • Marco Bertamini, Lauren A. Wynne (Nov 2009): The tendency to overestimate what is visible in a planar mirror amongst adults and children


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.