American Horror Story – full av fobier och manipulation

American Horror Story – full av fobier och manipulation
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Leah Padalino

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

För dem som ännu inte har hört talas om det så är American Horror Story en amerikansk serie, skapad av Ryan Murphy och Brad Falchuk. Det är en serie som inte inte går vidare med vad som har hänt i de föregående säsongerna. Det finns alltid en helt ny story och det görs inte många referenser till föregående säsonger.

Det stämmer dock att det inte görs många förändringar bland huvudrollsinnehavarna, speciellt fram till den femte säsongen. Skådespelarna är desamma men de spelar olika roller i de olika säsongerna.

American Horror Story ger en viss frihet till åskådaren, eftersom man kan välja i vilken ordning som man vill se säsongerna. Man kan till och med hoppa över en om man inte känner att den är intressant. Men seriens mest lojala fans väljer att se alla serierna. De njuter av att se den år efter år för att upptäcka alla små detaljer i de olika säsongerna.

American Horror Story, någonstans mellan verklighet och fiktion

Som namnet antyder så använder American horror story riktiga och fiktiva historier från den amerikanska popkulturen och gör dem till historier som är fulla av terror. Fram tills nu så har de tagit upp flera kulturella och historiska referenser som:

  • Bions värld: den fjärde säsongen har titeln Freak Show som refererar till filmen Freaks (1932).
  • Populär amerikansk folktro med karaktärer som Piggy Man, som förekommer i Murder House och i Roanoke.
  • Antika legender som “The ancient lost colony of Roanoke”.
  • Välkända brott, som Black Dahlia, ett brott som ännu inte har lösts och som har inspirerar många filmer, serier etc.
  • Seriemördare som Aileen Wournos, John Wanye Gacy eller the Zodiac Killer.

Detta år får vi ta del av en väldigt annorlunda säsong, med helt nya skådespelare. Två veteraner finns dock fortfarande kvar – Evan Peters och Sarah Paulson.

American horror story text.

American horror story – kulten

AHS har vant oss vid att bevittna övernaturliga händelser, själar som söker hämnd, hemsökta hus, etc. Men denna sjunde säsong har inte inkluderat något paranormalt. Det står klart att syster Jude (Jessica Lange i Asylum) inte hade fel då hon yttrade det berömda citat “alla monster är mänskliga“.

I den här säsongen får vi bevittna en förödmjukelse av mänskligheten, och det är nästan skrämmande. Allt börjar i en laddad atmosfär, under den dagen då Trump vann det amerikanska presidentvalet. Politiken blir därmed ett av säsongens huvudteman.

Vi har blivit varnade att vi nu kommer få se en helt annorlunda säsong. Detta är den andra gången som serien har “finjusterats”. Den första gången hände det med Freak Show, en annan säsong där det paranormala inte var så värst relevant. De trailers som har visat är väldigt speciella och vi får se referenser till trypofobi (rädslan för kluster av små hål), clowner och masker med Hillary Clinton och Donald Trump.

Faran med rädsla och manipulation

Detta är en kontroversiell säsong som har dragit åt sig mycket kritik. Det är dock även en av de mest reflektiva säsongerna där man betonar den manipulation som görs av media. Den verkar också vilja visa oss hur vårt samhälle påminner om en cirkus med clowner.

Våra rädslor och fobier är ibland vår värsta fiende. Vi kan se detta tydligt när det gäller karaktären Ally (Sarah Paulson). Serien börjar med att fokusera på hennes fobier, trypofobi och coulrofobi (rädsla för clowner) och hur de påverkar hennes dagliga liv, hennes partner och hans son. Men inget är vad det verkar i American Horror Story. Som alltid så tar historien en oväntad vändning.

Karaktären Kai Anderson (Evan Peters) befinner sig i mitten av allt. I början ser vi honom som en intelligent ung man, med en stor förmåga att manipulera andra. Han har väldigt radikala politiska idéer som leder honom till att skapa en form av sekt eller kult. Vi upptäcker mer och mer hur denna karaktär använder andras rädslor och osäkerheter för att uppnå sina mål.

“Då man är rädd för någon så är det för att den personen har fått makt över oss”
-Hermann Hesse-

Kai Anderson

Karaktärernas utveckling

Vi bevittnar en fantastisk utveckling av karaktärerna. Var och en av dem upplever flera förändringar allt eftersom serien fortsätter. Exempel på detta är Kais och Allys historier. Då en av dem återfår sin mentala hälsa så verkar det som att den andre förlorar sin. Då en är sårbar så är den andra stark.

AHS kulten visar på de faror som sekter utgör, samt deras ledare. Den representerar deras personligheter väldigt bra och visar hur de mest osäkra och sårbara personerna är deras favoritoffer.

Medlemmarna i sekten kallas inte vid sina riktiga namn, utan de har smeknamn. Kai använder denna strategi för att radera deras egna identiteter.

Allt kan ta en oväntad vändning när som helst. Varje karaktär kan bli mer sårbar beroende på vilka omständigheter som föreligger. De utsätts för en manipulation som är väldigt svår att fly ifrån.

Att bygga en ledare

De kultteman som förekommer i serien har konstanta liknelser med andra välkända kultledare. De inkluderar några av de mest berömda självmordspakterna i historien Jim Jones och hans “drinking the Kool-Aid”-episod, samt Marshall Applewhite och hans “Heavens Gate”-sekt och David Koresh, Davidians ledare…

Av alla namnen så står Charles Manson ut, känd för sin sekt “The Family”. Han organiserade ett av de mest välkända morden i historien. Vi pratar om mordet på Sharon Tate, fru till regissören Roman Polanski. Serien återskapar hennes mord, något som får tittarna att häpna.

Kai Andersen med kvinna.

Det är Kai som berättar historien om dessa välkända ledare, och det är Evan Peters själv som får tolka dem. Kai ser dessa personer som framstående figurer i historien och som är fulla av idéer. Han idealiserar dem och försöker imitera dem, men är också väldigt kritisk och analyserar anledningarna till att de misslyckades.

Under seriens lopp försöker han skapa en förbättrad bild av alla dessa ledare. Han är inspirerad av dem, men han försöker bli bättre än dem.

Återblickar

Kais tankar får inspiration från ledarnas liv, men också från sina egna upplevelser. Genom att få ta del av återblickar får vi genomleva kritiska ögonblick i Kais liv. Vi leds till att tro att det bakom denna narcissistiska personlighet också finns en person som har lidit. Detta får oss att reflektera. Var och en av oss väljer hur vi ska bemöta motgångar. Vi väljer alla hur vi ska bemöta våra rädslor och komma över dem.

I American Horror Story blir Kai till en narcissist som behandlar kvinnorna i kulten som underlägsna.

Serien är full med våld, men vi får se detta ur olika perspektiv. Vi vår se mänsklighetens värsta sida, vilket får oss att reflektera över de liv som vi lever och hur vi blir påverkade av media och politiska system.

“Det finns inget farligare än en förnedrad man”
-Kai Anderson, AHS-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.