8 fantastiska filmer om autism alla bör se
Autismspektrumtillstånd är en grupp utvecklingsstörningar med kroniska symptom som dyker upp i barndomen. De påverkar beteende, kommunikation och interaktion med andra, vilket ibland leder till social bortstötning. Många föreningar försöker motverka detta med medvetenhetskampanjer, ofta stödda av böcker och filmer om autism.
Generellt sett går autism inte att bota, men det finns sätt att maximera förmågorna hos autistiska personer. Ju tidigare man börjar, desto lättare blir det för dem att lära sig nya mönster. Det är bäst att börja så fort diagnosen ställts.
Beteendeterapi är den vanligaste behandlingen, men ibland skrivs läkemedel ut för att lindra symptomen. Vissa läkemedel stör selektivt återupptaget av serotonin och behandlar ångest, depression samt tvångssyndrom. Andra vanliga läkemedel är sådana mot epileptiska anfall, stimulerande medel och i allvarliga fall antipsykotika.
Den sociala bortstötningen drabbar även familjen. Vanliga aktiviteter såsom att gå och handla eller ta en promenad kan bli mycket jobbiga när människor dömer. Dessvärre råder vissa personer familjen att lämna den autistiske medlemmen hemma eller till och med att använda våld för att få denne att “uppföra sig”.
Okunnighet är källan till dessa dåliga råd, men även brist på känslighet. Det är därför filmer om autism kan vara till stor hjälp. Film har förmågan att dra publik, få människor att känna och hjälpa oss att förstå andra människor.
“Det är respektlöst att förminska samtalet om autism till att handla om beteende, utan att ta hänsyn till de utmaningar som personen med autism ställs inför för att förbli emotionellt balanserad.”
-Ros Blackburn-
8 fantastiska filmer om autism
Miracle Run
Zac Efron gestaltar Stephen – en tonårspojke som, likt sin bror, har autism. Hans mors kamp är filmens centrala tema. Trots att familjen blir bortstött i skolan och på andra håll så lyckas barnen utveckla många sociala färdigheter, och till och med bli otroligt bra på vissa förmågor.
Stephen visar sig vara en bra löpare medan hans äldre bror Douglas är bra på gitarr. De två pojkarna lyckas till slut skapa föreningen “Miracle Run”, som specialiserar sig på forskning om autismspektrumtillstånd.
Rain Man – Oscarsbelönad och en av världens mest sedda filmer om autism
I Rain Man ser vi bland annat Tom Cruise och Dustin Hoffman, och Hoffman vann en Oscar för sin roll. Den berättar historien om Charles – en ung bilförsäljare som vid sin fars begravning upptäcker att han har en okänd äldre bror.
Brodern, spelad av Hoffman, har autism och fick en stor del av faderns arv. Charles beslutar sig för att kidnappa honom för att kräva resten av pengarna, men fattar istället tycke för honom. Först är han irriterad på hans beteende, men under en händelserik road trip lär han gradvis känna och älska sin bror.
Späckhuggarnas fyrtorn (El Faro de las Orcas)
Precis som många andra filmer om autism är även denna baserad på verkliga händelser. Späckhuggarnas fyrtorn berättar historien om Lola – en modig mor som reser 14 000 kilometer för att hjälpa sin son Tristan. Tristan lider av autism och har ett speciellt band till späckhuggare. Så Lola tar honom till Patagoniens kust i Argentina.
Där träffar de Beto – en skogvaktare som inte är särskilt glad över besöket, inledningsvis. I slutet ser vi hur Beto och Tristan delar en liknande koppling till djur, speciellt späckhuggare.
Molly
Denna tragiska komedi är svår att kategorisera. Den handlar om Mollys liv – en kvinna med autism som är under förmyndarskap av sin neurotiske bror Buck. Läkarna informerar honom om att en experimentell operation med friska hjärnceller kan hjälpa Molly, men till ett högt pris.
Han ger sitt medgivande och operationen visar sig vara framgångsrik. Buck börjar ta henne till sociala evenemang: teatern, baseballmatcher etc. Hon påbörjar en relation med en före detta autistisk person. Men Mollys autism dyker återigen upp efter några månader, efter att hennes hjärna börjat stöta bort de transplanterade cellerna.
Crazy in Love (Mozart and the Whale)
Den här filmen handlar om Aspergers syndrom – en variant av autism. Protagonisten är Donald, och han beslutar sig för att skapa en stödgrupp med personer med samma tillstånd. Det tar inte lång tid innan han träffar Isabelle, som han förälskar sig i. De påbörjar en relation, men allt är inte guld och gröna skogar.
Donalds berättelse är också baserad på verkliga händelser och är väldigt intressant. Jerry, den verkliga personen, upptäckte att han hade autism efter att han sett filmen Rain Man.
My Name is Khan
Rizvan Khan är ett indiskt barn med Aspergers syndrom. Han har stora problem med att relatera till andra barn i sin ålder, men han har en extraordinär talang för att reparera saker. Denna gåva hjälper honom att lyfta sin familj ur fattigdomen.
När hans pappa dör flyttar han till USA för att bo med sin bror. En psykologiprofessor där hjälper honom att övervinna de många hindren i hans liv. Han stöts inte bara bort på grund av sin Aspergers, utan även på grund av sin religion – han är muslim.
After Thomas
After Thomas är en brittisk film baserad på boken A Friend Like Henry. Filmer om autism inkluderar nästan alltid uppoffrande föräldrar. Här tar Nicolas kontinuerliga ansträngning att hjälpa sin son Kyle ut sin rätt på henne.
Stressen är överväldigande och leder även till problem i hennes äktenskap. Hennes enda stöd är hennes föräldrar, speciellt hennes mor Pat.
En morgon hittar de en hund som de beslutar sig för att behålla för att se hur Kyle reagerar. Han döper hunden till Thomas, och ett väldigt speciellt band skapas mellan hund och barn. Tyvärr orsakar Pats död enormt lidande för Kyle, vars beteende hade förbättrats markant.
Extremt högt och otroligt nära – en av våra mest omtalade filmer om autism
Den sista av dessa filmer om autism handlar om Oskar Schnell – en 9-årig pojke med autism. Han har ett väldigt nära band till sin far, som alltid uppmuntrar honom att interagera med andra. Tillsammans leker de lekar och gör efterforskningar i ett försök att få Oskar att lära sig vissa färdigheter.
Dessvärre dör pappan i terroristattacken mot World Trade Center, vilket lämnar Oskar i sin deprimerade mammas vård.
Ett år senare hittar han en gömd nyckel i en av hans fars vaser. Denna upptäckt och andra ledtrådar tar honom till New York med målet att finna personen som vet vad nyckeln går till. Längs vägen träffar han människor som hjälper honom att övervinna hinder, såsom att åka tunnelbana och korsa en bro.
Dessa filmer om autism kan lära oss mycket. De är faktiskt nödvändiga om du vill förstå hur det är att ha autism eller leva med en autistisk familjemedlem. Bortstötning, lidande och övergivning är återkommande teman. Motståndskraft och optimism är dock också aspekter som präglar situationen.
Båda sidor av myntet krävs för att hantera ett tillstånd som kanske inte har något botemedel, men som kan behandlas.